Dolina Soče je s svojo slikovito in neokrnjeno naravo, pravi raj za preživljanje prostega časa v naravi. Ena od najbolj priljubljenih aktivnosti v dolini Soče, je nedvomno nepozaben rafting na reki Soči. Bovec in dolina Soče sta med najbolj priljubljenimi rafting destinacijami v Evropi, ki vsako leto privabljata domače, predvsem pa tuje obiskovalce.

Rafting na Soči

Eden od najlepših in najbolj priljubljenih raftingov pri nas, je nedvomno rafting na divji Soči. Najbolj priljubljena trasa, je dolga med 8 in 10 kilometrov, z začetkom v vasi Čezsoča. Rafting je izjemno vznemirljivo doživetje za vsakogar, ki želi zaveslati po brzicah Soče. Ne samo, da je edinstveno doživetje, tudi sama okolica je čudovita. Med plovbo boste uživali v čudovitih razgledih na slikovito okoliško hribovje ter okolico, ki jo reka ponuja.

Nepozaben rafting na reki Soči
Za koga je rafting primeren?

Rafting na Soči je primeren tako za posameznike, kot tudi pare in družine, ki lahko rafting obiščejo skupaj z otroki že od njihovega petega leta dalje. Izbirate lahko med enostavnimi odseki, primernimi za mlade družine in otroške skupine, kot tudi med zahtevnejšim in dinamičnim raftingom, ki je primeren za adrenalinske navdušence.

Katerega ponudnika naj izberem?

Rafting in ostale aktivnosti v Bovcu in okolici, ponuja veliko različnih ponudnikov. Midva sva za rafting imela darilni bon pri agenciji Aktivni Planet. Slednje lahko brez težav priporočava, saj je osebje prijazno, vodniki izkušeni in se trudijo za svoje stranke.

Kaj potrebujem za rafting?

Za rafting ne potrebujete nobene posebne opreme, le kopalke in brisačo. Pred izletom vam vso potrebno opremo, kot je rešilni jopič, neopren, čelada, vetrovka ter neopren nogavice, priskrbi ponudnik. Če imate vodoodporno torbico, lahko s seboj vzamete tudi fotoaparat in ovekovečite kakšen nepozaben trenutek. A previdno, da ne ostanete brez kamere, tako kot midva. Obvezen del ”opreme”, je en kup dobre volje 😀


Pa gremo na rafting

Najin izlet sva pričela v središču Bovca, kjer smo se zbrali pred poslovalnico Aktivnega planeta. Naložili smo se v kombi in se z njim odpeljali do mesta, kjer smo dobili vso potrebno opremo za rafting. Razdelili so nas v ekipe, nam dodelili izkušenega vodnika in že smo bili na poti do vasice Čezsoča, kjer je začetek raftinga. Na izhodiščni točki se preoblečemo v neopren in dobimo nadaljna navodila. Prvi stik s Sočo je brr, voda je ledeno mrzla. Soča poleti doseže okoli 12 stopinj, spomladi in jeseni pa ima le okoli 8 stopinj. Proga na Soči je dolga med 8 in 10 kilometrov, sam spust pa traja okoli ene ure in pol.

Nepozaben rafting na reki Soči

Vkrcamo se v rafte in dobimo navodila kako držati veslo, kaj pomenijo določeni izrazi in kaj moramo narediti ob določenih vodnikovih navodilih. Če čoln trči v skalo, vodnik ukaže ”vsi na skalo”, kar pomeni, da se vsi v čolnu premaknemo na tisto stran čolna, kjer je skala. Čoln se tako nagne proti skali, voda pa lepo steče spodaj. V nasprotnem primeru, se čoln preprosto obrne.

Prvi del raftinga je bolj miren, kjer smo se privajali na čoln, vesla, naredili obrate v levo in desno, obenem pa tudi uživali ob pogledu na okoliško hribovje. V drugem delu nas čaka bolj zahteven in dinamičen del, na tem mestu reka postane bolj hitrejša in zahtevna močnejši poprijem za vesla.

V zadnjem delu naredimo tudi dva zabavna postanka. Prvemu pravijo ”Pinguins rock”, kar v praksi pomeni, da čoln obrnejo narobe in ga postavijo na skalo. Nato splezamo na skalo in se kot pingvinčki po trebuhu spustimo po raftu. Drugi del se imenuje ”Manhattan”, kjer lahko skočimo iz 7 metrov visoke skale. Kjer je adrenalin, tam sem tudi jaz. Ko sem se kobacala iz čolna do skale, so me vodniki previdno vprašali, če sem sigurna, da grem skočit. Ja, seveda. Baje niso vajeni punc, da bi plezale po skalah, še manj skakale iz takšne višine hihi. Spust zaključimo pri Trnovem pri Soči, kjer slečemo neoprenska oblačila in se s kombijem odpravimo nazaj do agencije.
Nepozaben rafting na reki Soči
Na raftingu sva izjemno uživala. Bila sva v ekipi, ki je vedela kako poprijeti za veslo, za sproščeno vzdušje pa je poskrbel vodnik Tony (če ga dobite kot vašega vodnika, bo vaš rafting res zabaven). Boljšega vodnika, ki je poleg skrbi za našo varnost, poskrbel še za obilico zabave in dogajanja.

…še nekaj informacij

  • kdaj na rafting – na rafting se lahko odpravite med majem in septembrom
  • zahtevnost: II. – III.
  • cena: 48 -55 €
  • čas trajanja: 1,5 h na vodi, skupaj 3h