Na počitek in kavo v Istanbul? Kako to mislita? Preprosto.
 
Ob povratku iz Vietnama, sva v Istanbulu imela 13 urni postanek, ki sva ga želela izkoristiti za ogled mesta v lastni režiji. Ob pristanku sva na letališču zamenjala nekaj denarja in se odpravila do metroja. Pred vožnjo sva kupila Istanbulcard, ki se uporablja podobno kot ljubljanska Urbana.

Ob prihodu v mesto, naju je pričakal dež, temperature malo nad lediščem, vse je bilo zaprto… Po eni uri iskanja, sva končno naletela na odprto gostilno, kjer sva se malo pogrela in poskusila pravo turško kavo ter razmislila kaj bova naredila. Vreme nama ni bilo naklonjeno, znani Grand bazar je bil zaprt (nedelja)… Sklenila sva, da se z metrojem vrneva na letališče in zaprosiva za brezplačen hotel.

Postanek v Istanbulu
Letalska družba Turkish Airlines vam ob postanku, daljšem od šestih ur omogoča brezplačen ogled Istanbula. Na letališču morate najprej čez carino in kontrolo dokumentov, potem pa poiščite prijavni okenček, ki se nahaja zraven kavarne Starbucks. Na voljo je več dnevnih tur, vi pa si izberite tisto, ki vam ustreza glede na ure postanka. Vsa vodena tura je brezplačna (kosilo, vodič, prevoz…). Več informacij o ogledih najdete tukaj.

V lastni režiji na ogled mesta
Če niste ravno ljubitelji vodenih tur, se na raziskovanje Istanbula podajte sami. Koliko časa lahko namenite ogledu mesta, je odvisno od več dejavnikov, najbolj pa od tega, koliko je seveda dolg vaš postanek. V mesto se po najinem mnenju ne splača, če imate postanek krajši od šestih ur. Najin okviren izračun je takšen, da lahko okoli 2 ure porabite, da uredite vse formalnosti na letališču in da pridete do centra mesta. Za povratek velja podobna časovnica. V tem času kaj več od slavne Modre mošeje ne boste videli, vsekakor pa je to boljše, kot čakanje na letališču.

Kako do mesta
Do mesta se najlažje in najceneje pripeljete z metrojem, ki vozi vsak dan med šesto uro in polnočjo. Pred vstopom na metro, si na avtomatu kupite Istanbulcard in si na njo naložite nekaj denarja. Midva sva za nakupom karte in za vožnje, potrebovala okoli 5-6 eur. Plačate lahko samo s turškimi lirami, zato si na letališču zamenjajte nekaj denarja. Za Istanbulcard bo potrebno odšeti 9 TRY (1.5 eur), lahko pa jo uporablja več oseb. Za posamezno vožnjo bo potrebno odšeti za  3.6 TRY (0.6 €), vsak prestop pa 2.6 TRY (0.4 €).

Če želite do Modre mošeje, pojdite do postaje Zetinburnu, kjer prestopite na metro, ki pelje do postaje Sultanahmed. Tukaj se nahaja Modra mošeja, v bližini sta še Hagia Sofija in Grand bazar.

Da pridete pravočasno nazaj do letališča in opravite vse kontrole, je po najinem mnenju najbolje, da se iz mesta odpravite tri ure pred poletom.


Hotel ob daljšem postanku
Potniki, ki imajo daljši postanek od 10 ur, lahko na okencu Turkisha zaprosijo za brezplačno bivanje v hotelu. Slednja možnost velja v primeru, da ste ob nakupu letalalske karte izbrali najbolj optimalni let (pomeni, da ni bilo na voljo leta s krajšim prestopom). Okence najdete v  Arrival Hall, pri kavarni Starbucks. Za brezplačni hotel lahko zaprosite, ne glede na čas prihoda in odhoda.

Najina izkušnja s hotelom
Ob povratku iz mesta, sva se zglasila na okencu in zaprosila za hotel. Ko se je nabralo več ljudi, so nas odpeljali v hotel Novotel, ki je presegel vsa pričakovanja. Izredno moderen hotel, prijazno osebje, odlična in pestra ponudba hrane, da o udobnosti sobe ne govorim. V par urnem koriščenju sobe, sva dobila zajtrk in kosilo, ter se dodobra naspala pred poletom domov.


S Turkish Airlines sva letela prvič in so naju resnično presenetili s ponudbo na letalu, okusnimi obroki, prijaznim osebjem, najbolj pa s ponudbo med postankom. Na žalost nama vreme ni bilo naklonjeno med obiskom Istanbula, zato nama kaj več kot na hiter ogled, ni uspelo. Se pa v Istanbul vsekakor kmalu vrneva.

* Če se odpravljate v mesto, lahko prtljago proti doplačilu pusite na letališču. Cena hrambe znaša okoli 6 eurov (24 ur), kar pa je tudi odvisno od same velikosti prtljage.
* ob nedeljah je Grand bazar zaprt