Zagreb v adventnem času spada med najlepša in najbolj slikovita mesta v Evropi. To potrjuje tudi to, da je adventni Zagreb že tretje leto zapored, proglašeno kot najlepše mesto v Evropi.

Kdaj obiskati božični sejem?

Božični sejem v Zagrebu traja vse od 1. Decembra, vsa praznična evforija pa traja vse do 6. Januarja. Večina se za obisk Zagreba odloči med vikendom, zato se pripravite na veliko gnečo. Če se ji želite izogniti, predlagava da božično mesto obiščete med tednom.

Kje parkirati?

Ob prihodu v adventni Zagreb, naju je pričakala strašanska gneča. Ugotovila sva, da bo velik izziv najti prosto parkirno mesto. Parkiraš lahko v kateri izmed garažnih hiš v centru mesta (Tkalča, Importane, Cvjetna) ali na parkiriščih ob ulicah. Če se v Zagreb odpraviš s svojim avtom, je parkiranje brezplačno od 15. ure dalje, ob nedeljah pa ves dan. Midva sva parkirala v garažni hiši Importane, ki se nahaja zraven železniške postaje, za parkiranje pa sva odštela 8 kn na uro. V Zagreb se lahko iz Ljubljane odpravite tudi z vlakom, za povratno vozovnico pa bo potrebno odšteti okoli 20 eur po osebi. Več informacij o parkiranju v Zagrebu najdeš tukaj.

Česa ne smeš izpustiti?

Osvetljenega Maričevega prehoda, ki je eden izmed najbolj obiskanih mest v adventnem Zagrebu. Nedvomno te bodo očarale tisočere lučke in te popeljale nazaj v otroštvo.

Adventni Zagreb, Maričev prehod

Adventni Zagreb, Maričev prehod

Sprehod po trgu Bana Jelačiča, kjer se lahko sprehodiš mimo številnih lokalov, stojnic s hrano in pijačo, uživaš ob koncertu ali pa preprosto občuduješ okrašene ulice.

Adventni Zagreb, trg Bana Jelaćića

Adventni Zagreb, trg Bana Jelaćića

Pravljični park Zrinjavec, ki je po najinem mnenju ena izmed najlepših adventih točk v Zagrebu. Park Zrinjavec slavi kot eden najlepših parkov v Zagrebu, največjo čarobnost pa mu v tem času dajo prav ogromne platane, ki so obdane v številne lučke. Med sprehodom skozi pravljično okrašeni park, lahko v belih hiškah kupiš kakšen spominek od zagrebških rokodelcev, ali pa se pogreješ s kuhančkom ali vročo čokolado.

Drsališče Ledeni Park se razprostira na kar 2000 kvadratnih metrih in je po mnenju mnogih najlepše drsališče v tem koncu Evrope. Ledeni park se nahaja v parku Kralja Tomislava, nasproti železniške postaje. Drsališče obratuje med 10 in 23 uro, za eno uro drsanja bo potrebno odšteti 20 kn, če pa nimaš svojih drsalk pa še dodatnih 20 kn za izposojo. Če si vsaj malo ljubitelj drsanja, predlagava da si nadeneš drsalke in oddrsaš po tem čudovitem drsališču. Več informacij najdeš tukaj.

Strossmayerjevo sprehajališče se nahaja na Gornjem Gradu, kamor se lahko odpravite peš ali pa se na vrh peljete z najkrajšo vzpenjačo na svetu. Sprehajališče velja za točko, kjer se največ dogaja, še posebej v adventnem času, ko se kar tare obiskovalcev.

Markov trg je poznan predvsem po cerkvi Sv. Marka, ki slovi predvsem po barviti opečnati strehi. Na strehi sta uprizorjena dva grba in sicer grb mesta Zagreb in grb Republike Hrvaške.

Čudovita Zagrebška katedrala z 108 m visokima stolpoma

V Zagrebu lačni in žejni zagotovo ne boste. Poskusite lahko vse od klobasic, fritule z nutelo, rumpuncha, kuhančka in vse do kulinarike, ki ni ravno značilna za Zagreb.

Fritule z nutelo

Na koncu pa še vprašanje. Je adventni Zagreb vreden obiska? Vsekakor.

Mesto prepriča tako z vsebino, odlično kulinarično ponudbo, pestrim programom, čudovitim drsališčem, okrasitvijo, le na kuhančku še bo potrebno malce delati. Midva sva bila nad adventnim Zagrebom vsekakor navdušena in priporočava, da ga obiščeš.

* Vse slike so posnete z telefonom Huawei P20 in morava rečit, da sva presenečena nad kvaliteto slik posnetih v slabših svetlobnih pogojih.