Si že slišal za srednjeveški Češky Krumlov, eno najlepših mest v Evropi? No, ta dragulj, ki se skriva na južnem Češkem, je miniaturna različica Prage in UNESCO-ove svetovne dediščine, ki se razprostira s prekrasnim gradom na reki Vltavi, baročno in renesančno arhitekturo ter številnimi turisti.

Končno se je tudi Praga znašla na najinem seznamu destinacij. V Prago bi se morala odpraviti že dvakrat, vendar je vedno prišlo nekaj vmes. Ker gre v tretje rado, sva se tokrat odpravila na raziskovanje Prage.

Praga je od Celja oddaljena dobrih 600 kilometrov, zato sva se na pot odpravila kar s svojim avtomobilom, saj sva tako najbolj mobilna. Sicer sva se spogledovala tudi z ugodnimi leti iz Benetk, vendar ko sva seštela vse skupaj, ni pot z letalom nič cenejša.

V Prago se odpraviva mimo Graza in pot nadaljujeva proti Linzu. Pot čez Linz je zaradi plačila tunelov dražja (dva tunela, ki staneta 14.5 eur), vendar je pa ta pot tudi bolj slikovita. Prvotni plan je bil, da greva mimo Dunaja, vendar sva malo pred odhodom dobila nasvet, da se naj med potjo ustaviva tudi v mestu Češky Krumlov, ki je resnično vreden ogleda. Potem pa greva preverit.

Ob prihodu v Češky Krumlov parkirava avto na enem izmed cenejših parkirišč (1h=25 CZK) in se odpraviva proti staremu delu mesta.

Simpatični Češky Krumlov

Češky Krumlov je majhno mestece na južnem Češkem, ki slovi po lepi arhitekturi v mestnem jedru in po gradu. Staromestno jedro je že samo po sebi nekakšna znamenitost zase in je od leta 1992 tudi pod UNESCO-vo dediščino. V samem mestnem jedru je preko 300 zgodovinskih zgradb, vse od starega mlina, orožarnice, pivovarniške ulice, do cerkva in trgov, kar nedvomno daje mestu prav posebno vzdušje in edinstven čar.

Srednjeveški Češky Krumlov

Ime Krumlov izhaja iz nemškega izraza ”Krumme Aue”, kar v prevodu pomeni krivi lok. Ime je nastalo zaradi topografije mesta oziroma rečnega okljuke reke Vltave, ki spominja na podkev. Staromestno jedro se je ohranilo celih pet stoletij, tako da ni nič nenavadnega, da mesto privablja vse več in več turistov.

Srednjeveški Češky Krumlov

Srednjeveški Češky Krumlov

Srednjeveški Češky Krumlov

Grad

Na vzpetini nad mestom, stoji mogočni grad, ki je drugi največji grad na Češkem (največji je Praški grad). Grad izvira iz 14. stoletja, v njem pa najdemo stile iz različnih časovnih obdobij, vse od gotike, renesanse in baroka. Ogled gradu je prav svojevrstno doživetje, je kar mesto v malem, saj grajski kompleks sestavlja 40 zgradb in drugih prostorov ter 5 grajskih dvorišč. Na grajskih dvoriščih se v poletnih mesecih odvijajo razni koncerti in drugi kulturni dogodki. Pod glavnim vhodom v grad prebivata dva rjava medveda.

Srednjeveški Češky Krumlov

Srednjeveški Češky Krumlov

Mestni park

Na ogledu mesta ne gre izpustiti tudi mestnega parka, ki je po mnenju mnogih eden najlepših parkov na češkem. V parku lahko vidimo precej umetniških spomenikov iz različnih obdobij in okoli 65 različnih rastlinskih vrst, med katerimi je najbolj poseben beli bor.  Park je izjemno priljubljeno sprehajališče, razprostira pa se na 2.5 hektarjih.

Cerkev Sv. Vitusa

Na desnem bregu Vltave, v starem mestnem jedru, ne gre izpustiti rimskokatoliške cerkve sv. Vitusa, ki je nastala v 13. stoletju. Poleg značilnega profila cerkve, boste opazili njeno izjemno visoko streho. Cerkev je tudi pokopališče mnogih članov pomembnih boemskih družin, od Rosenbergov di Schwarzenbergsov.

Če vam čas dopušča, se vsekakor v Češkem Krumluvu splača ostati vsaj eno noč. V mestu najdemo raznoliko ponudbo nočitev, od dragih visoko kategoriranih hotelov, do manjših družinskih hotelov, največ je pa manjših penzionov in apartmajev, ki jih vodijo prijazni domačini.

Med sprehodom po mestu se ustavite tudi v eni izmed barov ali restavracij in poizkusite dobro ter domačo kulinariko, seveda pa ne bo šlo brez domačega piva Eggenber, ki ga varijo v mestni pivovarni.

Pa še vprašanje za konec. Koliko časa je dovolj za obisk Češkega Krumlova? Mesto se sicer da pogledati tudi v eni uri, vendar za obisk mesta svetujeva vsaj 2 uri. Midva sva za raziskovanje porabila 3 ure, v tem času pa sva praktično prehodila vse, kar je možno, še vseeno pa sva imela dovolj časa, da nisva hitela in da sva imela dovolj časa za fotografiranje.

Srednjeveški Češky Krumlov