Črno jezero na Pohorju je poleg Lovrenških jezer, ena izmed bolj priljubljenih, predvsem pa nezahtevnih izletniških točk na štajerskem. Črno jezero obiščeva vsaj enkrat letno, tokrat pa sva obiskala še znameniti slap Šumik, ki se nahaja v pohorskem pragozdu.

Midva greva na Pohorje

Tako se na sončno sobotno jutro odpraviva mimo Zreč proti Rogli. Da ne delava nepotrebnih kilometrov, pri odcepu za Jurgovo zavijeva iz glavne ceste in po nekaj kilometrih makadama prideva do planinske koče Osankarica. Pri koči je veliko parkirišče, kjer pustiva avto ter se po označeni poti odpraviva proti Črnemu jezeru. Pot je zaradi močvirja speljana po leseni potki, pot pa sploh ni zahtevna, zato je primerna tudi za manjše otroke. Od parkirišča do jezera je nekje 10 do 15 minut hoje.
Črno jezero in slap Šumik na Pohorju

Črno jezero

Črno jezero je pravzaprav res črno. Na dnu jezera se kopičijo organski odpadki rastlin, ki ustvarjajo temno plast mulja, ki jezeru kljub kristalno čisti vodo, daje značilno črno barvo. Črno jezero je nastalo v naravno zamočvirjeni kotanji, kot umeten zadrževalnik vode za potrebe plavljenja lesa. Okrog 6000 pr. N.št, ob koncu ledene dobe, so takratni prebivalci Pohorja poglobili močvirnato površje in ga spremenili v jezero. Velikost jezera so zaradi splavljenja hlodovine v dolino v 19. stoletju še povečali. Jezero, v katerem najdemo redke živalske in rastlinske vrte, danes meri okoli 50 hektarjev.

Črno jezero in slap Šumik na Pohorju

Črno jezero in slap Šumik na Pohorju

Črno jezero in slap Šumik na PohorjuSlap Šumik

Današnjega izleta ne zaključiva ob sprehodu do Črnega jezera, ampak si še pogledava slikoviti slap Šumik, ki se nahaja nekaj kilometrov stran. Pot po kateri se midva odpraviva do slapu je kar težko najti, zato je tukaj natančen opis. Od Osankarice nadaljujemo pot po precej slabi makadamski cesti do križišča in pot nadaljujemo po desni cesti, vse do naslednjega razcepa, kjer pustimo avto in se po označeni poti odpravimo proti slapu. Od Osankarice do izhodišča za slap je 6 kilometrov.
*Če želite imeti piknik se na prvem križišču nahaja čudovita jasa, ki je iz obeh strani obdana s potokom, tukaj pa je tudi miza

Potok Lobnica teče skozi čudovito sotesko, v kateri potok ustvari dva slikovita slapa – Mali in Veliki Šumik. Območje kjer se nahajata slapa, se imenuje pragozd Šumik. Pot do slapu je divja, strma in polna vlažnih z mahom poraščenih skal, tako da je pot relativno zahtevna in zahteva primerno obutev. Na začetku poti, pot poteka po položnem terenu, kasneje pot postane strmejša. Za varen korak so na nekaterih delih poti nameščeni klini in jeklene vrvi.

Slap – Veliki Šumik

Ko si ogledamo 25 m visok slap Šumik, se lahko odpravimo še malo nižje do manjšega slapu – Mali Šumik, do katerega je 10 do 15 minut hoje. Da ne spregledate table za omenjeni slap, se ta nahaja malo nižje, ko prečkate brv. Če želite slap videti od spodaj, pojdite malo naprej in po strmi neoznačeni poti zavijte desno do struge reke. Po poti zelo previdno, saj je pot zaradi mokrega in strmega terena zelo nevarna. Jaz sem zaradi želje po fotograiji tega slapu imela več sreče kot pameti, saj mi je sredi lepega zdrsnilo in k sreči, sem se še pravi čas ujela za vejo, da nisem padla v strugo Lobnice.

Slap – Mali Šumik

Še nekaj splošnih podatkov:

  • čas za ogled obeh slapov: 1.5 h
  • tip poti: zelo zahtevna označena pot
  • višinska razlika: 200 m
  • do prvega slapu je 25 minut
  • pot primerna za otroke: ja, ampak po najinem mnenju za 7 + let