V Kranjski Gori najdemo štiri ferate, ki se razlikujejo po težavnosti. V Gozdu Martuljku se poleg ferate Hvadnik, nahaja tudi atraktivna ferata Jerman, ki je speljana po istoimenski soteski.

Ferata Jerman

Ena od bolj zahtevnih ferat pri nas, je nedvomno ferata Jerman oz Jerm’nca, kot so jo poimenovali domačini. Atraktivna ferata tezavnosti D/E, se nahaja v Gozdu Martuljku, le nekaj kilometrov pred Kranjsko Goro. V poletnih mesecih nudi pravo adrenalinsko osvežite, saj je del ferate speljan ob 14 metrov visokem Jermanovem slapu.

Atraktivna Ferata Jerman
Izhodišče

Zapeljite se proti Jesenicam, kjer avtocesto zapustite na izvozu Hrušica. Po tej cesti sledite vse do naselja Gozd Martuljek, kjer pred mostom (pred kampom) zavijete desno in avto parkirate na parkirišu ob otroškem igrišču. Tukaj že opazite smerokaze in informativno tablo z opisom obeh ferat.

Atraktivna in zahtevna ferata Jerman

Začetek ferate je iz asfaltirane ceste, tik pred mostom, ki preči potok. Tukaj boste opazili informativno tablo in potko, ki vas po nekaj deset metrih pripelje do deset metrov visoke navpične stene z oceno D. Če vas je prvi del ferate preveč izmučil, se lahko od tukaj vrnete nazaj na izhodišče in zaključite s plezanjem.

Atraktivna Ferata Jerman

Zahteven vstop v drugi del ferate


Sledi drugi in najtežji del ferate, ki je speljan ob levi strani slapu Jerman. Tukaj vas najprej pričaka prečenje potoka po napeljani jeklenici. Takoj za prečenjem vstopimo v najteži del ferate, ocenjen z oceno D, na nekaterih odsekih E. Ta del ferate poteka po navpični, skoraj gladki steni, brez (skoraj) naravnih oprimov in stopov. V pomoč so jeklene skobe, ki so na najtežjih delih ferate v veliko pomoč. Na določenih delih ne bo šlo drugače, kot da se vlečete ob jeklenici in stopate na trenje. Na teh predelih bo fizična moč in mirna glava, več kot dobrodošla. Na tem delu sledi zelo izpostavljeno prečenje v desno, ki pripelje v sotesko nad slap.
Atraktivna Ferata Jerman
Sledi še eno prečenje potoka po jeklenici in že smo pri zaključnem delu ferate. Zadnji del ferate poteka po navpični steni, z nekaj naravnimi oprimki, ter ocenjen z težavnostjo C/D. Na vrhu nas pričaka klopca s pogledom na Špik. Sestopite po isti poti, kot iz ferate Hvadnik.

Atraktivna Ferata Jerman

Informacije:

Težavnost: D/E
Višinska razlika: 180 m
Dolžina ferate: 220 m
Čas plezanja 30-40 minut
Dostop / sestop: 5 min / 15 minut
Oprema: plezalni pas, samovarovalni komplet, čelada, popkovina, pohodni čevlji
Izkušnje: primerna samo za izkušene, ki se ne bojijo višine in so fizično pripravljeni


Mnenje o ferati

Dolgo sem razmišljala, kdaj si kot novinec v plezanju ferat dovolj pripravljen, da se jo lotiš. Plezanja se vedno raje lotim postopoma, kot na vrat na nos. Zaradi pretekle izkušnje, ko sem malo precenila svojo kondicijo na najtežjem delu ferate Lisca, nisem imela preveč zaupanja vase. Pred plezanjem sem dobila nasvet, da če preplezam brez težav tatežjo ferato v Mojstrani (C/D), da se bom spopadla tudi z Jermanom. Ferata v Mojstrani mi ni predstavljala težav, medtem ko sem se na Jermanu prvič kar namatrala. Ferata Jerman je zahtevna in je resnično ne gre podcenjevati, a nekomu, ki ima že nekaj izkušenj s plezanjem ferat in je aktivna oseba, nebi smela predstavljati težav. Jermanca je ena čudovita ferata, ki je bolj kratka, a sladka ter zahtevna, da te ne pusti ravnodušnega in ti nudi obilo užitkov med plezanjem.
Atraktivna Ferata Jerman