Uršlja gora ali Plešivec je s svojimi 1699 metri najvzhodnejši Karavanški vrh, ki leži med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Ime Plešivec je dobila po apnenčastem sivem vrhu nad gozdnatim pobočjem gore, ki iz doline izgleda kot pleša. Ime Uršlja gora pa je gora dobila ime po cerkvi sv. Uršule, ki je najvišja ležeča cerkev v Sloveniji.

Idealna točka za pohodnike, kolesarje in turne smučarje

Uršlja gora je idealna točka za pohodnike, kolesarje in turne smučarje. Gora je zelo priljubljena med pohodniki, saj različne poti omogočajo različne težavnostne stopnje vzpona. ”Uršlja” kot ji pravijo domačini je tudi izredno priljubljena izletniška točka med gorskimi kolesarji, saj je okoli gore razvejanih veliko kolesarskih poti, do vrha pa vodi tudi široka gozdna cestna. Pozimi bodo na svoj račun prišli tudi turni smučarji.
nedeljski izlet na uršljo goro

nedeljski izlet na uršljo goro
Najvišja ležeča cerkev v Sloveniji

O nastanku cerkve govori več zgodb. Okoli leta 1570 se naj bi zbrali kmetje iz bližnje okolice in se dogovorili, da bodo sezidali cerkev, ki ji daleč naokoli ne bo večje po velikosti in nadmorski višini. Želeli so, da petih stvari pod plaščem sv. Uršule ne bo manjkalo: kruha, dobrote, mošta, volne in prave krščanske vere. Cerkev je sezidana iz kamna, ima skodlasto streho, stolp pa so morali kasneje zaradi strel in viharjev znižati. Danes nas na ”Uršlji” pozdravi obnovljena cerkev, ki se vsa sveti v belem, kot da je bila postavljena pred kratkim.
nedeljski izlet na uršljo goro
Dom na Uršlji gori

Planinski dom stoji tik pod vrhom Uršlje gore, zraven cerkve sv. Uršule. Dom je odprt vse dni v tednu, med majem in oktobrom.

nedeljski izlet na uršljo goro

Dostop:

Na Uršljo goro vodi več poti, ki se razlikujejo po težavnosti. Midva nisva v ravno dobri formi, zato sva izbrala najlažjo in najkrajšo pot. Iz Slovenj Gradca se odpraviva v Kotlje. Od tam pot nadaljujeva mimo župnijske cerkve do Ivarčkega jezera. Od tukaj slediva tablam za Naravske Ledine. Od tukaj nadaljujeva strmo v hrib in parih kilometrih pustiva avto ob cesti, kjer table nakazujejo, da je do vrha 50 minut hoje. Lahko se zapeljete še malo višje do zapornice, kjer pustite avto. Pot od tukaj nadaljujete po gozdni cesti, ki pelje do vrha Uršlje gore. Pot je primerna tudi za otroški voziček. Malce višje po poti se gozd konča in vse bolj razgledna pot nas pripelje do cerkve sv. Uršule in planinskega doma. Od doma lahko pot nadaljujete mimo cerkve do oddajnika in po manjšem vzponu pridete do križa na vrhu Uršlje gore. Od tu je lep razgled na Koroško, Šaleško dolino in velik del Štajerske.

nedeljski izlet na uršljo goro

nedeljski izlet na uršljo goro

Splošne informacije:

Izhodišče: Vmesna pot pred zapornico
Čas hoje: 1 ura
Trajanje pohoda: 3 h
Višinska razlika po poti: 360 m
Primerno: vsi letni časi
Zahtevnost: lahka označena pot

nedeljski izlet na uršljo goro

nedeljski izlet na uršljo goro

nedeljski izlet na uršljo goro