Ah leto 2023… bilo si malce pestro, precej zabavno, predvsem pa najino najlepše leto do sedaj. Tako kot vsako leto, tudi letos ob koncu leta (tokrat z malo zamude) spišem en povzetek našega popotniškega leta. Nič več najinega, ampak našega. V letu 2023 smo postali trio, saj se nama je aprila pridružil najin mali fantek Jon. Na poti smo skupaj preživeli 76 dni ter obiskali 8 držav.

Izjemno čudovito leto 2023

Za nama je precej pestro in zelo posebno leto. Čeprav je bil začetek leta usmerjen v priprave na prihod dojenčka, najina popotniška žilica vseeno ni mirovala. Še zadnjič v dvoje, sva se v začetku februarja odpravila na vanlife potepanje po Toskani. V sredni aprila se nama je pridružil najin mini popotniki Jon, ki sva ga kar hitro pričela ”navajati” na najin način življenja. Upam si trditi, da rek manj kot kompliciraš, bolje je… še kako drži. Letos smo bili res veliko naokoli in nisva imela nikoli težav.

V letu 2023 smo naokoli preživeli 76 dni, kar je največ do sedaj. Če sva se preteklih 10 let izogibala morja, smo letos vse nadoknadili. Bolj kot v aktivnem dopustu, ki je letos seveda odpadel, sva uživala v sproščenem dopustovanju v Istri. Na morju smo letos skupno preživeli več kot mesec dni, največ pa v Istri, kjer sva en košček obale čisto posvojila in se nama že kar konkretno kolca po njem. Seveda pa s prihodom dojenčka pride povsem nova dinamika življenja, s tem pa se tudi raziskovanja malce spremenijo.

V troje smo se prvič na dopust odpravili pri Jonovih treh tednih, ko smo se odpravili v Istro. Če sem čisto iskrena, se  nama niti približno ni sanjalo kako bo to izgledalo in koliko časa bo naš dopust trajal. Na koncu smo ostali teden dni. Videla sva, da dojenček ni ovira za pohajkovanja. Potem smo kar nekaj vikendov preživeli na morju, z avtodomom odšli v Švico in vozičkali okoli gorskih jezer, leteli v Valencijo in na Kanarce, decembra pa leto zaključili v Kranjski Gori.

Statistika leta 2023:

  • daljši dopust: 5x
  • (podaljšan) vikend: 13 x
  • št. dni na poti: 76 dni
  • nočitve: hotel 2x, apartma 37x, kamp 8x,  wild camping 29x
  • obiskane države: Hrvaška, Italija, Švica, San Marino, Avstrija, Nemčija, Lihtenštajn, Španija

Januar

Prvi mesec v novem letu, sva preživela precej mirno in večinoma pripravljala na prihod dojenčka. Trebušček se mi je vedno bolj poznal, zato sva odšla na nosečniško fotografiranje k Fotografija Alegrija v Kranju.

Februar

Bolj kot se je bližal april, bolj je moj wanderlust prihajal na plano. Želja? Še zadnjič na mini potovanje v dvoje. Želela sva na Ciper, a si v 32. tednu nosečnosti vseeno nisem upala na letalo, čeprav sem se počutila odlično. Po posvetu z ginekolognijo, sva se raje odločila, da jo z avtodomom mahneva v Toskano. V šestih dneh sva obiskala Cinque Terre, ter ostala znana Toskanska mesta, kot je Lucca, Pisa, Firence, Siena, San Gimignano ter se zapeljala po slavni Val d’Orcia.

Marec

V začetku marca sva izkoristila lepo vreme in jo mahnila v Trst, kje sva se sprehodila do gradu Miramare in na odličen gelato v center mesta. V marcu sem nastopila na porodniški dopust, trebušček pa je že kar konkretno zrastel, posledično se mi tudi ni več dalo pohajkovati naokoli.

April

Pravijo, da pri prvemu otroku, sploh, če je fantek, se jim naj nebi mudilo na svet. Tudi najinemu Jonu v mama hotelu ni nič manjkalo, tako so mu en teden čez rok, zaradi razgrajanja, ukinili bivanje v mama hotelu. Tako smo 15. aprila postali trio in tako smo se skupaj podali na novo popotovanje.

Maj

Naš prvi mesec v troje je bil zelo lep, a hkrati za mene kot novopečeno mami malce naporen in stresen. Klemen je z nama ostal doma 5 tednov, tako, da smo se vsi lepo vpeljali na nov tempo življenja in navadili drug na drugega, predvsem pa mi je bil Klemen res v veliko pomoč v novi vlogi. Brez problema ga je hranil, vstajal ponoči, previjal, tako, da mi je res olajšal vse skupaj.

Na prvo daljšo pot, smo se odpravili pri Jonovih dveh tednih, ko smo se odpravili na slikanje v Kranj. Lep in topel sončen dan po fotkanju, sva izkoristila tudi za sprehod okoli Blejskega jezera. Kmalu za tem smo se odpravili še na vozičkanje v Portorož.

Jon je pri njegovih treh tednih dobil svoj prvi potni list, ki je še dišal čisto po svežem, ko smo se odpravili na morje. V planu sva imela, da ostanemo vsaj čez vikend, a smo na koncu ostali kar teden dni. Veliko smo se cartali, še več pa prevozičkali naokoli.

Junij

Junij nam je postregel s toplim in res lepim vremenom. Dva vikenda smo preživeli na morju in se za vikend mojim staršem pridružili v Čateških toplicah. Konec meseca smo se tudi prvič v troje odpravili na pot z našim avtodomom. Za prvič nismo šli daleč in se odpravili kar v kamp Aminess v Maredi.

Julij

Julija smo se odpravili na glavni dopust. V planu sva imela obisk Baltskih držav, a sva se na koncu odločila, da jo mahnemo na Balkan roadtrip. Bolj kot se je bližal čas dopusta, bolj se nama je ideja zdela nespametna. Temperature so se dvigale krepko čez 30 stopinj, kar pa ni idealno niti za naju, kaj šele za dojenčka. Par dni pred odhodom sva si premislila in sklenila, da jo mahnemo v Švico, v katero sva se lani zaljubila. Prijetne temperature, noro lepa pokrajina, hribi, številne možnosti za vozičkanje in pa tudi jezera, primerna za kopanje.

Pot do Švice smo si malce podaljšali in na poti do tja, obiskali slikoviti Hallstat, šli pogledat v Ellmau (nadaljevanka Gorski zdravnik), se ustavili v Rosenheimu ter na hitro raziskali Lihtenštajn. V Švici smo obiskali jezero Bannalpsee, Trubsee, Melchsee Frutt in se kopali v jezeru Zug.

Avgust

V glavni poletni sezoni se načeloma izogibava morja, tokrat pa sva naredila izjemo. Za podaljšan vikend v sredini meseca, smo se z avtodomom odpravili v Punat na Krku. Konec avgusta sva  tudi praznovala deseto obletnico najine veze in ker je datum padel ravno na vikend, smo se ponovno odpravili na Krk. Kot se za okroglo obletnico spodobi, smo se tokrat odpravili v hotel Dražica, ki sva ga obiskala že četrtič.

September

September je minil v znamenju morja in Jonovega prvega leta v Valencijo. V začetku septembra smo  najprej teden dni preživeli v Istri. Vreme nas je precej razvajalo z visokimi temperaturami in toplim morjem, kar je Jon z veseljem izkoristil za čofotanje v morju.

V sredini septembra smo se odpravili v Valencijo. Odločitev kam, ni bila težka, saj sva Valencijo že obiskala in nama je bila res všeč. Predvsem pa sam let traja le dve uri in se nama je za Jonov prvi let, zdelo ravno dovolj. V Valenciji smo preživeli štiri dni, v tem času pa smo raziskali mesto, si ogledali najožjo stavbo v Evropi, obiskali tržnico s hrano, jedli paello ter obiskali Biopark. Tudi let nazaj je bil super in miren. Jon je res priden in prilagodljiv dojenček, ki ga praktično upava povsod uzeti s sabo.

Zadnji vikend v mesecu, je Klemen praznoval rojstni dan. Izkoristili smo topel vikend, predvsem pa še vedno toplo morje in za vikend ponovno mahnili v Istro.

Oktober

Ah, oktober… Mesec se za nas ni ravno pričel idelano, saj bi morali iti z avtodomom na Balkan roadtrip. V Klemnovi službi je prišlo do neljube situacije, zato smo bili primorani naš dopust prestaviti v november.

V sredini oktobra smo (samo midva) se še kopali v morju, ki je imelo še vedno 21 stopinj, krompirjeve počitnice pa smo izkoristili za kratek roadtrip v Italijo. V petih dneh smo si pogledali Caorle, Gradež, Rimini, Chioggio ter obiskali eno najmanjših republik na svetu, San Marino.

November

Za november velja, da je precej mrzel in meglen mesec, a letos to ni držalo. Mesec nas je razvajal s precej sončnimi in toplimi dnevi, kar sem izkoristila za vozičkanje v bližnji okolici.

V drugi polovici meseca, je bil čas za naš prestavljeni dopust. Razmišljala sva ali gremo na pot z avtodomom, a nisva bila prepričana, če bo vreme na Balkanu lepo ali ne. Odločila sva se, da je čas, da gremo na otok Tenerif, kateri se nama že dve leti vztrajno izmika.

Na Tenerifu smo preživeli enajst dni, v tem času pa dodobra raziskali otok. Obiskali smo divji nacionalni park Anaga, se kopali v toplem morju v Los Cristianosu, iz klifov opazovali divjo pokrajino, obiskali čisto drug svet v narodnem parku El Teide ter od spodaj obazovali istoimenski najvišji vrh Španije in še mnogo več… Otok Tenerif naju je res navdušil in sem se definitivno še vrnemo.

December

Veseli december je minil v prazničnem vzušju. V začetku decembra sva končno odšla smučat na Roglo, v sredini meseca pa smo jo za vikend mahnili v zasneženo Kranjsko Goro. Sprehodili smo se skozi okrašeno mestece, se s sanmi odpravili v dolino Tamar, zaključili pa s kopanjem v hotelu Špik.

Čas med prazniki smo izkoristili za druženje z domačimi ter ogledom Pravljičnega Celja in nam domačega Božičnega Vojnika. Novo leto smo želeli z avtodomom preživeti na morju, a vedno ne gre vse po planu. V petek je vremenska napoved za prihodnje dni kazala sonce, a v soboto zjutraj, ko smo prespali v okolici Rijeke, je bila ta povsem drugačna. Dež in megla nama nista pretirano dišala, še manj pa biti zaprt na parih kvadratih z živahnim osem mesečnikom, zato sva spremenila plan. Ogledali smo si res lepo okrašeno Opatijo in se še isti dan odpravili domov.

Ah, leto 2023…

res si bilo lepo, pestro, predvsem pa popotniško obarvano. Res sva vesela, da sva kljub dojenčku, ostala zvesta najinemu lifestylu, predvsem pa sama sebi. Mislim, da smo lahko dokaz, da se da potovati kljub dojenčku. V največji meri se je spremenil le način raziskovanja in potovanj. Če sva prej imela vsak dopust nabasan z aktivnostmi, predvsem pa se nama je zdelo preživljanje dopusta na morju nesmiselno, je bilo letos ravno obratno. Čeprav smo v Švici pohajkovali po hribih, nama je preostali del dopusta pasalo preživeti na morju, kjer smo letos preživeli xx dni.

Z dojenčkom oz. otrokom se da marsi kaj, sploh, če starši ne kompliciramo. Mislim, da je v največji meri odvisno od nas staršev, če bomo potovali ali ne. Večkrat dobim vprašanje, da kako se mi ljubi vedno pakirati in če mi to ni stresno? Meni to res ne predstavlja niti najmanjšega stresa, ker vem, da se bomo potem imeli par dni fino. Komu pa že pakiranje predstavlja stres, potem pa tudi razumem, da so rajši doma. V osnovi pa tako rabiš cotke, hrano za minija, osebni dokument, najnujnejšo lekarno (ki jo imam itak vedno v previjalnem nahrbtniku) in pa bančno kartico. Če slučajno kaj pozabiš doma, lahko vedno kupiš na sami destinaciji.

A kakšni so naši plani za 2024?

Recimo, da sva v teh dneh naredila en super plan, a ga bova raje še obdržala zase. Lahko rečem le, da se kmalu odpravljamo nekam, kjer so se najina potovanja dejansko začela. Kljub temu pa upava, da bomo čimveč časa lahko preživeli na morju, šli na kakšen dopust izven Evrope ter na kakšen vanlife roadtrip po Evropi, predvsem pa bi se rada počasi vrnila nazaj v hribe in k plezanju ferat.