Odkar imava kombi, se velikokrat znajdeva pred dilemo ali iti na naslednje potovanje z avtodomom ali letalom. Poleti sva imela namen teden dni dopusta  izkoristiti za skok z letalom v Grčijo ali na Islandijo, a sva si zaradi visokih cen letalskih kart, enostavno premislila. Po krajšem premisleku sva se odločila, da greva na roadtrip kar z Milanom v Švico.

Izbira destinacije

Pri izbiri destinacije za tedenski dopust v poletnem času, sva imela kar nekaj ”ovir” pri izbiri same destinacije. Vožnja s kombijem je utrujajoča in počasnejša, s tem pa potem odpadejo kakšne daljše destinacije. Potujeva v visoki sezoni, povsod je gneča, kar dodatno oteži še spanje na divje. Spanje in plačevanje dragih nočitev v kampu, nama tudi ne dišijo. Svoje dodajo tudi visoke temperature. Tako je že v štartu odpadla Hrvaška tudi Italija je letos precej oblegana, Provansa nama zaradi slabe izkušnje s Španijo, povezano s krajami in varnostjo še (trenutno) ne diši (v Franciji so enako aktivni na turističnih predelih), zato sva prišla na idejo o Švici.

Zakaj Švica

Ko naju kdo vpraša, kam greva na dopust in poveva, da v Švico, naju vsi malce ”čudno” pogledajo. Ko malce preletiš kaj Švica pravzaprav ponuja, ugotoviš, da je enostavna idealna destinacija za naju. Odkar sva se pred dvema letoma navdušila nad plezanjem ferat, večinoma destinacije izbirava na podlagi tega in tudi Švica pri tem ni izjema. Navdušila so naju številna jezera, mesta, ferate, številni slapovi, predvsem pa sama narava in gore.

Švico nekako enačiva z Dolimiti, tako po pokrajini, kot tudi destinacijo, kje ni problema s spanjem na divje. V Švici tovrstno spanje ni dovoljeno in so kar visoke kazni, če te dobijo. Vsekakor ne bova mogla spati vsepovsod, kjer bi bilo idealno, misliva, da pa z nekaj iznajdljivosti in prilagajanja, ne bi smelo biti težav.

Kdaj?

V Švico se odpravljava v sredini julija, za 9 dni. V tem času je Švica odlična ideja za pobeg, saj so temperature prijetnejše in tudi ni za pričakovati (še) pretirane gneče.

Načrt 

Čeprav se Švica nahaja relativno blizu nas, sva bila primorana izbrati samo en del, ki je obvladljiv za devet dnevni roadtrip. Osredotočila se bova na zahodni del države in obiskala glavne znamenitosti tega predela. V Švico bova vstopila preko Avstrije ter  Liechenstaina ter se vračala preko Italije nazaj. Osnovni plan imava narejen, katerega se bova držala, sproti pa se bova odločila kaj si bova ogledala in kaj morda pustila za prihodnjič.

Kaj si bova ogledala

  • Liechenstein
  • Lucerne
  • Grindelwald
  • Lauterbrunnen
  • ferate
  • Zermatt in Materhorn

 

Spremljate naju lahko tudi na Instagramu (wewander_theworld), kjer se bova redno javljala.