Bruselj (Bruxelles) je glavno mesto Belgije in središče Evropske Unije. Je center evropske kulture z več kot 90 muzeji, sprehajalnimi potmi ter mesto, kjer najdemo odlične vaflje, pivo in čokolado. Tukaj je 5 najbolj tipičnih predlogov za Bruselj v enem dnevu.

1. Atomium

Atomium je simbol Bruslja, ki stoji na planoti ”Heysel”. Zgrajen je bil za namene svetovne razstave leta 1958. Atomium po strukturi spominja na molekulo, sestavljenih iz 9-ih jeklenih krogel, ki so med sabo povezane, v višino pa meri 102 m. Na vrhu se nahaja (draga) restavracija, ki ne ponuja nič posebnega, saj pomanjkanje gurmanskih speicalitet, nadomesti pogled na Bruselj. Vstopnina v Atomium ni poceni, saj bo potrebno za vstopnino odšteti 15 €za odrasle, za otroke in študente pa 8 €.

*Zraven Atomiuma se nahaja park Mini Evropa.

Bruselj v enem dnevu

2. Manneken Pis

Če nisi videl Manneken Pisa oziroma fantka, ki lula, nisi bil v Bruslju. O njem kroži dosti legend, meni je najljubša ta, da naj bi deček lulal na vžigalno vrvico eksploziva in tako rešil mestno hišo.

Bruselj v enem dnevu

3. Glavni trg – Grand Place

Trg je verjetno najbolj turistična znamenitost v Bruslju in eden najlepših trgov v Evropi. Obisk trga obiščite tako podnevi, ko se na njem tare množica turistov, uličnih umetnikov, kot tudi zvečer ko ima trg poseben čar. Trg je v včerenih urah naravnsot fantastičen, saj je takrat mestna hiša barvito osvetljena.

Bruselj v enem dnevu

4. Vaflji

Med obiskom Bruslja ne gre, da nebi poskusili njihovih znamenitih vafljev. Ljubiteljem sladkega, je doza sladkorja zagotovljena. Cene vafljev se začnejo pri 1-2 eur, v kolikoer imate posebne želje z nadevom (smetana, sirup, sadje, čokolada), bo tudi cena za par evrop poskočila. Za svojega z jagodami, smetano in belo čokolado sem odštela 6.5 eur.

Bruselj v enem dnevu

5. Pivnice

Bruselj velja za meko ljubiteljev dobrega piva, saj je težko kjerkoli na svetu najti tako pestro ponudbo piva iz celega sveta. Med mojim obiskom Bruslja smo zavili v eno izmed najbolj znanih pivnic v Bruslju Delirium Tremens, ki ima v svoji ponudbi več kot 2400 različnih vrst piva.