Včeraj sva se po dolgem raziskovanju in debati odločila, da konkretno spremeniva najin načrt in se namestno na vulkan Bromo in Ijen že jutri predčasno odpraviva na Bali, zato kar zvečer kupiva letalski karti. Tako se zjutraj še zadnjič odpraviva na vrhunski zajtrk in čas do odhoda na letališče preživiva ob bazenu. Z guesthousom Prambanan sva bila zelo zadovoljna, saj imajo čiste in lepe sobe, bogat zajtrk, lep zunanji prostor z bazenom, sploh pa so lastniki zelo prijazni in ustrežljivi.

Ob odhodu prosiva lastnico, če nama pokliče taksi, ki kmalu pripelje in že sva po pol ure vožnje na letališču v Yogyakarti. Letiva z letalsko družbo Air Asia in po uro trajajočem letu že po temi pristaneva na Balijskem letališču Ngurah Rai v Denapasarju. Ko zapustiva letališče doživiva kar manjši šok, ker se v naju kot strela iz jasnega zakadi množica taksistov, ki nama ponujajo prevoz po tako oderuški ceni, da sva precej presenečena. Prenočišče sva si včeraj rezervirala kar preko bookinga in to slabe 4 kilometre stran v mirnem predelu Kute. Taksisti nama za omenjeno relacijo želijo računati kar 17 eurov, kar je izjemno oderuška cena, zato nadaljujeva pot proti izhodu, kjer naju ustavi že ne vem kateri taksist po vrsti… Spet isto:

What is the price?

200.000 IDR

What? This is too much…This is only 4 kilometers… 100.000 IDR…

Sorry no…

In nadaljujeva svojo pot ko do naju prileti novi voznik in nama ponudi prevoz in tokrat pristane na najino postavljeno ceno, ki sicer znaša okoli 7 eurov in še to sva preplačala vsaj za polovico. Tako, da ob prihodu na Bali se sprehodite čisto do izhoda letališča, ker imajo tam za skoraj polovico nižje in še to se je potrebno dobro spogajati.

Ker velja Kuta kot najbolj žurersko mesto na Baliju, kjer zna biti precej glasno, sva hotel rezervirala v bolj mirnem predelu Kute v hotelu Pondok Sutya, kjer sva dobila precej urejeno in čisto sobo, z dobro internetno povezavo, solidnim zajtrkom, vse skupaj pa se dobi za precej solidno ceno. V bližini je tudi precej dobro založen super market.

Ob omembi, da bova verjetno obiskala Kuto so nama vsi dejali, da sva precej ”pogumna” saj Kuta slovi kot surferski raj, kjer je polno pijanih avstralcev, ki so željni dobrega žura, tattoo sudijev, nakupovalna meka in verjetno bi se še kaj našlo. Kuta je bila leta 2002 žrtev terorističnega bombnega napada, na kar spominja spomenik posvečen žrtvam napada, vendar ne glede na ta dogodek je Kuta danes v popolnem razcvetu.

Stroški:

  • Nočitev Pondok Sutya NZ = 186.000 IDR (13 eur)
  • Taxi do letališča v Yogyakarti = 70.000 IDR (5 eur)
  • hrana na letališču = 60.000 IDR (3.21 eur)
  • letalska karta Yogyakarta – Bali = 45 eur/oseba
  • Taxi letališče Bali – Kuta = 100.000 IDR (7.14 eur)