Drugi dan v Pragi in tokrat je na vrsti raziskovanje desnega brega Vltave, natančneje Staro in Novo mesto. Tudi danes sva za prihod v center mesta uporabila podzemno železnico, ki je res preprosta za uporabo, medtem ko nama je tramvaj povzročal kar malce težav. V mestu so tramvaj postaje na vsakih nekaj deset metrov, s tramvajem pa prideš (skoraj) povsod. Na začetku lahko imamo problem, saj ne vemo kam hočemo priti, ne vemo pa imena postaje in na katero številko tramvaja moramo iti. Na vseh javnih prevozih so dobrodošli tudi psi, zato ni nič nenavadnega, če s seboj vzamete tudi kužka. Karto za javni prevoz lahko kupiš vnaprej, slednja pa velja od trenutka, ko jo prvič uporabiš. Ko enkrat kupiš karto, jo moraš preluknjati in od takrat karta velja. V Pragi avta sploh ne pogrešaš, saj vlaki in tramvaji vozijo od zgodnejga jutra do polnoči, na vsakih nekaj minut.

Mestni trg

Nedvomno najbolj priljubljen del Prage je Mestni trg, kjer je polno restavracij, trgovin, gostiln, muzejev in navsezadnje uličnih umetnikov, ki trgu dajo svoj čar. Če se ozremo naokoli po trgu, lahko opazimo impresivne gotske stavbe v pastelnih barvah, ki so okrašene z zanimivimi izobešenimi znaki. Na trgu ne gre izpustiti ogleda cerkve Naše gospe pred Tynom in stolpa z astronomsko uro. Lep pogled na omenjeni zgradbi, je iz strešne terase hotela Uprince. Cene so sicer malo zasoljene (coctail 6-8 €), vendar cene odtehtajo pogled na trg in množico turistov, ki se vije na njem. Midva sva sicer imela v načrtu obisk terase, vendar so ravno obnavljali urni stolp, ki je bil v času najinega obiska ovit v modro mrežo, zato sva obisk terase pustila za prihodnjič.

Astronomska ura

Prav tako nisva videla astronomske ure, ker so jo ravno popravljali. Zadovoljiti sva se morala z ogledom slik, ki so bile na vpogled na ulici. Astronomska ura je stala že v 15. stoletju, leta 1490 jo je predelal mojster Hanus. Ura velja za eno izmed najbolj zahtevnih in najstarejših ur, ki so jih kdajkoli naredili. Ura je sestavljena iz treh delov in sicer astonosmke številčnice, ki prikazuje položaj sonca in luna na nebu in dunajskih astronomskih podob. Drugi del predstavlja sprehod apostolov, ki predstavlja vsakouren  prikaz kipcev in apostolov ter drugih premikajočih figur. Zadnji del predstavlja koledarsko številčnico, kjer medaljoni predstavljajo posamezne mesece. Med ogledom ure ne gre izpustiti predstave, ki se odvija vsako uro med 9 in 23 uro.

Poskusite domači golaž in odlično sladico trdelnik

Na trgu se nahaja tudi veliko stojnic in lokalov s tradicionalno hrano. Nedvomno morate poskusiti trdelnik, ki je češka tradicionalna sladica, posut s kristalnim sladkorjem in mešanico mletih oreščkov.

Med obiskom Prage morate poskusiti katero izmed tradicionalnih jedi, najbolje pa kar domači golaž. Češka kurlinarika je znana predvsem po golažu, knedlih, kumarah, praženem krompriju, šunki in zelju, zato ne bodite presenečeni, če boste od domačinov morebiti slišali vepro, knedlo in zelo (svinjina, zelje in knedli). Vegetarijancem se v Pragi ne godi ravno dobro, saj ne pravijo zastonj, da je češka kuhinja prava nočna mora vsakega vegetarijanca, saj je hrana polna holesterola, kalorična ter predvsem bogata z mesom. Odlične vegetarijanske restavracija, ki imajo dobro oceno na internetu so Estella Restaurant, Lehka Hlava-Clear Head, popolnoma veganska restavracija Maitrea in Vegan’s Prague.

Če želite v Pragi dobro in poceni jesti, zavijte v kakšno stransko ulico, kjer je kar nekaj restavracij, cene hrane pa občutno nižje. Med pohajkovanju po stranskih ulicah, odmaknjenih od turističnega vrveža, sva po naključju našla manjšo pivnico Cafe Bar Archa u Prokupku (Naprstkova 7, Praha), kjer imajo dobro lokalno pivo, Kefolo (coca-coli podobna češka pijača), super vzdušje, prijetne lastnike, okusno hrano ter ugodne cene.

Plesoča hiša

Ker sva mnenja, da je mesto najlepše, če ga vidimo in doživimo peš, sva ta dan namesto tramvaja, mesto raziskovala kar peš. V Pragi je poleg vseh zgodovinskih znamenitosti, tudi ena modernejša, predvsem pa ekstravagantnejša stavba, katero ne gre spregledati imenovano Dancing House. Dancing house (plesoča ali pijana hiša) upodablja sodobno praško arhitekturo, ki je bila zgrajena leta 1996, njen ekstravaganten izgled pa je sprožil precej polemik. V hiši je nastanjeno nizozemsko zavarovalno podjetje, na vrhu pa se nahaja (dražja) restavracija, od koder je lep razgled na Vltavo in mostove.

Karlov most

Ena izmed najbolj znanih znamenitosti v Pragi je nedvomno Karlov most. Za sprehod čez slavni most sva izbrala čas proti večeru, saj sva upala, da ne bo več takšne gneče, kot čez dan. Pa sva se uštela. Če hočete Karlov most doživeti brez trume turistov, se na ogled raje odpravite v zgodnjih jutranjih urah.

Karlov most je dolg 520 metrov, do leta 1741 je bil celo edina povezava med desnim in levi bregov Vltave. Vhod na most, iz obeh strani stražita stolpa. Na stolp, ki stoji na desni strani Vltave, se lahko proti doplačilu povzpnemo, iz vrha pa se odpre čudovit razgled na Vltavo, Karlov most in Praški grad. Na mostu lahko vidimo 30 kipov, ki so kopije originalov. Med prečkanjem mostu se moramo obvezno dotakniti kipa Janeza Nepomuka, saj legenda pravi, da če tega ne storiš, se ne boš več vrnil v Prago.

Stroški:

  • Kosilo (juha in golaž) s pijačo: 320 ČK (12 eur)
  • Karta za javni prevoz (24 ur): 220 ČK ((8,8 eur)