Verjetno ni osebe, ki še ni slišala za slavni zaliv Halong v Vietnamu? Kaj pa za največji otok na tem območju Cat Ba? Verjetno ne? Tudi midva do nedavnega nisva slišala za ta otok in ker sva prebrala, da še ni pretirano turističen, sva sklenila, da obiščeva ta čudoviti otok Cat Ba.

Cat Ba

Cat Ba je največji otok in nacionalni park, ki zajema območje Halong Bay. Otok se nahaja na spodnji strani zaliva Ha Long in ne spada več pod Unesco zaščito. Od leta 2012 Halong Bay spada med  eno izmed svetovnih čudes na svetu, zato je število turistov v tem času začelo strmo naraščati. Na internetu sva celo zasledila podatek, da slavni zaliv dnevno obišče tudi do 40.000 obiskovalcev.

Otok Cat Ba velja za manj znano alternativo slavnega zaliva. Zato sva namesto Halong Baya, izbrala otok Cat Ba, kjer je bistveno manj turistov, cene so ugodnejše, navsezadnje pa še več vidiš in doživiš.

Kako na Cat Ba?

Velika verjetnost je, da se boste na Cat Ba odpravili ravno iz Hanoia, kjer najdete veliko agencij, ki organizirajo pot. Izbirate lahko med organiziranim izletom ali prevozom na otok Cat Ba. Organiziran izlet iz Hanoia stane okoli 25 dolarjev, v ceno pa je vključen prevoz, nočitev z zajtrkom in izlet. Midva sva se odločila samo za organiziran prevoz iz Hanoia, ki zajema bus – trajekt – bus, za katerega sva odštela 11 dolarjev. Iz Hanoia do Cat Ba je 4-5 ur vožnje z udobnim avtobusom, z enim vmesnim postankom.

Obstaja tudi tretja možnost in sicer ta, da se iz avtobusne postaje Loung Yen odpravite do 3 ure oddaljenega pristanišča Hai Phong. S speedboatom pa se iz pomola odpravite na Cat Ba. Do mesta je okoli 1 ura vožnje. Pot stane 250.000 VND (9.5 €) (preveri točne informacije).

Naokoli po otoku

Otok je najlažje raziskovati kar z najetim motorjem, za katerega bo potrebno odšteti med 90.000 in 110.000 VND (3.40-4.20 €) na dan. Za vožnjo po Vietnamu je potrebno imeti veljavno mednarodno vozniško dovoljenje. Čeprav slednjega niso preverjali, pa vseeno priporočava, da jo imate s seboj.

Vožnja s skuterjem je varna, saj na otoku ni veliko prometa. Pri nakupu goriva, domačini svetujejo, da gorivo polniš na bencinski črpalki in ne pri domačinih ob cesti, ker naj bi med bencin mešali vodo.

Kje spati?

Cat Ba je precej nenaseljen otok, zato je večina nočitev na voljo v mestu Cat Ba. Na voljo je vse od butičnih hotelov, hostlov, do dražjih nastanitev. Priporočava, da si nočitev najdete v centru mesta, saj imaš tako na voljo vse od restavracij, trgovin, agencij…

Midva sva nočitev rezervirala v Full Moon Party hotel, kjer sva dobila čisto sobo s pogledom na morje in zajtrk, vse skupaj za 8 eur na noč. Če se odpravljate na Cat Ba priporočava ta hotel, saj je tudi osebje zelo prijazno, nasmejano in ustrežljivo. Tudi zaposleni govorijo relativno tekoče angleško, tako da se lahko vse dogovorite.

Nepozaben izlet v Lan Ha Bay

Iz Cat Ba se lahko na izlet odpravite tako v slavni Ha Long Bay, kot tudi v zaliv Lan Ha Bay. Slednji je manj turističen, vendar pa precej podoben kot slavni Halong Bay. Hotel kjer sva spala, je eden izmed glavnih organizatorjev izletov, zato sva rezervirala izlet kar v najinem hotelu.

Po zajtrku se dobimo pred hotelom, kjer nas pričaka nasmejana ekipa z zelo dobro govorečim vodičem. Z avtobusom se odpeljemo do nekaj kilometrov oddaljenega pristanišča, kjer se vkrcamo na leseno barko. Naša prva postojanka je Monkey Island oziroma opičji otok. Na otok se izkrcamo tako, da ladjo zapeljejo v plitvino in na kopno naslonijo desko, po kateri sestopimo.

Takoj nas pozdravijo simpatične opice, ki zganjajo razne norčije. Vodiči nam priskrbijo priboljške, tako da nam opice jedo iz roke, ali pa se celo povzpnejo na naše rame. Nato sledi vzpon na najlepši view point, kar sva jih kdajkoli videla. Pot na vrh je precej zahtevna in je obvezna primerna obutev (superge in ne japonke, sandali itd). Na določenih delih je potrebno tudi nekaj plezanja po ostrih skalah in imeti dober oprijem med plezanjem.
Čudoviti otok Cat Ba

Čudoviti otok Cat Ba

Čudoviti otok Cat Ba

Izlet nadaljujemo po zalivu Lan Ha Bay, kjer se ustavimo za kopanje, v tem času pa nam na ladjici pripravijo okusno kosilo. Kosilo je odlično tudi za vegetarijance. Zadnja postojanka, ki sva se jo najbolj veselila, je vožnja s kajaki. V kajake se po dva in dva vkrcamo in sledimo vodiču. Vozimo se mimo ogromnih skal, se s sklonjenimi glavami vozimo skozi jame, plavamo v laguni… Skratka nepozabna izkušnja, ki bi jo takoj ponovila.

Čudoviti otok Cat Ba

Čudoviti otok Cat Ba

Naš izlet se počasi izteka, za konec je sledila še vožnja skozi najlepši predel zaliva Lan Ha Bay.  Del poti smo se peljali mimo ribiških vasi na vodi, kjer smo opazovali življenje domačinov. Ljudje že celo življenje živijo na vodi in redko gredo na kopno. Za konec fantastičnega izleta, se vsi zberemo na palubi, kjer nas vodiči pogostijo s pivom in sadjem.
Čudoviti otok Cat Ba
Če se odpravljate na čudovit Cat Ba, resnično priporočava, da se na izlet odpravite z agencijo Full Moon party, saj se na izletu res zelo potrudijo z organizacijo in da te nasmejejo. Za izlet sva odštela 18 dolarjev.

Kaj si pogledati na Cat Ba?

Na otoku Cat Ba sva ostala še en dan, katerega sva namenila raziskovanju otoka.

  • Cannon Fortje bil zgrajen kot pomorska obramba leta 1942. Do njega se lahko iz mesta odpraviš peš, pot pa ti bo vzela 40 minut hoje. Ne pozabi s seboj vzeti vode. Za ogled Cannon Forta, je potrebno odšteti 40.000 VND, ker vstopate v nacionalni park Cat Ba. Na vrhu je čudovit razgled na zaliv Lan Ha, celotno mesto Cat Ba, na ogled pa so tudi stari bunkerji, topovi, pristajališče za helikopter…
  • Plaže – na otoku najdete tri mestne plaže, ki so od mesta oddaljene 1 km. To so plaže C1, C2 in C3. Na plaži je tudi nekaj gostinske ponudbe. Plaže so med seboj povezane tudi z potjo.
  • Nacionalni park Cat Ba

Kje dobro jesti?

Mesto Cat Ba ima veliko izbiro restavracij, s precej pestro ponudbo hrane. Izbirate lahko vse od lokalnih restavracij, do boljših restavracij v hotelu. Midva sva odlično jedla v:

  • The good bar– se nahaja na glavni ulici, priporočava pa predvsem, da poskusite njihov curry, ker je odličen.
  • Jummy– najdete v eni izmed stranskih ulic, za prosto mizo pa bo včasih tudi potrebno počakati kakšno minuto. Ponujajo vse od vietnamske tradicionalne hrane, juh in vse do slavnega pad thaija.
  • Hotel Full Moon– pestra ponudba vietnamske hrane po ugodnih cenah. Priporočava juho Pho, ki je bila res odlična

Čudoviti otok Cat Ba

Kako iz Cat Ba?

Svoje potovanje iz Cat Ba boš prez problema nadaljeval tudi drugam. Predlagava, da se v najbližji agenciji dogovorite za prevoz. Najino pot sva nadaljevala proti Ninh Binhu, za prevoz (bus – trajekt – bus) pa sva odštela 150.000 VND (5.7 €) po osebi.

Čudoviti otok Cat Ba