Konec oktobra sva se odločila, da jo mahneva na izlet. Pri vseh trenutnih omejitvah, ki jih imamo zaradi virusa, sva bila primorana destinacijo izbrati v Savinjski regiji. Sicer jo že kar dobro poznava, še vseen pa nisva raziskala vseh manj znanih točk, ki so v teh časih prav super ideja za obisk. Ena od takšnih destinacij, je Koča na Klemenči jami, ki sva jo tokrat izbrala za najin izlet.

Koča na Klemenči jami

Planina Klemenča jama, ki je ime dobila zaradi svoje kotanjaste oblike, leži pod severno steno Ojstrice. Na planini se nahaja istoimenska koča, na višini 1208 m, ki je odprta od začetka julija do konca septembra. Koča ponuja preproste lokalne jedi in pijačo. Klemenča jama je odlična izhodiščna točka za vse okoliške vrhove, ki se dvigujejo nad planino. Od tukaj lahko obiščete Ojstrico (4 h), Škarje (3 h), Strelovec (1,5 h), Kroflička (2,5 h) ter ostale vrhove. Od koče je čudovit razgled na okoliške gore, ki obkrožajo Logarsko dolino.

Klemenča jama - odlična izbira za jesenski izlet

Klemenča jama - odlična izbira za jesenski izlet
Pot do Klemenče jame

Čeprav koča na Klemenči jami leži zgolj na višini 1208 m in si kdo misli, da je pot do nje enostavna, pa ni povsem tako. Pohod sva začela ”Na razpotju”, kjer sva se iz parkirišča usmerila levo po široki gozdni poti. Kmalu se je pot pričela strmo vzpenjati in kar pošteno sva morala zagrizti v hrib. Tudi pri najinih pogostih pavzah, se je poznalo, da že nekaj tednov nisva bila v hribih. Za pot sva potrebovala 1.10 h hoje, pri tem pa sva opravila 400 višinskih metrov. Sama pot je relativno kratka, je pa ponekod kar zahtevna, zato so na določenih delih za varnost nameščene jeklenice in klini. Malce več previdnosti je potrebno pri sestopu, saj je ob mokrem terenu (in listju), nevarnost zdrsa. Izhodišče za Klemenčo jamo, se nahaja znotraj krajinskega parka Logarska dolina, zato je potrebno plačati ekološko takso (med aprilom in oktobrom) v višini 7 € za osebni avto.

Od koče lahko nadaljujete do 10 minut oddaljenega macesna, ki je najdebelejši macesen pri nas.
Klemenča jama - odlična izbira za jesenski izlet

Osnovni podatki: 

  • Izhodišče: Logarska dolina (Pri razpotju)
  • Čas hoje: 1.10 h
  • Višinska razlika: 400 m

Več informacij o poteh najdete na spletni strani hribi.net