Že kmalu po novem letu, sva začela zbirati ideje, kam se bova letos odpravila na glavni dopust. Nekako sva se nagibala, da bi se odpravila v Afriko, ampak so poceni letalske karte iz Ljubljane v Azijo, pripomogle k temu, da se zopet odpravljava v nama ljubo Azijo.

Kaos, odlična hrana, morje, poceni letalske karte, predvsem pa čudovita narava, so pripomogle k temu, da sva že v januarju kupila letalski karti za Vietnam…

Načrtovanje potovanja

Načrtovanje potovanja, mi je vzelo kar nekaj časa in živčkov. Ponavadi potujeva tako, da si sestaviva okviren načrt, potem pa si ga na poti prilagajava. V Vietnamu pa ne gre ravno tako, saj je država ogromna in si je potrebno zastaviti neko okvirno pot, da si lahko organiziraš tudi prevoz. Med načrtovanjem sem ugotovila, da sem se vsega lotila malo pozno, saj so cene notranjih letov že dražje, kot običajno. Notranje lete po Vietnamu, je priporočljivo kupiti vsaj kakšen mesec prej.

zakaj vietnam

Potovala bova v novembru, saj bova tako izkoristila dva praznika in tri vikende, tako da si lahko malo podaljšava potovanje. Na poti bova tako vse skupaj 18 dni.

Nakup letalske karte

Letalsko karto sva kupila kar deset mesecev prej, v času Turkisheve akcije, zanjo pa sva odštela 426 €. Ker je bilo do potovanja še daleč, sva tudi vzela razširjen riziko odpovedi pri Corisu (6,6% vrednosti karte). Če bi se karkoli zgodilo, bi dobila nazaj povrnjen denar za nakup letalskih kart. Ker letiva iz Brnika, se bova tja odpravila kar s svojim avtom, slednjega pa bova pustila pri prijateljih, ki živita v bližini letališča.

Za obisk Vietnama, sva se odločila predvsem zaradi čudovite narave, odlične hrane,  in ker se je Vietnam preprosto moral znajti na najinem popotniškem seznamu.

Tri tedne pred odhodom sva kupila karti za 4 notranje lete, ostale daljše razdalje bova kombinirala z nočnim avtobusom ali vlakom, za krajša raziskovanja si bova izposodila skuter ali kolo.

Vietnam ima veliko ponudbo nastanitev, ki je tudi smešno poceni. Prenočišča bova iskala sproti, le za prva dva dni, sva v Hanoiu rezervirala nočitev na bookingu.

Viza za Vietnam

Slovenski državljani za obisk Vietnama potrebujemo vizo. Nekaj dni pred odhodom sva preko te spletne strai naročila povabilno pismo (approval letter), za katerega sva odštela 6$. Povabilno pismo sva naslednji dan dobila na email, ob prihodu v Vietnam pa ga bova pokazala na letališču. Ker bova v Vietnam prišla preko mednarodnega letališča, si lahko vizo urediva kar na letališču. Za 30 dnevno vizo bova odštela 25$, za ureditev vize potrebujeva tudi 2 fotografiji za osebni dokument.

Glavni razlogi, ki so naju pritegnili za obisk Vietnama so:

  • Mekong Delta
  • Halong Bay
  • romantični Hoi An
  • Ninh Binh
  • odlična hrana v Hanoi-u
  • otok Cham (če bo primerno vreme)
  • obisk jam v nacionalnem parku Phong nha
  • otok Cat Ba

Ob povratku domov, bova 13 urni postanek izkoristila še za hiter ogled Istanbula 🙂