Po enem mesecu, smo končno dočakali odprtje občinskih meja. Na veliko veselje mnogih, še pred prvomajskimi prazniki, ki jih bo veliko ljudi, izkoristilo za kakšen izlet. Za vas sva izbrala sedem manj znanih izletov na Štajerskem.

Pot po Golteh

Pot po Golteh je tematska krožna pot, ki predstavi številne naravne in kulturne znamenitosti. Krožna pot je dolga 6,5 km, pohod pa vam po vzel okoli dve uri in pol hoje. Pot ni zahtevna in je primerna tudi za otroke. Več o krožni poti po Golteh najdete tukaj.

Sedem manj znanih izletov na Štajerskem: pot po Golteh
Uršlja gora

Uršlja gora ali Plešivec, se s svojimi 1699 metri nadmorske višine nahaja na Koroškem. Gre za zelo priljubljeno izletniško točko, do katere vodi več poti. Najkrajšo in tudi najlažjo pot (začetek pri rampi) boste prehodili v dobri uri hoje. Na vrhu se nahaja najvišja ležeča cerkev pri nas ter planinski dom, zagotovljeni pa so tudi čudoviti razgledi daleč naokoli. Več o najinem izletu najdete tukaj.

Sedem manj znanih izletov na Štajerskem: Uršlja gora
Robanov kot

Nezahtevna in lepo urejena pešpot, vas pripelje vse do čudovitega Robanovega kota. Pot do Robanove planine traja slabo uro, po lepi makadamski poti. Robanov kot je meni eden od najlepših ne preveč poznanih krajev pri nas. Velika zasluga gre tudi temu, da večina obiskovalcev obišče Logarsko dolini, za Robanov kot pa še niso niti slišali, čeprav se nahaja precej blizu.

Sedem manj znanih izletov na Štajerskem: Robanov kot
Logarska dolina

Le kdo ne pozna čudovite Logarske doline? Je odlična destinacija za aktiven izlet, tako za lažje kot tudi zahtevnejše pohodniške ture. Če želite opraviti daljši, a nezahteven pohod, predlagava, da avto pustite pred vhodom v dolino ( s tem se izognete tudi plačilu vstopnine 7 €) in se peš odpravite do konca. Pot je lepo speljana ob cesti ali po učni poti, dolga pa je okoli 6-7 kilometrov. Na koncu poti se povzpnite do slapu Rinka in do Orlovega gnezda. Logarska dolina je tudi odlično izhodišče za okoliške vrhove, kot je priljubljen Okrešelj, Klemenčeva jama, Kamniško sedlo, Turški Žleb itd.

Lovrenška jezera

Lovrenška jezera se nahajajo na visokem barju na Pohorju, natančneje med Roglo in Ribniških pohorjem. Pot do jezer ni zahtevna (minimalno vzpona) in je primerna tudi za družine z manjšimi otroki. Izlet začnete na vrhu Rogle, do jezer pa boste potrebovali slabo uro hoje (cca 6 km v eno smer). Ob najvišje ležečem jezeru, je postavljen manjši razgledni stolp, od koder je lep razgled na barje.

Sedem manj znanih izletov na Štajerskem: Lovrenška jezera

Grad Žovnek in sprehod okoli Braslovškega jezera

Na začetku Savinjske doline, na vzpetini nad Žovneškim jezerom, stoji grad Žovnek, ki spada med najstarejše gradove pri nas. Za ogled gradu priporočava, da avto pustite na parkirišču pod gradom in se do gradu odpravite peš (10 min). Grad je bil mnogo let porušen, v zadnjem času pa so grad lepo obnovili. Po ogledu gradu, se odpravite do Braslovškega jezera. Ob njem je speljana gozdna učna pot in je dolga 1,5 km. Več o izletu najdete tukaj.


Črno jezero in Slap Šumik

Črno jezero na Pohorju, je poleg Lovrenških jezer, eno od bolj priljubljenih, predvsem pa nezahtevnih izletniških točk na Štajerskem. Pot do jezera je speljana po lesenih podih in je precej kratka, saj meri le dober kilometer. Ob parkirišču je tudi koča Osankarica z jedačo in pijačo.

Izleta ne zaključite z obiskom jezera, ampak se odpeljite do slapu Šumik, ki je od Osankarice oddaljen okoli 6 kilometrov. Pot do slapu je strma in zahtevna ter polna z mahom poraščenih skal. Pot ni primerna za mlajše otroke in osebe z neprimerno obutvijo (planinski čevlji ali vsaj teniski primerni za hribe). Na nekaterih delih so za varen korak nameščeni klini in jeklenice. Več o izletu na Črno jezero in slap šumnik najdete tukaj.

To je nekaj najinih predlogov in izletov kam za prvi maj, na vas pa je kam jo boste mahnili.