V neposredni bližini slovensko-italijanske meje, se nahaja posebnost Kraški Rob, kjer je raj za plezalce, na račun pa pridemo tudi ljubitelji plezanja ferat.

Dolina Glinščice

V dolini reke Glinščice najdemo tri ferate, ki jih lahko združimo v eno, saj se nahajajo ena poleg druge.

Ferata Bruno Biondi je najdaljša in najbolj priljubljena ferata, ki se ponaša z oceno C/D, v dolžino pa meri 320 metrov. Posebnost ferate je, da se ne pleza samo gor, ampak prečno. Ferata ima tudi nekaj težjih spustov, ki neizkušenim lahko povzroči nekaj težav. Potrebno je vedeti tudi to, da je ferata dvosmerna, kar pomeni, da se boste na poti morebiti morali izogniti ostalim plezalcem.

Do vstopa v drugo ferato Nos (italijansko Nase), se sprehodimo po gozdni potki,  do katere pa bomo potrebovali nekaj minut hoje od konca prve. Če niste pozorni, lahko vstop v ferato spregledate. Ferata ima oceno C in je dolga 70 metrov. Po njej se povzpnemo gor in se po drugi, lažji ferati spustimo nazaj na izhodišče.

Zadnja ferata Zimska Roža ima oceno B in je dolga 100 metrov. Zaključi se na vrhu Kraškega Roba, od koder lahko sestopimo po ozki potki nazaj do izhodišča.

Izhodišče

V neposredni bližini izhodišča, najdemo dva manjša parkirišča. Ob cesti bodite pozorni na manjšega možica iz kamnov, ki nakazuje ozko potko, ki vodi do izhodišča ferate. Od parkirišča do začetka ferate Bruno Biondi je nekaj minutni dostop.

Primeren čas?

Idealen čas, da se lotite plezanja ferate je od konca zime do pozne jeseni. Če ste takšni navdušenci nad plezanjem kot midva, se plezanja lahko lotite tudi ob kakšnem toplem zimskem dnevu, ko se sonce upre v steno, se ustvari prijetna topla klima.

V poletnih mesecih se plezanja lotite v zgodnjih jutranjih ali poznih popoldanskih urah, ko huda vročina popusti. Del ferate je zjutraj še v senci in nudi prijetno plezanje. Midva sva se plezanja lotila ob 8.00 uri in sva bila že kar malo pozna.

Najina izkušnja

Gre za sklop treh ferat, ki poleg zanimivega plezanja, ponujajo še čudovit pogled na tržaški zaliv. Same ferate niso prezahtevne za nekoga, ki že ima nekaj izkušenj s plezanjem. Nekdo, ki je prvič v steni ozirma nima veliko izkušenj, ima lahko nekaj težav pri plezanju prečno in pri samih spustih. Na poti sva srečala skupino ljudi, ki niso bili ravno vešči feratanja in so imeli kar nekaj težav pri plezanju. Tudi jeklenica je bolj ohlapna, kot smo jih vajeni iz slovenskih ferat. V ferati tudi ni klinov in skob, tako da je ves čas potrebno iskati naravne stope in oprimke. Za vse tri ferate sva z vmesnimi postanki potrebovala dve uri.

Osnovne informacije:

  • Dolžina: Bruno Biondi (320 m), Nos (70 m), Zimska Roža (100 m)
  • Težavnost: C/D
  • Trajanje: 2-3 h
  • Dostop/sestop: 2 min/10 min
  • Oprema: samovarovalni komplet, čelada, plezalni pas, rokavice, popkovina