Le streljaj od turističnega Bleda, se nahaja čudovita divja Pokljuška soteska, ki je zavarovana kot naravni spomenik Triglavskega narodnega parka. Idealna izbira za izlet v vročih poletnih dneh, ki nam postreže z na gosto posejanimi naravnimi znamenitostmi.

Divja Pokljuška soteska

Nedaleč od turističnega vrveža na Bledu, se v objemu Triglavskega narodnega parka nahaja divja Pokluška soteska. Leži nad dolino reke Radovne, le sedem kilometrov od Bleda. Soteska je dolga 2 kilometra in v svojem najslikovitejšem in ozkem predelu visoka do 50 metrov. V Sloveniji je eden najlepših primerov suhe fosilne polledeniške soteske. Pokljuška soteska vas bo navdušila z bujnim gozdom, navpičnimi stenami, naravnim mostom, luknjami in jamami ter galerijo kraljeviča Andreja.

Izhodišče

Vozite se po avtocesti v smeri Ljubljana – Jesenice. Na izvozu za Lesce zavijete proti Bledu. Od tukaj se držite označbe za Pokljuko, smer Zgornje Gorje, kjer na koncu vasi zavijete desno proti Radovni. Tukaj zavijete levo, kjer boste opazili tablo z zemljevidom Pokljuške soteske. Nadaljujete skozi naselje do makedamske ceste, ki vas po slabem kilometru vožnje pripelje do parkirišča, kjer je izhodišče za Pokljuško sotesko.

Divja Pokljuška soteska
Pot skozi sotesko

Skozi sotesko je speljana krožna pot, ki omogoča, da si naravne znamenitosti ogledate v vsej lepoti. Pot je speljana po suhi strugi nekdanje reke, na koncu soteske pa je pot speljana po viseči leseni galeriji, ki gre skozi le dober meter široko ožino.

Pokljuško sotesko lahko raziščete samo v eno smer, do lesene galerije in se po isti poti vrnete nazaj. Lahko se odločite za krožno pot, ki gre po soteski gor, vrnete pa se nad stenami in skozi Pokljuško lukno.

Iz parkirišča se usmerite ob poti navzgor in po slabih petnajstih minutah hoje, pridete v ožji del soteske, kjer vas obdajajo do 40 metrov visoke stene. Kmalu pridete do razpotja, kjer nadaljujete naravnost. Desno se nahaja Pokljuška luknja, po kateri se vrnete, če se odločite za krožno pot.
Divja Pokljuška soteska

Kmalu pridemo do 24 metrov visokega naravnega mostu. Pot nadaljujemo po soteski, ki se na mestoma povsem zoži, nato pa ponovno razširi. Na koncu prispete do neprehodnega dela, kjer so že leta 1930 uredili turistično pot in preko skale speljali leseno galerijo, ki so jo poimenovali galerija kraljeviča Andreja. Na tem mestu se lahko obrnete ali nadaljujete po krožni poti, ki pelje čez leseno galerijo, skozi ozek prehod.

Divja Pokljuška soteska

Zaradi veliko poledenelega snega in padajočega ledu, midva poti nisva nadaljevala po krožni poti in sva jo zaključila tik pred ozkemu izhodu iz galerije.

Informacije:

  • Izhodišče: Zgornje Gorje (Bled), koordinate parkirišča 46.378983, 14.041752
  • Čas hoje: 1.5 h (krožna pot), 1h do galerije (in nazaj)
  • Razdalija: 4 km (celotna pot)
  • Višinska razlika: 200 m
  • Pot: lahka označena pot
  • Vstopnina: ne