Če bi mi kdo pred desetimi leti rekel, da bom tukaj, kjer sem sedaj, bi ga najprej povprašala po zdravju. Nekaj so bile želje oziroma sanje, drugo pa jih tudi uresničiti. Tistega poletja, ko sva se s Klemnom spoznala in začela hoditi na zmenke in naokoli, se spomnim, kot da bi bilo včeraj in niti sanjalo se nama ni, da bova toliko rada potovala. Prav ne morem verjeti, kako so dnevi, tedni, meseci ter leta, ekspresno hitro minili ter kaj vse sva v teh desetih letih doživela.

Življenja ne ”živiva”, ampak ga zajemava z veliko žlico

Predno sva pred desetimi leti postala par, ne moreva ravno reči, da sva ”živela”. Iz oseb, ki sta znali iti samo na fax, v službo, domov, enkrat letno na morje in vmes še na kakšen izlet ali dva, sva postali osebi, ki živita za potovanja, raziskovanje sveta, šport, predvsem pa osebi, ki se zavedata, da je življenje potrebno zajemati z veliko žlico.

Kako sva sploh začela potovati?

Željo po potovanjih sva že od nekdaj imela oba, a nikoli ni bilo prave priložnosti ali dovolj financ ob študiju. Tistega poletja pred desetimi leti, se je nekako poklopilo, da sva se spoznala in v družbi prijateljev hodila na izlete in po le dveh mesecih poznanstva, odšla za teden dni na Sicilijo. Ugotovila sva, da so potovanja super in veliko bolj zanimiva, kot čepeti doma.

Iz časa najinega spoznavanja, se vedno nasmejiva eni štoriji. Poznala sva se ravno dva ali tri tedne, ko me Klemen povabi za vikend na morje, v družbi še enega para. Pred tem smo mi z družino dolga leta hodili na morje na Pašman, v apartma, ki je bil od morja oddaljen manj kot deset metrov. Naj omenim, da sem glede lokacije imela kar visoke standarde, predvsem pa sem bila malo ”mestna fina rit”, ki za noben denar nebi šla v šotor. Pa sem pristala na vabilo, ker doma nisem hotela biti, še manj pa  pred Klemnom izpasti fina rit. Ne bom se spušala v podrobnosti, kako smo štirje odrasli in otrok spali v manjšem iglu šotoru, lahko pa rečem, da mi kljub temu, ni manjkalo popolnoma nič. Od takrat mi je bilo vseeno, kje spim, samo da je čim ceneje ter, da se nekam gre.

Od takrat sva hodila s šotorom v kampe, v karavanu spala sredi več milijonskega mesta v Grčiji, spala na divje s šotorom na grških plažah in v Dolomitih ter se zaljubila v vanlife. Vmes seveda ni manjkalo potovanj po nama ljubi JV Aziji.

Zakaj sploh potujeva?

Ker to preprosto obožujeva. Potovanja človeku dajo neko širinino, predvsem pa te naučijo strpnosti in sprejemanja drugačnosti, ne glede na videz, raso, barvo kože in jezik. Predvsem pa mislim, da te potovanja naučijo samostojnosti, da se v življenju znajdeš in se znaš zanesti nase.

Sva tudi mnenja, da te potovanja povežejo oziroma so test za vezo. Predstavljajte si tritedensko potovanje v Azijo, kjer si 24 ur na dan skupaj. Lahko kot par, skupaj odlično funkcioniraš, lahko pa si greš hitro na živce.

Stil potovanja se je skozi leta spremenil

Če sva se včasih gnala, da sva obiskala čim več novih držav in videla čim več, se je v zadnjem času to spremenilo. Vse bolj nama sede umirjen tempo potovanj. Ni nama več smisel, da vidiva čim več, ampak da bolj doživiva državo, mesto ali naravo. Čeprav nisva bila nikoli ljubitelja mest, se jih vedno bolj izogibava in vedno bolj iščeva mir in naravo.

Vse to nama omogoča najin Milan (predelan kombi), ki je zadnje tri leta najin drugi dom. To je bila daleč najboljša odločitev, da sva kupila tovorni kombi in ga predelala v hiško na kolesih. Nič ni boljšega, da se v petek po službi odpraviš v naravo in se popolnoma odklopiš. Predvsem nama je všeč, da nisva omejena kam bova šla. Če za planirani dopust ne najdeva letalskih kart, imava vedno avtodom na voljo.

Letos se nama je pridružil novi družinski član – JON

Po devetih letih veze, se je najini popotniški ekipi pridružil Jon. Kaj to pomeni za naju, najina potovanja in outdoor aktivnosti, dejansko nisva vedela. Čeprav sva upala, da bova še vseeno lahko pohajkovala naokoli, sva bila pripravljena tudi na to, da bova več ali manj stacionirana doma.

Na srečo je Jon zelo priden ter prilagodljiv dojenček, midva pa še vedno tudi dovolj ”nora” in ne komplicirava, tako, da ga praktično povsod vlečeva zraven. Sicer sva za nekaj časa hribe in outdoor aktivnosti dala na stran, a kljub temu, še vedno lahko pohajkujeva, kot sva bila vajena. Seveda pa vse prilagodiva tako, da Jonu ni naporno.

Pri štirih mesecih je obiskal že 6 držav, njegovo prvo ''potovanje'' pa je bil roadtrip po Švici

Pri štirih mesecih je obiskal že 6 držav ter bil na poti 35 dni, njegovo prvo ”potovanje” pa je bil roadtrip po Švici

V teh štirih mesecih, odkar je z nama, sva naletela na kar nekaj očitkov, da je premali za izlete in potovanja ter da od tega ne bo imel nič. Iskreno povedano, nama je za takšne očitke res vseeno. Jon se tega res ne bo spomnil, važno, da se pa midva.

Jaz pravim: Happy wife, happy life. Happy mom, happy baby.

Nama se življenje ob prihodu otroka ni ustavilo in z izleti oz. potovanji nikakor ne misliva prenehati. V kolikor pa bo kakšno obdobje, ki pridejo z otrokom, da bova raje doma, kot naokoli, pa ne bo tudi nič narobe.

Družinski načrti za vnaprej

Načrtov in idej je ogromno, koliko od teh se bo dalo pa realizirati, bova pa videla sproti. V prvi vrsti, bi pa rada oba, da čim več časa preživimo skupaj, ne glede ali smo parkirani nekje na Rogli, na kakšni Grški plaži ali kje na drugem koncu sveta. Zavedava se, da čas prehitro mineva in bova delala na tem, da se Jonovega odraščanja, čim bolj naužijeva.

V desetih letih sva skupaj obiskala 32 držav, na poti pa skupno bila 422 dni, med njimi pa so najlepši trenutki naslednji…

Leto 2013 (Sicilija)

Leto 2014

Bih in Jahorina (6 dni), Balkan trip po 6ih državah (9 dni) = 29 popotniških dni

Leto 2015

Tajska (21 dni), Malta (5 dni) = 33 popotniških dni

Leto 2016

Šri Lanka (18 dni), Romunija (8 dni) = 35 popotniških dni

Leto 2017

Francija (smučanje) (7 dni), Indonezija (16 dni), Maroko (11) = 43 popotniških dni

Leto 2018

Praga in Bratislava (5 dni), Črna Gora (8 dni), Vietnam (17 dni) = 38 dni

Leto 2019 

Bolgarija in Grčija (15 dni), Dolomiti (2 dni), Oman (13 dni), Istanbul (3 dni) = 47 dni

Leto 2020

Hrvaška (13 dni), Italija (3 dni), Slovenija (14 dni) = 30 dni

Leto 2021

Santorini (7 dni), Hvar (5 dni), Slovenija (11 dni), Dolomiti (4 dni), Krk (2 dni), Jahorina (6 dni) = 35 dni

Leto 2022

Nassfeld (1 dni), Španija (16 dni), Hrvaška (12 dni), Italija (5 dni), Švica (9 dni), Slovenija (5 dni), Jordanija (7 dn) = 55 dni

Leto 2023

Toskana (6 dni), Hrvaška (21 dni), Slovenija (3 dni), Švica (6 dni), Italija (3 dni), Avstrija (3 dni) = 43 dni

… še neobjavljene fotke 🙂