Šrilanka je destinacija, ki ponuja vse od čudovitih dolgih peščenih plaž, ribje tržnice, plantaže čaja, vožnje z panoramskim vlakom, čisto pravega safarija, ogled sinjih kitov, surfanja, prijaznih domačinov in še mnogo več. Da bo potovanje lažje, sva spisala nekaj osnovih napotkov in informacij, ki bodo zagotovi prišli prav pri načrtovanju potovanja po ŠriLanki.

HRANA

Hrana na Šrilanki je že v osnovi precej pekoča, zato sem jaz, ki sploh ne maram pekoče hrane, imela kar nekaj nevšečnosti. Prav ulične hrane na Šri Lanki ni, kot smo jo recimo vajeni drugod po Aziji, zato je pa veliko restavracij z dokaj podobno ponudbo, vendar pa z precej različnimi cenami. Večinoma sva za posamezno porcijo odštela 1-2 eura po osebi, lahko bi poiskala še cenejšo restavracijo ali pa se vsedla v prvo restavracijo na poti in odštela celo 3x več kot v restavraciji malo stran. Čeprav dvomim, da so na Šri Lanki slišali za HACCP sistem, je uživanje pripravljene hrane v njihovih kuhinjah varno, čeprav večkrat ob pogledu na njihovo odprto kuhinjo in morebitno razdejanje v njej ni ravno vredna zaupanja.

Njihova tradicionala hrana je kottu roti, ki ga obvezno poskusite. Gre za sesekljan roti, zelenjavo, jajco in mesom po vaši izbiri. Precej pogosto uporabljajo tudi curry omake, ki so za naš okus precej pekoče, zato že na začetku ne biti preveč pogumni z vnosom curry omake na svoj krožnik.


Po večini povsod ponujajo evropsko hrano, kot je pomfri, testenine, pice itd., vendar sva se tekom potovanja tega izogibala, saj so cene te hrane precej oderuške, glavni vzrok je pa tudi okus, ki ni ravno okusen. V vednost je potrebno vzeti tudi to, da za njih spicy pomeni noooroo pikantno, če pa rečemo no spicy bo za nas še vedno pekoče. Nekje sva komaj razložila, da za nas no spicy pomeni surov riž brez začimb. Na koncu sem dobila takšen riž, vendar so se pa izjemno čudili kako lahko jem samo goli riž, ker tisto kar so mi prinesli pod no spicy, je mene precej peklo.

PREVOZ PO ŠRI LANKI

Prevoz po Šri Lanki je čisto preprost, obstajata pa dve vrsti premikanaj po državi. Tista cenejša in malo manj udobna je vožnja z njihovimi lokalnimi avtobusi ali vlaki, ki so smešno poceni. Vožnja za nekaj 10 kilometrov stane okoli 30 centov po osebi, za nekaj 100 km bomo ošteli med 80 centov in 1,5 eur po osebi. Javni prevoz po državi je res smešno poceni. Do določenih krajev lahko pridemo tudi z vlakom in tudi cene tega so primerljive z cenami avtobusa. Med krajšimi razdaljami se splača vzeti tuk tuk, s katerim pa se je potrebno obvezno zbarantati za ceno.

Bolj udobna možnost prevoza po Šri Lanki je najem privat voznika, ki nas tekom potovanja vozi naokoli. Cene voznikov se gibljejo okoli 45 eur naprej, v to ceno pa je navadno vključen prevoz, gorivo in nočitev za voznika. To možnost se vsekakor splača izkoristiti, če potujemo prvič ali pa če nimamo na razpolago veliko dni za potovanje. Prednost je tudi v tem ker ste brez skrbi, saj šoferju samo poveste kaj bi radi videli, šofer vam še brez problema rezervira nočitev, kot si jo želite. Slišala pa sem tudi, da so tudi pravi turistični vodiči, saj lahko od njih marsikaj zanimivega izvemo.

Za večjo mobilnost si lahko za slabih 1000 rup (6,5€)/dan najamemo skuterja, vendar se moramo zavedati, da vozijo po levi, njihov promet pa je živi kaos. Za avans se pri najemu pusti 200 eur (vsaj najina izkušnja je takšna, da potnih listov ne smejo jemati). Pred najemom je priporočljivo poslikati skuter, da je razvidno katere poškodbe so bile že pred najemom.

Na dejstvo, da je prevoz po Šri Lanki res poceni priča izračun, saj sva v 18-dneh za prevoz z busom, vlakom, tuk tukom in najemom skuterja plačala celih 55 € za oba skupaj.

LJUDJE

Kar 74% celotne populacije na Šri Lanki je Sinegalcev, 14% je Tamilcev in slabih 7% je muslimanov. Ljudje so izjemno prijazni in gostoljubni. Čeprav je Šrilanka vse bolj priljubljena med turisti, smo ljudje še veedno precej zanimivi, za domačine. Eno iz manj prijetnih ”doživetij” med potovanjem, smo deležne ženske, saj se ne moremo izogniti pretiranim doolgim pogledom, včasih celo neprestanemu buljenju. Več ali manj moški, predvsem na avtobusih nepremično gledajo vate. Včasih se je kateri od teh moških v prenatrpanem avtobusu čudno oziroma ”mimogrede” naslonil name, zato sem hitro dala vedeti, da se umakne.

Čeprav so raznorazni pogledi neprijetni, bi pa vsekakor rekla, da so domačini izjemno prijazni ter pripravljeni pomagati na vsakem korak.

PRIHOD NA ŠRI LANKO

Na Šri Lanko lahko pridemo skoraj iz vsakega bližnjega letališča. Nama je najbolj priročna Ljubljana in Zagreb, od koder lahko letimo za že precej ugodno ceno. Ob kakšnih akcijah lahko iz teh letališč letimo nekje od 400 eur naprej, v povprečju pa se cene iz teh letališč gibajo nekje med 450-550 eur, kar je pa tudi dosti ugodna cena. Midva sva za let iz Brnika z Air Serbio in Etihadom preko Beograda in Abu Dhabija odštela 470 eur. Seveda se lahko leti še ceneje ob kakšnem error fare-u, vendar se na to ni ravno za zanašati, ker se to precej redko dogaja. Za lete iz Benetk je ugodna cena nekje med 400-450 eur, iz Milana ali pa iz Bolonije pa med 350-450 euri. Takšne cene so prej izjema kot pravilo, zato se ne gre zanašati na akcije, če imamo točno določen termin dopusta. Če pa nismo omejeni kdaj gremo na potovanje, pa se lahko počaka na kakšne ugodne letalske karte. Za ugodne letalske karte spremljam strani kot so Izlet na dlani, Po svetu itd, kjer sproti objavljajo ugodne letalske karte in možne kombinacije potovanja. V samo ceno letalske karte si je potrebno prišteti še ceno prevoza na letališče. V kakšnem primeru se splača dati nekaj eur več za letalsko karto pa leteti kar iz domačega letališča. Ena izmed stvari, ki jo vedno pogledam pred nakupom letalskih kart so postanki, da so ti čim krajši.

Pred prihodom na Šri Lanko si je potrebno urediti vizo preko Eta obrazca. Viza stane 35€, lahko pa si jo uredimo na letališču kjer stane 40€. Na letališču predno uredimo vizo izpolnimo takšen mali kartonček in se s tistim postavimo v vrsto.


BIVANJE

Šri Lanka se iz leta v leto bolj razvija, zato je tudi vedno večja in precej pestra ponudba prenočišč. Midva sva potovala bolj low budget, zato sva tudi sproti iskala prenočišča, ker lahko tako vidiš sobo in se tudi spogajaš za ceno. Pri izbiri sobe nama je poleg cene pomembno, da ima soba lastno kopalnico in da je čista (dobro je preveriti tudi rjuhe, ker so velikokrat res umazane, kljub čisti sobi). Cena takšnih sob se giblje nekje med 1500-3000 rupij, odvisno pa je tudi glede na lokacija (Ella in Adam sta precej dražja). Seveda so sobe lahko še enkrat dražje, tiste so bolj moderno opremljene, navadno pa vključujejo še zajtrk. Midva sva za sobo z zajtrkom plačevala večinoma med 15-18 euri. Pri poceni nočitvah, je potrebno vzeti tudi v zakup, da ponavadi ni tople vode. Sobo lahko rezerviramo preko bookinga, Airnb ali Agode, ki je v aziji med najbolj priljubljenimi. Midva sva ob prihodu v mesto pogledala na bookingu kje so proste sobe in se kar tja odpravila vprašati, če imajo prosto sobo. Do sedaj sva še vedno dobila sobo in po nižji ceni kot na bookingu.


MUST SEE

Prve dni na Šri Lanki nisva vedela ali nama je sploh všeč ali ne, saj sva na začetku doživela mali kulturni šok glede higiene hrane in njihovih navad itd, vendar ko sva vse to odmislila in jo vzela takšno kot je, sva bila pa popolnoma navdušena. Stvari, ki so po najinem mnenju must see so naslednje:

 • Adam’s Peak
 • vožnja med čajnimi plantažami
 • Pidurangala Rock
 • želvje zavetišče
 • srfanje
 • safari
 • Vožnja z njihovimi busi
 • čajne plantaže

STROŠKI POTOVANJA

Šri Lanka je lahko precej ugodna popotniška destinacija, lahko je pa tudi zelo draga. Celotno potovanje z letalsko karto, spominki, spanje, hrano, ogledi naju je stalo 870 € po osebi brez odrekanja, venar pa tudi brez luksuza. Najdražje na Šri Lanki so vstopnine, ki so naravnost oderuške, vendar se da veliko videti brez da zapraviš veliko za vstopnine. Namesto na Sigiryo sva odšla na Pidurangala Rock in tako prihranila 50 €, namesto v Yala ali Udawalawe safari sva odšla v Eco park, kjer sva videla slone v naravnem okolju in tako prihranila 40 €, Anudaraphuro in Polonaruwu, ogled budinega zoba v Kandyu itd. sva vse izpustila, ker naju te stvari ne zanimajo, s tem pa tudi prihranila kar nekaj deset eur, ki bi jih lahko pustila za vstopnine.

Nekaj statistike glede stroškov:

 • nočitve: 265 €, povprečno 16,5 eur na sobo
 • hrana:  223€ / 12 eur na dan za oba
 • prevoz: 56 € (avtobus 14 €, vlak 5 €, prevoz iz in na letališče 13 €, skuter 8 €, tuk tuk 16 €)
 • vsopnine: 183 € za (safari 7200 rup, Pidurangala 1000 rup, botanični vrt Peradenia 2200 rup, Victoria gardens 600 rup, želvje zavetišče 1000 rup, ogled kitov 13000 rup in surfanje 4000 rup).

PLAČEVANJE

Valuta, ki jo menjajo na Šri Lanki je € in $, tako da je vseeno kaj imamo s seboj. Takoj ob prihodu na letališče sva menjala nekaj denarja, kjer je bil tečaj dosti slabši. ( 1 Eur = 151 rup, drugje 158 rupij), tako da na letališču menjajte samo najnujnejše ostalo pa sproti po potrebi. Bankomatov nisva videla veliko, so pa v večjih mestih. Denar se lahko menja v menjalnicah, ki so tudi v mestih ali pa pri domačinih, trgovinah, itd.