Sezona vprašanj v smislu: Kam greš na dopust?  je v polnem teku. Midva imava sicer letošnje destinacije že izbrane, vsekakor pa glavnega dopusta ne bova preživela na hrvaši obali, izjemoma za kakšen podaljšan vikend.

Včasih naju malo čudno gledajo, kaj je narobe s Hrvaško in seveda od kje nama toliko denarja, da hodiva na potovanja z letalom in včasih celo izven Evrope. Veliko ljudi misli, da so potovanja draga in da se moramo za cenovno ugoden dopust, odpraviti k našim južnim sosedom na Hrvaško. Z dopustovanjem na Hrvaškem ni popolnoma nič narobe, za Hrvaško celo meniva, da ima izjemno lepo obalo ter da je zanimiva destinacija, vendar nama ustreza bolj aktiven dopust, kjer lahko spoznavava novo kulturo, hrano, odkrivava nove destinacije, kar pa še ne pomeni, da so ta potovanja kaj veliko dražja.

Hrvaška je iz leta v leto bolj zaželena počitniška destinacija, zato tudi ni nič nenavadnega, da so temu primerne tudi cene. Zaradi moje trenutne službe, mi cene apartmajev niso tuje in ko so me prijatelji prosili, da jim pomagam najdit kakšen ugoden apartma, so ti samo zmajevali z glavo nad cenami namestitev na hrvaškem.

Dopustovanje v Aziji ali na Hrvaški obali

Če bi se midva namesto v Azijo, želela odpraviti na dopust na Hrvaško obalo, bi verjetno izbrala Korčulo, za katero sva slišala, da je zelo lepa. Za dopust nebi imela nekih večjih zahtev glede opremljenosti apartmaja, le da ni luknja in da ni  apartma od obale oddaljen več kot 250 metrov. Cene apartmajev za dve osebi, so primerljive s cenami za apartma za 4 osebe. Za manjši apartma, z eno spalnico in balkonom, se cene  v top terminu gibljejo med 60 in 80 eurov.

Po izmenjavi informacij med prijatelji in znanci, sva ugotovila, da so cene namestitev, cestnine in prevoza s trajektom na hrvaški obali v zadnjem času močno poskočile v nebo. Misliva, da je Hrvaška v zadnjih letih postala precej draga počitniška destinacija, sva pa tudi mnenja, da je kakšna Azijska destinacija cenovno primerljiva z dopustovanjem na hrvaški obali.

Lani sva se potepala po Baliju, za katerega bi rekla, da je relativno poceni destinacija. Zato sva naredila hiter 14-dnevni izračun za potovanja na Bali in dopustovanjem na Korčuli. Vse cene so okvirne, izračun pa je narejen za dve osebi.

Bali

NAČRT POTI: Zagreb – Jakarta – Bali
PREVOZ: Prevoz na letališče in nazaj 50 eur, letalska karta 1000 eur za dve osebi, najem skuterja za 8 dni skupaj z bencinom 40 eur
NOČITVE: 12 nočitev z zajtrkom x 18 € = 216 €
HRANA: kosilo + večerja = 15 eur na dan x 14 dni= 210 €
NOTRANJI LET: Jakarta – Bali = 2x povratna x 60 €= 120 €
OSTALO (spominki, magnetki itd.): 100 €
VSTOPNINE: 30 €

SKUPAJ STROŠKI ZA 14-DNEVNO POTOVANJE NA BALI: 1766 eur /2 = 883 €

Stroški potovanja: HRVAŠKA vs. BALI

Korčula

NAČRT POTI: Celje-Zagreb-Korčula-Celje
PREVOZ: cestnina 30×2 = 60 € v obe smeri, trajekt 240 €, bencin 110 €
BENCIN: 110 € za 1400 kilometrov
TRAJEKT: 120 € v eno smer za avto in dve osebi x2 = 240 €
NOČITVE: 65 €/noč x14 dni = 910 €
HRANA: 150 € za 14 dni 2x kosilo/večerja= 50 €
Sladoled, pivo = 40 €
Ostalo 50 €

1610 eur/2 =805 €

RAZLIKA = 156 €

Stroški potovanja: HRVAŠKA vs. BALI

Izračun

Za izračun sem vzela neke okvirne stroške, ki sva jih midva porabila na Baliju, ter stroške, ki bi jih midva imela pri dopustovanju na Korčuli. Seveda je cena relativna, saj je cena lahko na obeh destinacijah manjša ali bistveno večja, glede na naše želje in zahteve. Vezano na izračun za potovanje na Bali, kjer bi za dve osebi odšteli 1766 € in ceno 1610 € za dopustovanje na Korčuli, lahko rečeva, da je Hrvaška precej draga počitniška destinacija.

Kakšen tip dopusta komu ustreza je odvisno od vsakega posameznika posebej. Nekateri si ne predstavljajo, da bi se vsedli na letalo in odleteli na drugi konec sveta, čeprav je cenovno zelo blizu dopustovanju na hrvaški obali. Za takšne je hrvaška odlična izbira. Za tiste, ki bi šli pa malo v širni svet, vendar imajo izgovor, da so potovanja draga, lahko rečeva, da z malo iznajdljivosti in fleksibilnosti pri samem dopustu, niso potovanja kaj veliko dražja kot sosednja Hrvaška.

* Izračun več ali manj velja za dve osebi, saj se pri potovanju deljenje stroškov ne pozna tako, kot če si deliš prevoz in nočitve z večimi osebami.