Prvomajski prazniki in odlično vreme seveda, so kar klicali po izletu. Tokrat sva se odločila, da obiščeva slovensko turistično ikono – Bled. Slednjega sva sicer obiskala že večkrat, tokrat pa sva se odločila, da prehodiva pot okoli Blejskega jezera. 

Pot okoli Blejskega jezera

Sprehajalna pot okoli jezera, je dolga 6 kilometrov in je primerna za sprehode, rekreacijo, vožnjo s kolesom ali sprehode z manjšimi otroki (pot se lahko brez težav prevozi z vozičkom, skirojem ali poganjalčkom). Pot je večinoma speljana po asfaltu, le kratek odsek poti, je speljan po makadamu in leseni brvi nad vodno gladino. Za pot boste potrebovali dobro uro hoje, če pa se boste poti lotili z bolj umirjenim tempom in z več ustavljanja pa nekoliko več. Midva sva si za sprehod in fotografiranje res vzela čas in sva pot prehodila v malce več kot dveh urah. Ob poti je tudi veliko klopc na katerih se lahko spočijete ali preprosto uživate v naravi in pogledom na Blejsko jezero.

Pot okoli Blejskega jezeraPot okoli Blejskega jezeraPot okoli Blejskega jezera

Na poti okoli jezera, boste imeli čudovit pogled na otoček s cerkvico, se sprehodili mimo mogočnih blejskih vil, veslaškega centra, kar nekaj plaž primernih za kopanje in ne-navsezadnje boste videli tudi nekaj pohodniških tabel za vzpon na bližnje osamelce (Straža, Ojstrica, Osojnica, Grad, Ravnica itd.).

Pot okoli Blejskega jezera

Eden od najbolj znanih in priljubljenih vzponov je pot na Ojstrico. Pot vam bo vzela okoli 10-15 minut strme hoje, na vrhu pa se vam bo odprl čudovit pogled na celotno jezero. Pot začnete na zahodni strani jezera, pri parkirišču Mala Zaka (pri tribunah). Za pot potrebujete primerno obutev (superge).

Pot okoli Blejskega jezera: Ojstrica

Razgled iz Ojstrice

Začetek poti

Na krožni poti je navadno povsem vseeno kje začnemo. Za pot okoli jezera priporočava, da pot začnete v bližini gradu. Tukaj boste imeli najmanj težav s parkiranjem in po najinem mnenju, je tukaj tudi najboljše izhodišče za pot okoli jezera.

Parkiranje

Na Bledu je dovoljeno parkiranje samo na označenih mestih, parkirišča pa se razlikujejo glede na možno dolžino parkiranja in glede na višino parkirnine. Več informacij o parkiranju na Bledu, najdete na uradni spletni strani.

Če sva čisto iskrena sva bila precej presenečena nad visokimi cenami parkiranja na Bledu. Vedela sva, da Bled ni poceni, vendar 3 € za uro parkiranja, se nama le zdi malce oderuško. Sprva sva avto želela parkirati na parkirišču Mala Zaka, kjer je ura parkiranja 3 €, ampak sva raje poiskala cenejše parkirišče. Nekaj parkirišč naj bi imelo 1 € za uro parkiranja, vendar podatki na spletni strani niso bili osveženi in nisva izgubljala časa z iskanjem teh parkirišč. Avto sva pustila na parkirišču za športno dvorano. Gre za večje parkiršče, kjer je ura parkiranja malce cenejša in sicer 2 €.

… Zaključek

Vaš izlet lahko zaključite z obiskom katerega od blejskih kavarn, kjer se lahko posladkate z tradicionalno blejsko kremšnito. Midva je tokrat zaradi zaprtih lokalov (zaradi korone) nisva mogla poskusiti, sva pa slišala, da najbolj okusno in z najboljšim razgledom ponujajo v restavraciji Panorama.

Izlet lahko zaključite tudi z obiskom katere od zanimivih točk, ki jih Bled ponuja. Obiščete lahko Blejski Vintgar, kamp Šobec, Straža, Bohinjsko jezero, Blejski Grad, vožnja s Pletno…