V sredini marca sva končno dočakala sprostitve ukrepov, kar pomeni, da greva smučat. Med pestro ponudbo smučišč, sva se odločila, za nam bližnji in med Slovenci zelo priljubljeno smučišče Nassfeld – eno od desetih najbolj priljubljenih smučišč v Avstriji. 

Smučišče Nassfeld

Nassfeld je eno od desetih najbolj priljubljenih avstrijskih smučišč, ki ga tudi Slovenci zelo radi obiščemo. Od naše prestolnice je oddaljen 150 kilometrov, kar je okoli dve uri vožnje. Smučišče se lahko pohvali z 110 km raznolikih prog in najdaljšo žičnico v Alpah Milenium Express, ki vas v pičlih 17 minutah pripelje na vrh Sonnalpe. Nassfeld leži v Karnijskih Alpah, na meji med Avstrijo in Italijo. Razteza se na nadmorski višini med 620m in 2020m, pod gorami Gartnerkofel (2195m), Rosskofel (2240m) in Trogkofel (2280m).

Smučišče Nassfeld

Smučišče Nassfeld

Pavza med smučanjem na enih od mnogih ležalnikov

Proge

Smučišče Nassfeld ponuja 110 km prog vseh težavnostnih stopenj, kjer bodo na svoj račun prišli tako začetnik, kot tudi profesionalci. Smučišče ponuja 30 km lahkih modrih prog, 69 km rdečih srednje težkih prog ter 11 kilometrov težkih črnih prog. Široke in dobro pripravljene proge ter hitre in udobne sedežnice, ponujajo kvalitetno smuko za še tako zahtevne smučarje. Posebnost smučišča je najdaljša proga, dolga skoraj 8 kilometrov, po kateri prismučate čisto v dolino (Tropolach) in se spusustite za kar 1500 metrov višinske razlike v enem spustu.

Največja sončna terasa kulinarike in zabave v Alpah

Smučišče se lahko pohvali s kar 25 kočami in restavracijami, ki ponujajo poleg koroške kulinarike, še italijanske jedi. Nekatere koče in restavracije se nahajajo ob progah, na  razglednih točkah je  pa na voljo veliko ležalnikov za sproščujoč počitek ob pivu ali okusnem Bombardiniu.

Avstrijska smučišča so poznana tudi po visokih cenah hrane in pijače in tudi Nassfeld pri tem ni izjema. Za malo pivo bo potrebno odšteti 3.4€, kavo 3€, za enolončnico in ostale jedi pa od 8€ naprej. Midva sva si s seboj vzela sveže žemljice (pekarno najdete v mestecu, 100 m stran od spodnje postaje gondole Milenium Express) in jih pojedla kar med počitkom na enem od mnogih lesenih ležalnikov, ki so ob smučarskih progah.

Tokrat sem prvič poskusila tudi precej priljubljeno pijačo Bombardinio, ki je poznana na Italijanskih in Avstrijskih smučiščih. Gre za Italijanski zimski napitek, v osnovi narejen iz jajčnega likerja in brandya, ki se postreže vroč in na vrhu okrašen s stepeno sladko smetano. Odlična pijača in škoda, da ni priljubljena še pri nas.


Lepa in zabavna doživetja na progah

Nassfeld ponuja veliko zabavnih in raznolikih doživetij. Preiskusite  se v hitrostni ali veleslalom progi, snežnem parku, zaviti progi Snake, v freeride smučanju izven urejenih prog, fotografirajte se v kinematografu Nassfeld in odkrijte številne zabavne točke, ki jih smučišče ponuja. Na vsakem vogalu smučišča boste kaj zabavnega odkrili.

Smučišče Nassfeld

Cene smučarskih kart

Cene smučarskih kart so odvisne od sezone. Za dnevno smučarsko karto v glavni sezoni, bo potrebno odšteti 52,5€ za odraslega, 39,5€ za mladino in 26,5€ za otroško. Pred in po sezoni so smučarske karte cenejše za 2-4€. Če karto kupit preko slovenskega SkiPass-a (Petrol AC počivališče na Jesenicah), lahko karto na določene dneve dobite tudi ceneje.

Nassfeld Challenege – zberite značke in zmagajte

Sodelujte v nepozabnem izzivu, pridobite značke in svoj smučarski dan naredite bolj zabaven. V Nassfeld izzivu lahko tekmujete z drugimi udeleženci in spremljate trenutne rezultate. Značke lahko nabirate v različnih stvareh kot so, vožnja na vseh šestih sedežnicah, fotografiranje v Photo Pointu, na progi za hitrostno smučanje, na nabrane višinske smučarske metre itd. Smučarsko vozovnico je potrebno vnesti na spletni strani skiline.cc in se prijavite na smučišče Nassfeld ter se podajte na lov za značkami.

Na spodnji postaji gondole Milenium Express vas čaka tudi kiosk, kjer poskenirate karto in si natisnete statistiko vašega smučarskega dne. V kolikor ste naredili kakšno fotografijo ali se preiskusili na progi veleslaloma, si lahko na kiosku ali na spletu ogledate slike ali video vaše vožnje.


Kje spati?

Okolica Nassfelda ponuja veliko raznolikih možnosti za spanje, vse od preprostih sob do bolj luksuznih hotelov in gorskih koč. Največ možnosti in cenovno ugodnih nočitev, ponuja mestece Hermagor. Midva sva prespala v Aktiv Hotel Karnia, kjer sva za nočitev odštela 63 €. Gre za simpatičen družinski hotel s sobami in moderno opremljenimi apartmaji, ki tudi v poletnih mesecih ponuja veliko možnosti za preživljanje prostega časa. Od spodnje postaje žičnice Milenium Expres je hotel oddaljen 8 kilometrov.

Smučišče Nassfeld - aktiv hotel karnia
Kaj lahko še poleg smučanja ponuja Nassfeld z okolico?

Če ravno niste smučar ali pa želite kakšen dan počitka, vam vsekakor ne bo dolg čas. Odpravite se lahko na okusno večerjo v lokalno restavracijo ali se zabavate v kateri od diskotek. Kar nekaj hotelov ponuja tudi bowling dvorano in bogato wellness ponudbo. Če vam zapaše malce romantike, se lahko odpravite na krpljanje po zasneženi pokrajini ali se odpravite na vožnjo s konjsko vprego. V neposredni bližini se nahaja tudi jezero Weiseen see, ki je največje naravno zamrzjeno jezero v Evropi, na katerem se lahko tudi drsate (urejene trase).

Kaj pa poleti?

V Nassfeldu vam tudi polet ne bo dolg čas. V toplejšem delu leta okolica ponuja veliko pohodniških poti, gorsko kolesarjenje, golf igrišče z 18 luknjami, kopanje v jezeru, plezanje ferat, raziskovanje čudovite okolice itd.

 

Smučišče Nassfeld je nedvomno smučišče, ki je vredno obiska. Sicer najin smučarski vikend ni bil ravno poceni, pa kljub temu vreden vsakega evra. Medtem ko sva na naših smučiščih zmatrana od sedežnic in čakanja v vrsti, sva bila tukaj zmatrana od smučanja. V dveh dneh sva  naredila okoli 150-160 kilometrov (smučišče + sedežnice) in naredila okoli 25 tisoč metrov višinske razlike. Več o smučišču, cenah in ponudbi, najdete na njihovi uradni spletni strani.