Phong Nha

Phong Nha je vietnamski nacionalni park, kjer najdemo najstarejše kraške gore v Aziji, ki so nastale pred 400 milijoni leti. Nacionalni park je bil ustanovljen za zaščito enega največjih kraških območij na svetu, na katerem se nahaja nekaj 100 jam. Turizem v Phong Nha še ni preveč razvit, saj so okoliške jame za javnost odprli šele leta 2011, nacionalni park pa je od leta 2003 tudi pod UNESCO zaščito. Glavno dogajanje v nacionalnem parku, je 500 m dolga ulica, kjer je večina hostlov, restavracij in trgovin.

Vožnja s čolnom v notranjost jame Phong Nha

Jama Phong Nha je najlažje dostopna in po mnenju mnogih, ena izmed lepših jam v nacionalnem parku. Do jame lahko pridete s čolnom iz središča mesta. Za ogled jame, je potrebno kupiti vstopnico in plačati prevoz s čolnom. Za vstopnino bo potrebno odšeti 150.000 VND (6.60 €), za vožnjo s čolnom pa 320.000 VND (12 €). Prevoz se plača za celoten čoln, ki sprejme 14 oseb. Priporočava, da pred nakupom vstopnice počakate na ostale turiste in se dogovorite, da si delite stroške za prevoz s čolnom.

Vožnja do jame traja okoli 20 minut. Jama Phong Nha je posebna, ker nas s čolnom zapeljejo en kilometer v notranjost jame, na pol poti nazaj pa te izkrcajo na peščeni plaži. Na poti proti izhodu lahko občudujemo čudovit kraški svet z ogromnimi stalagmiti in stalaktiti. Pri izhodu se ponovno vkrcamo na naš čoln, ki nas pelje nazaj do mesta.

Nacionalni park Phong Nha
Nacionalni park Phong Nha

Song Dong – največja jama na svetu

Jamo Song Dong je leta 2001 po naključju odkril domačin, šele leta 2009 pa jo je britanska skupina jamarjev podrobneje raziskala. Jama je od leta 2013 tudi odprta za javnost, vendar bo za njen ogled, potrebno precej globoko seči v denarnico, saj vstopnina znaša 3000 $. Jama Song Dong je največja jama na svetu, ki je tako velika, da ima lasten ekosistem in podnebje. Jama je dolga 9 km, široka 150 m, njen strop pa je visok 200 m. Za boljšo predstavo pravijo, da je jama velika za cel Manhattan in da bi skozi njo lahko poletelo dvonadstropno letalo.

Paradise cave in Dark Cave

Nacionalni park ponuja veliko jam, ki si jih lahko ogledate. Poleg jame Phong Nha, se na seznamu popotnikov največkrat znajdeta jami Paradise in Dark Cave. Jamo Paradise si oglejte, če imate na voljo le en dan. Za ogled se lahko dogovorite v agenciji, ali pa se odločite za cenejšo varianto in si jamo ogledate v lastni režiji. Za ogled bo potrebno odšeti 250.000 VND (9.40 €). Za malo bolj aktiven ogled jame, si izberite ogled Dark Cave, katere ogled vključuje zipline, cayaking in kopanje v jami. Ogled te jame ni možen v lastni režiji, zato si izlet rezervirajte v kateri od mnogih agencij. Za ogled bo potrebno odšeti okoli 350.000 VND (13 €).

Kako do nacionalnega parka Phong Nha?

Phong Nha vse bolj privablja turiste, ki ga obiščejo iz vseh koncev Vietnama, zato tudi ne bo težava, kako priti do sem. Midva sva prišla iz Ninh Binha z nočnim avtobusom, za prevoz pa sva odštela 300.000 VND (12 €) po osebi.

Kje spati?

Na glavni ulici je kar nekaj hostlov in hotelov, ki ponujajo svoje nastanitve. Midva sva si nočitev poiskala sproti in sicer v Gold Plus Hotel, nočitev z zajtrkom pa naju je stala 230.000 VND (8.70 €). Zelo poceni sva dobila čisto in prostorno sobo, z všečnim zajtrkom.
Če v Phong Nha prihajate z nočnim avtobusom, boste v mesto prispeli okoli 4 ure zjutraj. Ob rezervaciji preko bookinga priporočava, da se dogovorite, če je možno, da se v sobo odpravite pred predvidenim check-inom.

Kam iz Phong Nha?

Zaradi deževne dobe in neprestanega dežja, sva najin obisk v Phong Nha skrajšala na en dan in se raje odpravila v Hue. V eni od mnogih agencij sva rezervirala prevoz, za katerega sva odštela 150.000 VND (5.60 €). Ne glede kam nadaljujete vašo pot (Ninh Bing, Hoi An, Hanoi itd), boste brez problema našli prevoz.

Kako raziskovati okolico?

Najino mnenje je takšno, da je v Aziji rentanje motorja smešno poceni, zato sva tudi tukaj najela motor.  Za štiri urni najem, sva odštela 100.000 VND (3.70 €).

Najino mnenje o Nacionalnem Parku Phong Nha?

Če sva čisto iskrena, sva Phong Nha čisto premalo raziskala, da bi lahko podala kakšno konkretno mnenje. K temu je največ pripomoglo slabo vreme, saj dež ni in ni ponehal. Zaradi tega sva si pogledala samo jamo Phong Nha, ki je sicer zanimiva, ampak (nama) nič posebnega saj imamo doma le Postojnsko jamo. Obisk nacionalnega parka vsekakor priporočava tistim, ki jih jamski svet privlači. Če pa imate namen jamo primerjati z našo Postojnsko jamo, pa sva mnenja, da verjetno Postojnska jama nima konkurence.