Pot po Golteh je tematska krožna pot, ki predstavi številne naravne in kulturne znamenitosti. Krožna pot je dolga 6,5 km, pohod pa nam bo vzel okoli dve uri in pol hoje. Pot razen prvega vzpona ni zahtevna, tako je pot primerna za družine, starejše in naše štirinožne prijatelje.

Začetek poti

Našo pot začnemo pri hotelu Golte, do koder lahko pridemo z avtom ali pa se iz doline pripeljemo kar z gondolo (cena odrasli 11 eur, otroci 9 eur). Začetek poti je pred hotelom Golte, kjer takoj opazimo simpatične table, ki usmerjajo po poti. Midva se odločiva, da prehodiva najdaljšo ”Pot divjega Petelina”.
pot po golteh
Table pred hotelom Golte naju usmerijo po kolovozu na gozdno cesto, ki naju pripelje na vrh Medvedjaka od koder je čudovit pogled na Šaleško dolino in okolico. Od tukaj se po poti spustiva do akumulacijskega jezera in koče Trije ploti, kjer se okrepčava in preprosto uživava v razgledu na Kamniško-Savinjske Alpe. Od Treh Plotov se povzpnema na manjši hrib od koder pot nadaljujeva navzdol do pastirske koče Stari Stani. Desno od pastirske koče zavijeva desno v gozd, pot pa naju po nekaj hoje po kolovozu pripelje do planine, kjer takoj opaziva simpatično Rusko kapelo. Od tukaj zavijeva levo proti Mozirski koči. Nazaj do izhodišča se odpraviva mimo Alpskega vrta proti hotelu Golte.
pot po golteh

pot po golteh: trije ploti

pot po golteh
Planinska pot ”Pot po Golteh” po prebranih informacijah na internetu, ni bila v celoti markirana, kar pa so očitno popravili. Na Golteh si za svoje obiskovalce prizadevjo, da je njihov obisk brezskrben in varen, za kar skrbijo simpatične usmerjevalne table. Celotna pot po Golteh oziroma po novem ”Pot Divjega Petelina” je dobro označena z usmerjevalnimi tablami, tako da ni strahu, da bi kakšno tablo spregledali ali se izgubili.
pot po golteh

pot po golteh

pot po golteh: Ruska kapelica

Ruska kapelica

Izhodišče: hotel Golte (1410 m)
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 400 m
Čas hoje: 2h in 40 min
Dolžina poti: 6,5 km
Oprema: pohodni čevlji in palice

pot po golteh