Dolina reke Soče se nahaja na severo-zahodnem delu Slovenije, pod vznožjem Julijskih Alp. Posočje, kot tudi pravimo temu predelu Slovenije, tvorijo štirje kraji in sicer Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal. Skozi dolino teče reka Soča, ki s svojo značilno turkizno barvo, velja za eno od najlepših rek v Evropi. Slikovita narava in pestra ponudba aktivnosti na prostem, privabljata vsako leto vedno več domačih in tujih gostov. Z vami deliva najinih 20+ idej in aktivnosti, kaj početi v dolini Soče.

KAKO DO BOVCA?

V dolino Soče se lahko pripeljete iz treh smeri:

  • iz osrednje Slovenije se zapeljite do Kranjske Gore in se čez prelaz Vršič odpravite do Bovca (Ljubljana – Bovec 129 km / 2h 12 min)
  • če se želite izogniti prelazu Vršič (ali je ta zaprt) se lahko zapeljete mimo Kranjske Gore in po italijanski strani preko prelaza Predil prispete v Bovec (Ljubljana – Bovec 130 km / 2h)
  • iz smeri Nova Gorica vas pot do Bovca pelje mimo Tolmina in Kobarida (Ljubljana – Bovec 176 km / 2h 22min)

ZNAMENITOSTI

Izvir Soče

Izvir Soče je enostavno čudovit. Kristalno čista voda privre na dan iz podzemnega jezera v ozki soteski Zadnje Trente. Izvir je čudovita naravna znamenitost, do katere vodi težje dostopna pot. Kmalu po izviru Soče, le ta kmalu za tem ustvari deset metrski slap ter še nekaj manjših slapov in brzic. Pot do slapu je kratka in nezahtevna, če pa želite nadaljevati do izvira, pot postane zahtevna in je potrebne nekaj spretnosti. Zgornji del poti je težje prehoden in zavarovan z jeklenimi vrvmi ter klini. Pot zahteva primerno obutev in ustrezno fizično pripravljenost.

20+ idej in aktivnosti kaj početi v dolini Soče: izvir soče

V bližini izvira Soče se nahaja čudovita razgledna točka s spomenikom pesnika, alpinista in ljubitelja gora dr. Juliusa Kugya.

Šunikov vodni gaj

Sredi neokrnjene narave v Triglavskem narodnem parku, potok Lepenjica ustvari čudovite slapove in tolmune, ki jih med obiskom Bovca ne gre spregledati. Sprehodite se po krajši krožni poti ob vodi, kjer vas bodo navdušili slapovi in korita Lepenjice. Pot ni težka in zahtevna, zato je primerna za vse obiskovalce. Šunikov vodni gaj je odličen kraj za sprostitev, kjer je potok Lepenjica tik ob sotočju s potokom Šunik izdolbel 100 m dolga in 10 m globoka korita. Območje velja tudi za energijsko bogato območje in naj bi blagodejno vplivalo na naše počutje in zdravje.

20+ idej in aktivnosti kaj početi v dolini Soče: šunikov vodni gaj

Trdnjava Kluže

Podoba in namen trdnjave Kluže se je skozi zgodovino spreminjala. Nahaja se dobra 3km iz Bovca, nad globoko sotesko reke Koritnice. Trdnjava Kluže je ena od najbolj obiskanih kulturnih znamenitosti v dolini reke Soče, obenem pa je pomemben spomenik obrambe pred turškimi vpadi in napadi v 1. svetovni vojni. Odprta je vsak dan med 10-18 uro, za vstopnino pa bo potrebno odšteti 3 €.
20+ idej in aktivnosti kaj početi v dolini Soče: trdnjava kluže

Slap Boka

Slap Boka je poznan kot najbolj vodnat slap v Sloveniji. S svojimi 106 m je viden že izza volana avtomobila s ceste na relaciji Bovec – Kobarid. Pogled na navpične skalnate stene s katerih buči slap Boka, je prava paša za oči. Slap si lahko ogledate iz več točk, priporočava pa, da se povzpnete do razgledne točke, ki jo boste z zmerno in nezahtevno hojo dosegli v desetih minutah. Če si želite slap ogledati od ”bližje”, se lahko še višje odpravite po strmi poti, kjer se vam bodo odpirali čudoviti pogledi na slap in bovško dolino. Do končne točke je okoli ene ure hoje.

20+ idej in aktivnosti kaj početi v dolini Soče: Slap boka
Slap Virje

Odličen kotiček za ogled in ohladitev v vročih poletnih dneh, je slap Virje. Potok Gljun kmalu po izviru ustvari čudovit 20 metrov širok in 12 metrov visok pramenasti slap. V vročih poletnih dneh, slap s svojim turkiznim tolmunčkom, kar vabi k ledeni osvežitvi. Slap se nahaja v neposredni bližini Bovca, obiščete pa ga lahko s kolesom, peš ali avtomobilom (parkirnina 5 €/2 h). Od parkirišča vas do slapu loči 5 minut lahke hoje, če pa se do slapu odpravite iz Bovca (spodnja postaja kabinske žičnice), boste za pot potrebovali dobro uro hoje (2km).
Vstopnina: je ni (parkirnina za avto 5 €/ 2h).

20+ idej in aktivnosti kaj početi v dolini Soče: Slap Virje
Velika korita Soče

Eden od najlepših kotičkov v okolici Bovca, so nedvomno velika korita Soče. Smaragdni tolmuni Soče se raztezajo v 750 metrov dolgo, le nekaj metrov široko in do 15 metrov globoko strugo, ki se ob koncu razširi in ustvari modre bazene. Vašega jeklenega konjička lahko pustite pri odcepu za Lepeno in se po označeni poti sprehodite ob koritih. Ob zgornjem delu korit, se na določenih delih pot razcepi in vas pripelje čisto nad korita. Teren je izven poti malce zahteven, zato previdnost ni odveč, saj ni nikjer nobene zaščite. V spodnjem delu korit se Soča umiri in privablja ohladitve in skokov željne obiskovalce.

20+ idej in aktivnosti kaj početi v dolini Soče: Velika korita soče
Rabeljsko jezero

Na vzhodu Italije, tik ob Slovenski meji leži Rabeljsko jezero (Lago di Predil). Jezero je odličen kraj, če se želite v vročih poletnih mesecih ohladiti, sprostiti ali morda celo zaveslati. Midva vsekakor priporočava slednje. Na jezeru si lahko tudi izposodite sup, kajak ali pedolin. Ob jezeru je skromna gostinska ponudba, zato si hrano in pijačo raje prinesite s seboj.

20+ idej in aktivnosti kaj početi v dolini Soče: rabeljsko jezero
Mangartsko sedlo

Cesta na Mangartsko sedlo je najvišje ležeča cesta pri nas in se konča na višini 2055 metrov (sedaj zaradi obnove malce nižje). Do vrha vas popelje 12 kilometrska vijugasta cesta, ki je speljana tudi čez pet v skalo izklesanih tunelov. Vožnja je pravo doživetje, saj se vam med vožnjo odpirajo vedno lepši in lepši razgledi. Ljubitelji zahtevnejših tur, se lahko odpravite na Mangart, vendar pozor, pot je zahtevna in zahteva primerno obutev, opremo ter nekaj gorniških izkušenj.

20+ idej in aktivnosti kaj početi v dolini Soče: Mangartsko sedlo
Tolminska Korita

Le streljaj stran od Tolmina, se nahajajo Tolminska korita, ki vse bolj privabljajo domače obiskovalce. Slikovita in divja korita so najnižja vstopna točka v Triglavskem narodnem parku, ob njih pa je speljana urejena krožna pot. Prehodili bomo korita Tolminke in Zadlačice, največja zanimivost pa je skala Medvedja glava in Hudičev most, ki se 60 metrov visoko dviga nad reko Tolminko.
Čas: 2 km (1,5 h)
Vstopnina: 8 € odrasli in 4 € za otroke (julij, avgust), 5 € odrasli in 2,5 € otroci (marec, april, oktober)

Slap Kozjak

Nedaleč od Kobarida, je v kamnito dvorano ujet slap Kozjak, ki s svojimi 15 metri velja za enega od najbolj zanimivih in slikovitih slapov pri nas. Do njega vodi lepo urejena sprehajalna pot, ki poteka tik ob bregu Soče.

Vstopnina: 4 €

20+ idej in aktivnosti kaj početi v dolini Soče: slap kozjak

 

Most na Soči

Most na Soči je znan po čudovitem umetnem jezeru, ob bregovih katerega so urejene sprehajalne poti. Speljanje so tik ob bregu jezera, tako da vseskozi spremlja pogled na turkizno vodo. Vse bolj priljubljena aktivnost na jezeru je supanje, ki vedno bolj privablja obiskovalce. Zaveslate in raziščete lahko pritok Idrijce, se odpravite do sotočja Tolminke in Soče ali preprosto zaveslate po jezeru. Ob obisku Mosta na Soči boste opazili tudi ladjo Lucija, ki vozi po jezeru. Super ideja, da si jezero in čudovito naravo ogledate še iz druge perspektive. Plovba v eno smer traja eno uro, vožnja pa vas bo stala 8 €.


Ajdovska deklica pod Vršičem

Ena od zanimivih mojstrovin, ki jo je oblikovala narava, lahko najdete kar ob poti na Vršič. Kamniti obraz Ajdovske deklice, je najlepše viden z hribčka v neposredni bližini Poštarskega doma. Zgodba o Ajdovski deklici je ljudska legenda, ki delno opisuje zgodovino našega naroda. Legenda pravi, da je Ajdovska deklica, sinu lovca prerokovala, da bo ustrelil Zlatoroga, ki ga bo pogubil. Za prerokbo so slišale druge ajdovske deklice, ki so deklico preklele, zaradi napovedi smrti Zlatoroga. Ko se je deklica vrnila nazaj na Prisojnik, je Ajdovska deklica za vedno okamenela.

AKTIVNOSTI

POHODNIŠTVO

Vzpon na Svinjak (Svitnjak)

Svinjak (Svitnjak) je tisti zanimiv špičasti hrib, ki se dviga nad Bovcem, poznan pa je tudi kot slovenski Matterhoren. Začetek poti je v vasi Kal – Koritnica, od koder boste vrh dosegli v treh urah. Iz vrha je lep razgled na Sočo in Bovec.

Krnsko jezero

Krnsko jezero je največje slovensko visokogorsko jezero in priljubljena planinska točka v Bovcu. Jezero je ledeniškega izvora ter dolgo skoraj 400 metrov, široko 150 m ter 17 globoko, nahaja pa se na višini 1394 metrov. Pot začnete v dolini Lepene, kjer boste po urejeni in ne preveč zahtevni poti do vrha potrebovali 2 uri hoje. Na vrhu se lahko okrepčate v planinskem domu, nedaleč od Krnskega jezera.

Soška pot

Soška pot je naravoslovna učna pot s čudovito naravo, slikovitimi domačijami, visečimi mostovi in mirnimi kotički ob Soči. Pot vodi ob reki Soči in poteka od izvira Soče do Bovca. Na 25 kilometrih poti, boste lahko obiskali številne znamenitosti, zanimivosti in občudovali naravne lepote. Na poti si lahko pogledate izvir Soče, korita Mlinarice, velika in mala korita Soče, Alpski botanični vrt Julijana… Če želite pot prehoditi, je priporočljivo, da si jo razdelite na dva dela.

KOLESARJENJE

Okolica Bovca ponuja precej kolesarskih poti, na svoj račun pa pridejo predvsem ljubitelji gorskega kolesarjenja. Užitek bodo našli na številnih gorskih poteh, gozdnih cestah ter kolovozih. Ne moreva pa ravno reči, da je dolina Soče kolesarska destinacija za tiste, ki imajo raje krajše in manj zahtevne kolesarske poti. Za družinsko kolesarjenje je idealna pot v dolino Lepene ali urejena kolesarska pot, ki poteka med Tolminom in Kobaridom. Ljubitelji zahtevnejših cestnih tur pa izberite vzpon na priljubljeni Vršič, prelaz Predil, najbolj pogumni pa si lahko zadate kot cilj vzpon na Mangartsko sedlo

ADRENALINSKE AKTIVNOSTI

Rafting

Eden od najlepših in najbolj adrenalinskih raftingov pri nas, je nedvomno rafting na smaragdni reki Soči. Najbolj priljubljena trasa je dolga 10 km, z začetkom v vasi Čezsoča. Rafting je idealno doživetje za posameznike, pare in družine, ki lahko rafting skupaj s starši obiščejo od petega leta dalje.

Midva sva se na rafting odpravila z agencijo Aktivni Planet, s katero sva bila zadovoljna. Med spustom po Soči, nas je spremljala čudovita panorama, izlet pa so nam popestrili skoki v ledeno reko in zabaven vodnik. Naš rafting nedvomno nebi bil tako zabaven, če za to nebi poskrbeli izkušeni vodniki, ki so poskrbeli za varen, prav tako pa zabaven spust.
Cena: 48 €
Trajanje: 1,5-2 h
Znanje: predhodno znanje ni potrebno


Canyoning

Canyoning ali soteskanje se odvija v rečnih kanjonih in soteskah, pri tem pa naravne tobogane in slapove premagujemo s skoki, dričanjem po zadnji plati in spuščanjem po vrvi. Okolica Bovca ponuja kar nekaj različnih canyoningov, ki pa se razlikujejo po dostopnosti, zahtevnosti in pa seveda ceni.
Eden od najbolj obiskanih in najbolj primernih za prvi obisk canyoninga je Sušec, ki je primeren praktično za vse (tudi družine z manjšimi otroki). Na Sušcu boste lahko skočili iz mnogih skal, se podričali po naravnih toboganih, na koncu pa se spustili po 12 metrskem slapu, ki bo vsekakor navdušil željne adrenalina. Najboljše pri tem kanjonu je, da lahko kateri skok ali spust brez problema ”obhodite”, če se vam zdi ovira prezahtevna. Za željne tehnično bolj zahtevnih canyoningov so tukaj Fratarica (90 €), Kozjak (90 €), Predelnica (130 €)…
Cena Sušec: 50 €
Trajanje: 2-3 ur
Znanje: predhodno znanje ni potrebno


Kajaking

Če se želite sami preizkusiti v veslanju po reki Soči, se lahko odločite za samostojni kajak spust, ki poteka pod budnim očesom izkušenega vodnika. Aktivnost je primerna tako za tiste, ki ste se že preizkusili v tovrstni aktivnosti, kot tudi za popolne začetnike.
Cena: 58 €
Čas trajanja: 2,3 – 3 h


Zipline

Podajte se na Zipline v Bovcu, ki je največji zipline park v Sloveniji in preizkusite eno od najbolj priljubljenih aktivnosti na Bovškem. Na ziplinu vas čaka 5 jeklenic, dolgih od 500 do 700 metrov. Postavljene so na različnih višinah, za dozo adrenalina pa poskrbi hitrost do 60 km/h.
Cena: 55 €
Trajanje: 2,5 – 3,5 h
Predznanje: ni potrebno