Nastja in Rok sta popotniški par, ki sta drugi val corone izkoristila za prav posebno potovanje. Z avtodomom sta se skupaj s psičko Šnofko, odpravila na enoletno raziskovanje Evrope. V tej objavi z nami delita kakšne so bile priprave na njuno potovanje, kako poteka potovanje in kako se imata v sončni Španiji.

Nastja, spoznali sva se na Instagramu, kjer sta me navdušila z vajinim potovanjem v tem nepredvidljivem času. Na pot ste se sicer odpravili v troje, ti, Rok in psička Šnofka. Povej kaj o vas, da vas bolje spoznamo.

Živjo! Ja res je, naj že takoj povem, da sva zelo vesela, da lahko sodelujeva na tvojem blogu. Kaj pa bi povedala o nas? Jaz sem zaključila magisterij na Ekonomski fakulteti, čeprav me ekonomija sploh ne zanima. Bila sem namreč na smeri turizem, saj že od nekdaj zelo rada potujem. To imam verjetno v krvi, saj sem bila skoraj rojena v avtodomu! Moje sanje sicer so, da bi enkrat, ko bom velika, odprla lasten hotel ali kamp :D.

Rok pa je za razliko od mene bolj naravoslovne sorte, saj je magistriral na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Ko je bil mlajši ni veliko potoval, a je v zadnjih letih to nadoknadil. Skupaj sva bila že na kar nekaj potovanjih, tako v oddaljenih krajih z letalom, kot v bližnjih z avtodomom. Šnofka pa je 2 letna psička z ogromno energije in dobre volje. Tudi ona je v resnici pravi potepuh, saj so njo, njene bratce in sestrice ter njeno mamo našli na cesti v Bosni. Na srečo so vse skupaj pripeljali v Slovenijo, kjer so vsi dobili dobre domove. Odkar je prišla v najin dom, gre z nama na vse izlete in potovanja, zato se odprtega prtljažnika avta vedno zelo razveseli.Nastja in Rok: Par, ki z avtodom odkriva Evropo v času korone
Od kje pravzaprav ideja o daljšem potovanju z avtodomom po Evropi?

Hm, v resnici to ni bil najin prvoten plan. Ker je meni Nova Zelandija ena najlepših držav, kar sem jih obiskala in, ker oba zelo rada potujeva z avtodomom, sva imela plan oditi za eno leto v deželo kivijev in tam potovati s kombijem/delati. Ko pa je v najino življenje prišla Šnofka, sva zelo hitro ugotovila, da je nočeva za 1 leto pustiti v Sloveniji, zato sva Novo Zelandijo zamenjala z Evropo. Prav tako sva prišla do zaključka, da bo tako potovanje cenejše, saj lahko potujeva z avtodomom mojih staršev in nama ni potrebno kupiti drugega.

Kje sem vaju ujela tokrat?

Trenutno sva na jugu Španije, na vzhodni obali Andaluzije. Kljub temu, da je december, sva že precej zagorela. Tukaj je namreč res poletno, zadnje dni je tudi 30 stopinj. Pokrajina je puščavska, saj tukaj redko dežuje. Tudi morje ni preveč mrzlo, zato se kdaj tudi skopava.Nastja in Rok: Par, ki z avtodom odkriva Evropo v času korone
Mislim, da sta ena izmed redkih srečnežev, ki v tem času potujeta. Je bila odločitev, da čez zimo, v največjem primežu korone, zapustita Slovenijo?

Odločitev, da zapustiva Slovenijo in odpotujeva z avtodomom, je bila v najinih glavah precej fiksna že nekaj let. Ves čas sva varčevala, da bova po končanih magisterijih, preden začneva »resno« življenje, odšla na pot. Rok je magistriral lani decembra, jaz pa sem magistrsko nalogo pisala v letošnjem letu. Seveda, pa se je ravno letos moral pojaviti ta smrtonosen virus, zaradi katerega sva že mislila, da na pot sploh ne bova mogla iti. Hvala bogu nama je uspelo pobegniti, čeprav nisva pričakovala, da bova morala oditi v taki naglici.

Jaz sem namreč oktobra zagovarjala svoj magisterij in manj kot teden dni kasneje, sva se že znašla na poti. Ukrepi so namreč postajali vse ostrejši, vsak dan je bila nova novica, v kateri regiji se še smemo gibati in postalo je precej očitno, da bo Slovenija zaprla svoje meje. Zato sva v enem dopoldnevu spakirala vse kar sva v stanovanju našla, da nama bo na potovanju prišlo prav in popoldne odšla. Dan oz. cel teden pred odhodom je bil res stresen, saj sva po malem še prenavljala avtodom in ga pripravljala za na pot, obenem pa razmišljala kaj morava vse vzeti na tako dolgo potovanje. Zdaj, ko pogledava nazaj, sva res srečna, da sva tisti teden stisnila zobe in uspela pobegniti iz hladne Slovenije.

Na poti sta že nekaj tednov. Katere države in mesta sta v tem času obiskala? Se vama je katero prav vtisnilo v spomin? Zakaj?

Pripotovala sva sicer iz Slovenije čez Avstrijo, Italijo in Francijo v Španijo, a sva do Španije precej hitela, saj nisva vedela, ali namerava tudi Španija zapreti svoje meje. Zato si nekih mest na poti nisva preveč ogledovala. S poti se nama je sigurno vtisnil v spomin Monako, pa ne toliko zaradi pretirane lepote, kot zaradi manjše nesreče v garažni hiši. Najin avtodom je namreč od takrat naprej malce poškodovan :D. V Španiji pa so se nama najbolj vtisnila v spomin mesta Valencija, Alicante in manjše mestece La Vila Joyosa. Vsa 3 mesta so obmorska, Alicante in La Vila Joyosa pa sta zelo barvita. Mesto, kjer je skoraj vsaka hiša drugačne barve, pred njo pa ponosno stoji vsaj ena palma, res ne more razočarati.

Nastja in Rok: Par, ki z avtodom odkriva Evropo v času korone
Koliko časa načrtujeta, da bo vajino potovanje trajalo? Imata kakšen časovni okvir kdaj se vrneta ali puščata odprte možnosti?

Glede dolžine potovanja nikoli nisva delala nekih točnih planov, v trenutnih korona razmerah pa je to še toliko težje napovedati. Morda bo Španija zaostrila pogoje in se bova morala vrniti jutri, morda pa bova lahko potovala še zelo dolgo. Edini odgovor, ki je malce bolj konkreten je: dokler bova imela dovolj denarja :D. Verjetno nekje do  enega leta, čeprav sanjariva o tem, da bo na najin račun magično priletel nek loto znesek in bova lahko na poti kar za zmeraj 😀

Rekla sta, da sta v Španiji. Kakšna je trenutna situacija v Španiji? Imata zaradi vseh ukrepov in omejitev kakšne težave na potovanju?

Moram reči, da je situacija v Španiji zelo umirjena. Ko hodiš naokoli praktično nimaš občutka, da smo sredi korona krize. Ljudje še naprej živijo svoja življenja in uživajo na soncu. Španija je sicer razdeljena na 17 avtonomnih regij. To pomeni, da se vsaka izmed regij odloča o ukrepih po svoje, vsem pa je skupno to, da je potrebno maske nositi na vseh javnih mestih ter policijska ura, a tudi to lahko vsaka regija prilagaja po svoje. Prehajanje med regijami in v nekaterih regijah tudi med provincami ali občinami ni dovoljeno, a midva zaenkrat še nikjer nisva imela težav. Ne zato, ker sva imela tako noro srečo, da naju policaji niso opazili, temveč zato, ker se bolj osredotočajo na Špance, katerim želijo preprečiti prekomerno druženje.

Mi, v avtodomih, se večinoma držimo zase, ponavadi parkiramo na oddaljenih krajih v naravi in gremo v trgovino 1x na teden, zato nismo glavni prenašalci virusa. Policisti so nama, kot tudi drugim, s katerimi sva se pogovarjala, le pomahali in dejali, da lahko nadaljujemo pot. Tudi restavracije, bari in trgovine so v večini regij odprti, seveda z zmanjšanimi kapacitetami. Se pa ukrepi spreminjajo, zato redno spremljava skupino na Facebooku, kjer španski policisti sproti objavljajo prevode novih ukrepov in nam tako lajšajo potovanje. Npr. ravno včeraj so objavili, da gibanje v Andaluziji ni več omejeno in, da bo policijska ura na praznične dni prestavljena na 1.30 zjutraj.

Nastja in Rok: Par, ki z avtodom odkriva Evropo v času korone
Potujeta z avtodomom, ki sta ga opremila tako, da sta samooskrbna. Obiskala sta tudi Valencijo, ki sta jo poleg ogleda mesta, obiskala prav s posebnim razlogom. Zakaj?

Tako je. Že doma sva avtodom kar precej prenovila. Želela sva ustvariti domače vzdušje ter zamenjati neke stvari, ki so v 20 letih že malce dotrajale. Ker pa sva do sedaj vedno potovala z avtodomom, torej se vsakodnevno premikala, nikoli nisva imela pretiranih problemov s pridobivanjem elektrike. Zdaj, ko pa v avtodomu živiva in včasih na mestu ostaneva tudi več dni, pa se je pokazalo, da bi nama zelo prav prišle sončne celice, saj se najin akumulator zaradi manj vožnje ne napolni dovolj. To je bil glavni razlog zakaj sva se odpravila v Valencijo, saj sva prej že na internetu našla tamkajšnjo trgovino, kjer sva lahko dobila vse pripomočke za montažo. Zdaj sva popolnoma samooskrbna in nama niti na misel ne pade, da bi zavila v kakšen kamp.

So turistične znamenitosti in namestitve v Španiji odprte? Kako je s kampi? Prenočujeta večinoma na divje ali se odpravita v kamp?

Za turistične znamenitosti iskreno ne vem, ker praktično nikoli ne zahajava v muzeje, temveč so nama bolj všeč naravne znamenitosti, ki pa so seveda tudi v tem času odprte. Namestitve mislim, da so odprte, vendar sigurno ne s polnimi zmogljivostmi, saj je turistov precej manj kot ponavadi. Kolikor slišim od tistih, ki potujejo s kombiji in nimajo lastnega tuša, so tudi kampi odprti. Midva se morava pohvaliti, da v slabih 2 mesecih potovanja še nisva obiskala nobenega kampa. Vodo in wc prazniva na različnih avtodom točkah ali bencinskih črpalkah, za kar sva do zdaj samo 3x morala plačati (za vse 3 plačljive oskrbe skupaj sva plačala 10 € :D).

Kako prijazna je Španija s spanjem na divje? Sta imela že kakšne težave? Kako najdeta primerna mesta za prenočevanje?

Španija je (v nizki sezoni) raj za divje kampiranje. Na aplikaciji Park4Night lahko najdeš vse vrste parkirišč, tiste plačljive v središčih mest in tiste daleč stran od civilizacije. Midva se, kot večina avtodomarjev, ki pridejo v Španijo pozimi, drživa tistih čimbolj na samem. Vedno sicer v komentarjih na omenjeni aplikaciji preveriva, če je bil kdo na izbrani lokaciji že oropan ali imel kakršnekoli slabe izkušnje. Vlomi v Španiji namreč niso tako zelo redki, čeprav sva se midva do sedaj še praktično povsod počutila varno, saj je tukajšnja policija zelo aktivna. Zelo pogosto vidiš mimovozeče policijske avtomobile, ki le pregledujejo, če je vse v redu. Tudi, če spiš na divje te ne preganjajo, seveda če se vedeš primerno in ne postaviš celega tabora v središču mesta.


Z vama potuje vajina psička Šnofka. Je že večkrat potovala z vama? So Španci odprti za naše štirinožne prijatelje?

Ja, z nama tudi doma potuje skoraj vsak vikend, ko se odpravimo na kak izlet z avtomobilom, prav tako pa tudi, ko se kam odpraviva z avtodomom. Lani smo z namreč z avtodomom odpotovali za 1 mesec na Irsko, kjer je res uživala. Tam je avtodom tako vzljubila, da zdaj, če se česa ustraši, zbeži pred naš Potujoči brlog in čaka, da jo bova spustila v varno notranjost. Španija se mi zdi glede štirinožnih prijateljev kar odprta. Na plažah, ki so blizu mest, so sicer prepovedani, a v trenutni nizki sezoni, midva še nikjer nisva imela težav. Mislim, da imajo pse zelo radi, vendar si seveda pasjih kakcev na nabito polnih plažah sredi poletja pač ne morejo privoščiti.

Nastja in Rok: Par, ki z avtodom odkriva Evropo v času korone
Kje bosta za božič in novo leto? Že imata načrt, kam vaju bo vodila pot v naslednjih tednih?

Dobro vprašanje, tudi midva bi si ga lahko počasi zastavila :D. Dejansko o tem sploh še nisva razmišljala, ker sploh ne dojemava, da so prazniki že tako blizu. Najin plan je čez zimo ostati na jugu Španije in na Portugalskem, tako, da bova tudi praznike preživela nekje tukaj. Kje, pa se nama res še ne sanja.

Imata za konec še kakšno anekdoto, ki bi jo rada delila z nami? 

Ja, kot sem že omenila sva zelo vesela, da sva lahko v teh časih v topli sončni Španiji. A moram povedati tudi, da nama verjetno še nikoli v življenju niso tolikokrat zapasali kakšni dobri čevapčiči, kot so nama v teh 2 mesecih 😀 predvsem Roku se vedno pocedijo sline, ko vidi kakšno restavracijo s kebabom. Zadnjič si je celo za večerjo naredil močnik, čeprav ga ni jedel že od otroštva. Res zanimivo, ker doma teh jedi praktično ne jeva, tukaj daleč od doma, pa bi jih z veseljem pomalcala! 😀

Nastjo in Roka lahko spremljate tudi: