Backpacking ali potovanje z nahrbtnikom je vse bolj priljubljen način potovanja in poleg spoznavanja novih stvari in doživetij je najpomembnejše to, kakšen nahrbtnik uporabljamo za pot. Pred nakupom nahrbtnika smo največkrat v dilemi, kakšno velikost nahrbtnika izbrati, saj ni praktično imeti prevelikega, ker bo ta napol prazen, še slabše pa je, da izberemo premajhnega in nam potem pri pakiranju zmanjka prostora. Pred nakupom nahrbtnika je potrebno vedeti kam bomo potovali, saj pri potovanjih v Azijo ne potrebujemo debelejših oblačil, medtem ko jih pri potovanju na Islandijo potrebujemo in zato potrebujemo tudi večji nahrbtnik.

Pametno je izbrati takšen nahrbtnik, ki ima v kompletu še manjši nahrbtnik ali torbico, ki se spredaj z zadrgo pripne na večjega. Manjši nahrbtnik lahko potem uporabljamo za dnevne izlete. Priročna je tudi možnost, da kupimo takšen nahrbtnik, da lahko naramne trakove pospravimo s pokrivalom, ki se skriva v nahrbtniku, saj pri transportu tako zmanjšamo možnost, da se trakovi kam zataknejo.

Stvari, ki so mi pomembne pri nakupu nahrbtnika:

  • dobro hrbtišče, ki se po možnosti prilagaja po velikosti
  • dobro podložene naramnice
  • prsni pas
  • pas, ki gre okoli bokov, saj prenesejo 60% teže nahrbtnika
  • da se odpira od spredaj ali od zadaj (ne planinski)
  • da se naramnice skrijejo med letom
  • da ima dva predala, ki se lahko raztegne v enega velikega
  • da ima malo torbico ali nahrbtnik, ki se pripne na glavni nahrbtnik
  • dežno prevleko za dež
  • da se lahko nosi kot potovalka

Ko sva kupovala vsak svoj prvi popotniški nahrbtnik (McKinley Cavana 70) sva upoštevala večino zgoraj omenjenih stvari, vendar sva upoštevala nasvete drugih in sva kupila 70+10 L nahrbtnik, ki nama je za potovanja po Aziji prevelik. Tudi jaz kot ženska, nisem ravno tista tipična predstavnica, ki na potovanje s seboj nese vsaj polovico omare in en kup kozmetike, zato je bil moj nahrbtnik vedno bolj kot ne napol prazen. Zato sem še vedno dodala nekaj stvari, ki jih bom mogoče pa vseeno potrebovala, zato sem s seboj nosila nepotrebno odvečno težo.

Čeprav mi je moj stari nahrbtnik odlično služil in ga vsekakor priporočam, sem se odločila, da ga prodam in si kupim manjšega. V ožjem izboru sta bila dva nahrbtnika in sicer isti kot sem ga že imela McKinley Cavana 50, ki je manjši model (50+10L) in pa ženski pohodniški nahrbtni Quechua Escape. Prepričal me je slednji zaradi odpiranja zadaj, zraven je priročna torbica, ima trdo in kvalitetno hrbtišče, zraven je priložena dežna prevleka, največji razlog za nakup je ustrezna velikost, da ga s seboj lahko vzamem kot ročno prtljago.

Quechua Escape

Čeprav sem od mnogih slišala, da se pri nakupu popotniškega nahrbtnika ne sme varčevati, vendar sem mnenja, da se da že za okoli 100 € dobiti dober in kvaliteten nahrbtnik, ki je iz odličnega in trpežnega materiala.