Če bi mi pred časom kdo omenil mestece Collioure, se mi niti približno nebi sanjalo, kje se nahaja. Po srečnem naključju, sva dobila informacijo, da si na poti do Španije, vzameva čas in si mestece le ogledava. Da vam prihranim iskanje, vam povem, da se Collioure nahaja le nekaj kilometrov od špansko-francoske meje (dve uri vožnje od Barcelone) na obali Languedoc-Roussillon. 

Mesto Collioure

Collioure je očarljiva kombinacija čudovite narave, zgodovinskih zgradb in barvitega očarljivega mestnega jedra. Nahaja se na jugu Francije, v njem pa živi okoli 3000 prebivalcev. Čudovita okolica mesta, je obdana z mogočno in zeleno skalnato obalo, turkiznim morjem ter z lepo urejenimi vinogradi na okoliških hribčkih. Mestece izstopa po svojih hiškah, plažah v središču mesta, gradom s pogledom na mesto in čudovitim panoramskim razgledom.

Mestece nosi vzdevek ”Mesto slikarjev”. S svojo barvitostjo je pritegnil številne umetnike, kot je Pablo Picasso, Dali ter Henri Matisse. Naslikali so številne umetnine, s tem pa ustvarili ”fovizem” (umetniški slog, ki slovi na močnih čustvih in intenzivnih barvah, ter povdarja svetlobo in ustvarjalnost) . Collioure je bil že stoletja odličen vir navdiha in tako je še danes, saj boste umetniške galerije našli na vsakem vogalu ozkih ulic.

Pristanišče Avall

Znotraj pristanišča se je vila stoletja vsa skoncentrirana dejavnost mesta. Zaradi čezmejnega in odličnega položaja, je bilo pristanišče že od antike pomembno trgovsko središče z zelo razvito halitevsko dejavnostjo. Sedaj je pristanišče Avall s pisanimi čolni ribičev Sardona, ki odražajo pravi katalonski vpliv, precej priljubljen med turisti. Pristanišče je zaradi svojega živahnega videza, priljubljeno pri slikarjih, kjer najdejo svoj navdih za ustvarjanje.

Cerkev Notre Dame des Anges

V mestnem zalivu se nahaja izjemna cerkev Notre dam des Anges, kar v prevodu pomeni Gospa od Angela. Gre za gotsko cerkev iz 17. stoletja, ki se nahaja ob vznožju okrožja Moure. Znamenitost je predvsem srednjeveški zvonik, nekdanji svetilnik ali stražni stolp pristanišča, ki je okrašen z rožnato kupolo. Čeprav je zunanjost cerkve precej skromna, v notranjosti ponuja bogato podobo, ki v vsem svojem sijaju priča o vplivu španskega baroka.

Slikovite ulice mesta

Že samo pohajkovanje in raziskovanje ulic Collioureja je svojevrstna znamenitosti. Mesto je majhno in obvladljivo peš in brez posebnega načrta, tako da ni straha, da bi se izgubili. V ozkih tlakovanih in barvitih ulicah, boste našli skrite galerije, pisana vhodna vrata, restavracije ter bujne rože na okenskih policah.

Plaže

Collioure je idealen kraj za preživljanje počitnic. V mestu so tri glavne plaže, dve prodnati in ena peščena. Vse imajo čudovit razgled na mesto, čolne in čudovit mlin na veter nad utrdbo.

V okolici najdemo še nekaj čudovitih plaž, kot so Perpignan, Argeles sur Mer, Canet en Roussillon, ki pa so v poletnih mesecih precej oblegane.

Kapela Sv. Vincenta

V neposredni bližini cerkve najdemo tudi ozko promenade, ki vodi do kapele Sv. Vincenta (La Chapelle Saint Vincent). Zgrajena je bila leta 1701. Od tukaj je čudovit razgled na mesto, plažo ter zaliv.


Grad Chateu Royal

Mogočen grad je bil zgrajen v 13. stoletju in je bil poletna rezidenca kraljev Majorke. Leži na skali, njegove terase pa nudijo čudovit razgled na pristanišče, plaže in središče mesta. Grad gosti številne predstave in ponuja vodene oglede.

Stari mlin na veter

Gre za enega najstarejših zgrajenih mlinov v Russillonu, ki je bil zgrajen v 14. stoletju. Sedaj se uporablja za pridelavo olja. Do njega se iz centra mesta lahko odpravite peš, sama pot pa vam bo vzela 20 minut lahkotne hoje. Od tukaj je tudi čudovit razgled na mestno jedro in okolico.

Kje parkirati?

Če se v Collioure odpravljate z avtomobilom, boste našli kar nekaj parkirnih mest, ki pa znajo v času poletne sezone, biti kar polni. Še večjo težavo boste imeli, če se boste v mesto odpravili z avtodomom. V neposredni bližini mestnega jedra, je le eno parkirišče, kjer je dovoljeno parkiranje oziroma ni višinske table, vendar je to parkirišče vedno polno. V centru mesta boste opazili tablo za parkirišče za avtodome (plačljivo), ki se pa nahaja par kilometrov iz mesta. Do mesta boste po bližnjici imeli 25-30 lahkotne minut hoje.