Logarska dolina je sedem kilometrov dolga čudovita alpska dolina, ki leži v Zgornji Savinjski dolini. Očaral nas bo že sam vstop v dolino. Voznja po vijugasti cesti, ki pelje mimo zelenih travnikov ter mogočne Logarjeve lipe s pogledom na strme stene vršacev, so prava paša za oči. Logarsko dolino sva obiskala že tolikokrat, da ne štejeva več. Poznava jo že precej dobro, zato tudi z vami deliva nekaj idej in skritih kotičkov ” Logarska dolina znamenitosti ” kaj početi in videti v njeni okolici. 

Logarska Dolina

Logarska dolina je ena najlepših alpskih dolin v Evropi. Nahaja se globoko v osrčju Kamniško-Savinjskih alp, obdajajo pa jo več kot 2000 metrov visoke gore. Ena sama cesta, pelje v alpsko dolino in pritegne poglede z lipami obdano cesto, tradicionalne kmetije ter mogočne vrhove v ozadju, kot so Ojstrica, Planjava, Turska Gora, Brana itd.Logarska dolina znamenitosti

Plačilo ekološke takse za vstop v Logarsko dolino

Za vstop z motornim vozilom v Logarsko dolino, je potrebno plačati 7 eur ekološke takse. Ti se lahko izognete, če ste na vstopnem mestu dovolj zgodaj ali se v Logarsk dolino odpravite izven sezone. Seveda pa se takse ne plača, če se v dolino odpravite peš, s kolesom ali električnim vozilom. O cenah za ostala vozila najdete tukaj.

Kako do Logarske doline?

Logarska dolina je kar precej odmaknjena od glavnih cestnih povezav pri nas, kar ji da še dodaten čar. Dolino boste najlažje dosegli:

  • Iz vzhodne Slovenije (Celje): Celje, mimo Mozirje in Luč do Logarske doline (75 km, cca 1.30h)
  • Iz osrednje Slovenije (Ljubljana): preko Kamnika, čez prelaz Črnivec do Gornjega Gradu, Luč do Logarske doline (80 km, 1.50h)
  • Iz Gorenjske (čez Avstrijo): mimo Kranja, čez Jezersko v Avstrijo, preko Pavličevega sedla v Logarsko dolino (60 km, 1.30h)

Slap Rinka

Slap Rinka se nahaja v osrčju Logarske doline in je eden najbolj znanih in obiskanih slapov v Sloveniji. Slap s svojimi 90 metri višine, pade čez navpično steno, kar ga uvršča med najvišje prosto padajoče slapove pri nas. Napajajo ga vode z območja Okrešlja, največjo veličastnost pa slap doseže spomladi in jeseni. Slap se nahaja na koncu Logarske doline, do kamor lahko pridete z avtom, peš ali kolesom.

Logarska dolina znamenitosti

Slap Rinka z Orlovim gnezdom

Tematska pot po Logarski dolini

Pot po Logarski dolini je naravoslovno-etnografska pot, ki pelje skozi čudovite kotičke narave in kulture Krajinskega parka Logarska dolina. V dolžini Logarske doline poteka 7 kilometrov dolga pot, za katero boste porabili 2,5 – 3 ure hoje. Poti se lahko priključite na večih mestih vzdolž doline in tako po želji skrajšate izlet. Na poti boste opazili drugi izvir reke Savinje, mogočne skalne balvane, oglarsko bajto, lovsko prežo…

Pot se prične kilometer od vhoda v dolino. Če v Logarsko dolino vstopate peš, boste potrebovali petnajst minut hoje po asfaltirani cesti, nato pa zavili desno. Tukaj poiščite tablo Pot po Logarski dolini. Pot poteka skozi Pravljični gozd, z zaključkom pri slapu Rinka.

Izvir Savinje

Izvir reke Savinje najdemo nad slapom Rinka, tik ob urejeni planinski poti proti Okrešlju. Izvir je stalen, voda pri izviru pa čista in primerna za pitje.

Logarska dolina znamenitosti

Orlovo gnezdo

Orlovo gnezdo je manjši, a edinstven objekt ob skali, tik ob slapu Rinka. Na terasi, od koder je čudovit razgled na pršeči slap, se lahko osvežite s pijačo ali kupite kakšen spominek za domov.

Solčavska Panoramska cesta

Solčavska Panoramsska cesta je 21 km dolga pot, ki ponuja edinstvene in čarobne razglede na visokogorske kmetije, Logarsko dolino ter Kamniško-Savinjske Alpe. Pot se prične v kraju Solčava in se konča pri vhodu v Logarsko dolino. Vožnja po tej cesti je pravi raj za fotografe in ljubitelje narave. Ko boste sledili poti, boste opazili oštevilčene informativne table, ki opisujejo prizore pred vami, veliko postajališč pa je opremljenih tudi s klopmi in lesenimi počivalniki. Pot vas bo vodila mimo številnih kmetij, kjer lahko naredite postanek. Gostoljubni domačini so veseli vsakega popotnika, ki ga hitro postrežejo z domačimi lokalnimi dobrotami. Pot poteka večinoma po asvaltirani cesti, le del poti je makedamski.

Logarska dolina znamenitosti, solčavska panoramska cesta

Solčavska Panoramska cesta – Kmetija Klemenšek

Na Solčavski Panoramski cesti ne spreglejte simatične cerkvice sv. Duh, izvira kisle vode, mogočnih macesnov, najvišjo ležečo kmetijo pri nas… Vrh Solčavske Panoramske ceste je tudi odlično izhodišče za nekaj priljubljenih pohodov, kot je znamenita Potočka zijalka, Lipševa vrata, Obel Kamen…


Izvir Kisle Vode

Izvir Kisle vode je mineralni izvir pod Olševo. Velja za neprecenljivo znamenitost na Solčavskem, ki je razglašena za naravni spomenik. Specifični mineralni vodi, pripisujemo zdravilno moč, saj je bogata z železom in ogljikovim dioksidom. Voda je pitna, le njen okus je bolj specifičen. Izvir Kisle vode najdemo na potepanju po Solčavski Panoramski cesti, blizu kmetije Klemenšek.

Logarska dolina znamenitosti

Solčavska Panoramska cesta – izvir kisle vode

Viseči mostovi

Čez reko Savinjo je speljanih kar nekaj simpatičnih visečih mostov. Enega od najlažje dostopnih in zanimivih, boste našli nedaleč stran od naravnega spomenika Igla in presihajočega studenca.


Kopanje v reki Savinji

Savinja je šesta najdaljša rekla v Sloveniji, ki je na svoji poti ustvarila kar nekaj naravnih kopališč. V kampih ob reki najdete nekaj urejenih kopališč, poleg tega pa je še nekaj drugjih divjih kopališč. Vse od Letuša naprej (kjer je najbolj poznano divje kopališče) in vse do Logarske doline, boste našli kar nekaj primernih mest, kjer lahko tudi zaplavate. Na vseh divjih kopališčih, se kopate na lastno odgovornost.


Kolesarjenje v okolici Logarske doline

Širša okolica Logarske doline ponuja kar nekaj odličnega terena za poganjanje pedal. Na svoj račun pridejo predvsem ljubitelji zahtevnejšega kolesarjenja, okolica namreč ponuja kar nekaj hribovitih kolesarskih poti. Če vam poganjanje pedal v klanec ne diši preveč, se lahko s kolesom odpravite po asfaltirani cesti od začetka Logarske doline in pot zaključite pri slapu Rinka (7 km, 270 višinskih metrov) ali pa avto pustite v Lučih in se od tukaj odpeljete proti Logarski dolini (do slapu Rinka 21 km).

Čudovita panorama in okolica kar vabita po raziskovanju z gorskim ali električnim kolesom. Zanimiva in razgibana Solčavska Panoramska cesta, ki vas popelje iz Solčave do Podolševe in mimo Logarske doline nazaj v Solčavo (cca 30 km, 590 višinskim metrov). Na poti boste deležni čudovite narave, izjemnih razgledov in številnih znamenitosti, ki jih boste zasledili na poti. Pot je večinoma asfaltirana, le na določenih odsekih je makedam.

Logarska dolina znamenitosti

Odlična izbira je tudi kolesarjenje nad dolino Matkov kot (Prisoje Matkov kot – Panormska cesta, 15 km, 500 višinskih metrov), mimo starih kmetij z lepimi razgledi na zahodni del Kamniško Savinjskih Alp. Druga izbira je tudi kolesarjenje po makedamski cesti (V zavetju Olševe, 23 km, 670 višinskih metrov) pod sončnimi stenami Olševe, z vzponom do najvišje ležeče kmetije v Sloveniji – Bukovnik.

Rafting in spust s kajaki po reki Savinji

Po zelenih brzicah reke Savinje, se lahko v spremstvu izkušenih vodnikov odpravite na rafting ali kajaking. Savinja načeloma velja za varno reko, tako je rafting primeren tudi za začetnike ter družine z otroki. Veliko lokalnih agencij organizira vodene izlete z rafti med Strugami in Ljubnim. Ta del poti je dolg 10 kilometrov in je primeren za turistični rafting. V agenciji vam bodo priskrbeli vso potrebno opremo in znanje, na vas pa je, da s seboj prinesete le zvrhan koš dobre volje.

POHODNIŠVO

Robanov kot

Pot po dolino Robanov kot je idiličen in nezahteven enodnevni izlet za tiste, ki ljubite gore in neokrnjeno naravo. Robanov kot je ledeniško preoblikovana dolina, s pet kilometrom dolgim in do štiristo metrom širokim dnom. Nad njim se strmo dvigajo gore kot so Strelovec, Kroflička, Ojstrica… Pot do Robanove planšarije ni naporna, večino poti poteka po ravnem in je ravno prav dolga. Pot traja slabo uro po lepi in urejeni makedamski poti (primerno tudi za bolj športne vozičke).

Logarska dolina znamenitosti

Robanov kot

Matkov kot

Matkov kot je majhna, pet kilometrov dolga dolina, ki leži med Logarsko dolino in avstrijsko mejo. Gre za bolj odmakjeno ter nepoznano dolino, ki je ime dobila po (pra)kmetiji Matk, ki se nahaja na višini 1165 metrov. Glavna znamenitost doline Matkov kot je Matkov Škaf. To je kraterju podoben trideset metrov globok snežni kotel, ki ga v spomladanskem času izdolbe močan, okoli 40 metrov visok slap. V Matkovem kotu najdemo štiri gorske kmetije, kjer lahko naredite krajši kulinarični postanek s pokušino domačih dobrot.

Klemenča Jama

Planina Klemenča jama, ki je dobila ime zaradi svoje kotanjaste oblike, leži pod severno steno Ojstrice. Na višini 1028 metrov se nahaja istoimenska koča Klemenča jama, ki je odprta od začetka do konca septembra. V koči se lahko okrepčate s preprosto lokalno hrano in pijačo. Izhodišče poti je v Logarski dolini, sama pot pa vam bo vzela okoli ene ure hoje. Sama pot je relativno kratka, a ponekod zahtevna. Za večjo varnost so na določenih delih nameščene jeklenice in klini. Od koče je čudovit razgled na okoliške vrhove, ki obkrožajo Logarsko dolino. Pohod lahko podaljšate na katerega od okoliških vrhov (Ojstrica, Strelovec itd) ali se odpravite do 10 minut oddaljenega najdebelejšega macesna pri nas.


Okrešelj

Okrešelj je eno od bolj priljubljenih izletniških postojank v Logarski dolini, ki leži na višini 1396 metrov. Nahaja se nad Logarsko dolino pod strmimi stenami Brane in Turske gore. Gre za strmo in relativno zahtevno pot, ki seveda zahteva primerno obutev. Na poti boste mimo slapu Rinka ter izvira Savinje, prehodili okoli 460 višinskih metrov, kar vam bo vzelo malo več kot uro časa. Do leta 2019 se je na Okrešlju nahajal Frischaufov dom, ki je na žalost pogorel. Priporočljivo je, da s seboj prinesete dovolj hrane in pijače. Pot lahko podaljšate na zelo priljubljeno Kamniško sedlo.

Potočka Zijalka in Lipševa vrata

Logarska dolina znamenitosti, Potočka zijalka

Jama Potočka Zijalka

Visoko nad Solčavo, na pobočju Olševe, na višini 1700 metrov leži kraška jama Potočka Zijalka. Jama, ki v dolžino meri 115 metrov in je v sredini široka 40 metrov, ima eno pomembnejših zgodovinskih točk. V njej so našli staro kameno-dobno bivališče iz pred približno 40.000 let, kot so kosti jamskega medveda, košena in kamnita orodja… Lahko označena pot do Potočke Zijalke vodi iz kraja Sv Duh pod Olševo (Solčavska Panoramska cesta) in traja okoli 1h 15minut (470 višincev).

Pohod lahko še podaljšate (cca 20 minut) do Lipševih vrat oz. Felsentore, kot jim pravijo domačini. Lipševa vrata so tri in se nahajajo na avstrijski strani Olševe v neposredni bližini meje. Nahajajo se na precej prepadnem pobočju, predvsem pod Malimi in Velikimi Lipševimi vrati, zato pri pohodu bodite previdni. Čudovita stvaritev narave, za katero res priporočava, da si jo na poti do Potočke Zijalke ogledate.

Logarska dolina znamenitosti, Lipševa vrata

Lipševa vrata

Repov slap in Žagarjev graben

Le nekaj kilometrov stran it Logarske doline, najdete še en čudovit slap. Repov slap se nahaja med krajem Luče ter v smeri doline Podvolovljek. Sprehodite se lahko po nezahtevni markirani krožni poti Žagarjev mlin – Repov slap, ki vam bo vzela okoli 40 minut. Slikovito slapišče Repov slap, je z dvema vodnima kotanjama visoko 25 metrov. Izhodišče je ob glavni cesti pri Žagarjevem mlinu, kjer je tudi manjše parkirišče.

Kje spati?

Logarska dolina ponuja široko paleto nastanitev. Izbirate lahko med avtentičnimi hoteli, penzioni, turističnimi kmetijami, apartmaji ali sobami, planinskimi kočami in tudi kampi. Za odmik od klasičnega vsakdana in prijeten počitek priporočava nastanitev na prijetnih turističnih kmetijah, ki jih na Solčavskem ne manjka. Za bolj luksuzen oddih obvezno izberite hotel Plesnik, ki se nahaja na čudoviti lokaciji znotraj parka Logarska dolina. V poletnem času in če ste ljubitelj kampiranja, lahko izbirate med kar nekaj kampi, ki jih najdete v Zgornje Savinjski dolini. Najbližji kamp Logarski dolini je odličen kamp Šmica, ki se nahaja na odlični lokaciji ob reki Savinji in le nekaj kilometrov stran iz Logarske doline.