Obdan z gozdovi se v severozahodni Bolgariji nahaja mesto Belogradchik. Mesto je poznano po izjemnih geoloških tvorbah in znameniti trdnjavi nad mestom. Skale Belogradchika tvorijo 3 km širok in 30 km dolg trak, kamnite formacije pa so visoke tudi do 200 m.

Skale so sestavljene iz apnenca in konglomerata (kamnina, ki nastane s sprijetjem proda), skale pa skrivajo tudi veliko jam, vključno z najbolj znano jamo Magura. V njej so odkrili kosti prazgodovinskih vrst, kot so jamski medvedi ali jamska hijena, kakor tudi jamske slike iz leta 10.000 pr.n.š.

Legenda o Madonni
Rdečkaste skale različnih oblik tvorijo več legend in privlačnih zgodb. Ena izmed najbolj znanih legend govori o nuni Madonni, ki se zaljubi v moškega na belem konju. Z njim zanosi in po rojstvu otroka, jo menihi izženejo iz samostana. Ker Madonna skupaj z otrokom zapušča samostan, se dan prevesi v noč in vsi vključno z Madonno, moškim na belem konju in menihi, se spremenijo v skale.

Rimska trdnjava
Trdnjava je bila prvotno zgrajena kot razgledna točka Rimljanov za nadzor cest. Danes je trdnjava muzej na prostem. Zidovi trdnjave so visoki 40 m in debeli 6 metrov. Najstarejši del trdnjave – citadel, stoji na vrhu hriba in je obdan z naravnimi pregradami kamenja.

Kje spati?
Mesto ne ponuja ravno pestre ponudbe nočitev, so pa slednje relativno poceni. Midva sva spala v kampu Madonna, ki se nahaja kakšen kilometer iz mesta. Kamp je primeren za nezahtevne ljudi, ki jim je važno le da prespijo. Kamp se ne more ravno pohvaliti s čistočo in urjenostjo sanitarnega dela, zaradi stoječe vode pa je v kampu ogromno komarjev. Cena za dve osebi 10 €.

Kje jesti?
V mestu ne boste ravno našli veliko ponudbe restavracij. Nekaj lokalne ponudbe (čevapčiči, meso) najdete v centru mesta, če pa se želite dobro najesti, raje izberite restavracijo Pri Ivanu.

Cene
Kamp Madonna = 10 € ( 2 osebi)
Coca cola + pivo = 1.15 €
Dve pijači + ena porcija hrane = 3.60 €
Vstopnina trdnjava = 3.1 € (oseba)
Parkirišče pred trnjavo = 1.2 €