Slikovita Dovžanova soteska

Dovžanova soteska se nahaja v okolici Tržiča, ob vnožju Karavank, naše najdaljše gorske verige. Skozi sotesko teče gorska reka Tržiška Bistrica, ki je ustvarila čudovito čudo narave, v kateri najdemo edinstveno nahajališče kamnin iz mlajšega paleozoika (stari zemeljski vek). Soteska je že več kot 25 let zavarovana kot naravni spomenik in je ena od slovenskih geoloških transverzal.

Obisk slikovite Dovžanove soteske je potovanje v času. Starejša je od dinozavra, čeprav vanjo nikoli ni stopila dinozavrova noga. Je pa zaplavala. Zadnjih 300 milijonov let je bilo na tem delu tropsko morje, v katerem se je nahajalo veliko morskih živali. Sedaj v skalah v soteski najdemo veliko njihovih fosilov, tudi takšnih, ki jih ni nikjer drugje na svetu.

Zanimivosti Dovžanove soteske nam pri odkrivanju pomaga razgibana razgledna učna pot, ki se začne na parkirišču v vasi Čadovlje pri Tržiču. Celona pot ima 6 odsekov razgledne učne poti. Med posameznimi odseki se sprehodimo mimo najdaljšega slapiča pri nas, skozi 120 let star Bornov predor, leseno brv ter lesen most, preplezamo krajšo zavarovano plezalno pot, mimo visokih sten ter geološkega stebra, kjer lahko občudujemo kamnine, ki so nastale pred 300 milijoni let.

Dovžanova soteska: Zaselek na Jamah

Zaselek Na Jamah

Izhodišče

Peljemo se po gorenjski avtocesti, katero zapustimo na izvoz za Tržič. Nadaljujemo vožnjo proti Tržiču, kjer sledimo oznakam za Dovžanovo sotesko, ki nas bodo pripeljaje do izhodišča soteske v naselju Čadovlje pri Tržiču.

Dovžanova soteska: parkirišče

Opis poti po Dovžanovi soteski

Dovžanovo sotesko si lahko pogledamo na več odsekih. Midva sva si jo ogledala v celoti in prehodila krožno pot. Avto sva pustiva na plačljivem parkirišču tik za koncem naselja Čadovlje. Iz parkirišča se odpraviva nazaj proti naselju in slediva označbam za razgledno pot, ki je speljana po gozdu, na levi strani reke Tržiška Bistrica. Po petnajstih minutah lahke hoje prideva do točke, kjer se lahko usmeriva desno, čez leseno brv ali pot nadaljujeva levo v hrib po ”Bencetovi” poti do Geološkega stebra (cca 50 metrov višinske razlike). Odločiva se za slednjo pot.

Pri tej poti gre za zavarovano plezalno pot, ki delno poteka skozi gozd, delno pa je pot speljana po plezalni poti, ki je zavarovana s klini in jeklenico (tega dela poti je okoli 15 metrov). Ta del ni primeren za vsakogar, še posebno ne za tiste, ki se bojite višine. Pot nato nadaljujeva po krajši ”ferati”, do najbolj poznane točke soteske, tunela. Tukaj lahko pot nadaljujemo do Zaselka na Jamah ali prečiva lesen most in se ob robu ceste skozi Bornov predor vrneva nazaj do izhodišča. Predlagava, da se odločite za krožno pot in si sotesko ogledate iz vseh strani.

Dovžanova soteska

Zavarovana plezalna pot v Dovžanovi soteski

Plezališče

V Dovžanovi soteski bodo na svoj račun prišli tudi ljubitelji plezanja. Na ”petih stebrih” je urejeno plezališče Kušpegarjev turn, ocenjeno z težavnostjo 4a do 8a.

Informacije:

  • Izhodišče: plačljivo parkirišče v vasi Čadovlje (1h/1€ aplikacija Easypark
  • Čas: 1.5 h ure
  • Razdalija: krožna pot 4 km
  • Primeren čas obiska: načeloma skozi vse leto
  • Oprema: lahka pohodna obutev
  • Vstopnina: brezplačno

Ogled Dovžanove soteske lahko združite z obiskom Stegovniškega slapu, pohoda do Koče na Starem Ljubelju, se podate na Kofce na odlične Štruklje itd. Nama je Tržič z okolico res zanimiv in ga sigurno še obiščeva. Več informacij najtede na njihovi uradni strani.