,Se ti je že kdaj zgodilo, da si prišel na končno destinacijo, tvoje prtljage pa od nikoder? Tekoči trak se vrti in vrti, prtljage pa od nikoder. Stojiš, gledaš, držiš pesti in vseeno upaš, da se tvoja prtljaga pojavi. Vrteči se trak se ustavi, ti pa brez prtljage v popolnoma novi deželi, v glavi pa samo kup vprašanj, kaj pa sedaj?

Poškodovana prtljaga

Ob prihodu na cilj, ob prevzemu prtljage, preverite v kakšnem stanju je prišla vaša prtljaga na cilj. Če je prtljaga poškodovana ali celo ni prišla z vami na cilj, morate to nemudoma prijaviti letalskemu prevozniku, s katerim ste opravili zadnji let. Prtljago prijavite na okencu Izgubljeno-najdeno (Lost&Found, Arrival service). Osebje na okencu vam bo pomagalo izpolniti prijavo za nastalo škodo. V primeru, da poškodbo odkrijete kasneje, je rok za pisno prijavo 7 dni po prihodu. V primeru, da na prtljagi opazite manjšo poškodbo, kot je odrgnina ali madež, ki je nastal pri transportu, prevoznik žal ne bo odgovarjal za nastale poškodbe.

Zamujena prtljaga

Večino ”zamujene” prtljage locirajo še v istem dnevu, saj se največkrat izkaže, da je šla vaša prtljaga na naslednji kasnejši let, in da jo boste dobili v roku parih ur. Kaj se dogaja z vašo prtljago lahko preverite preko mednarodnega sistema za iskanje prtljage na internetni strani Worldtracer. Na podlagi vaše referenčne številke in priimka, boste videli informacije o prtljagi, ki je v fazi iskanja.

Ko prtljago najdejo, vas bodo o tem obvestili v najkrajšem možnem času. Navadno je dogovor tak,  da vam prtljago dostavijo na naslov kjer v času dopustovanja bivate. V času dokler nimate prtljage, ste s strani letalskega prevoznika upravičeni do povrnitve stroškov za najnujnejše nakupe (oblačila, izdelki za osebno higieno itd.). Za dokazilo o nakupu, si shranite vse račune, da vam bodo denar lahko vrnili nazaj.

Izgubljena prtljaga

Prtljago, ki ne prispe skupaj z vami na letališče, sprva obravnavajo kot zamujeno. Izgubljeno oz. zamujeno prtljago v večini primerov najdejo v 36 do 48 urah na katerem izmed letališč, kjer ste imeli prestope. 21 dni je časovno obdobje v katerem se lahko vaša izgubljena prtljaga najde, v primeru, da je v tem času ne najdejo, prtljaga uradno postane izgubljena. Če vaša prtljaga v tem času ne prispe, nemudoma obvestite letalskega prevoznika. Z izpolnjeno prijavo ste upravičeni do odškodnine in povračila stroškov v višini 1200 eur.

Najina izkušnja o izgubljeni prtljagi

Z izgubljeno prtljago sva se (k sreči) srečala samo enkrat in sicer na potovanju v Maroko. Ker je šlo za krajši let, sva rekla, da ne bova komplicirala in sva si pripravila vsak svoj nahrbtnik. Kot sem omenila, moj nahrbtnik ustreza meram ročne prtljage in bi ga lahko vzela s seboj na letalo, vendar sem ga kljub slabemu občutku raje oddala. Ob pristanku v Maroku mojega nahrbtnika ni bilo nikjer, zato sva izgubljeno prtljago prijavila na okenčku letalske družbe Alitalia. Vso imetje, ki sem ga imela v tistem trenutku pri sebi je bil laptop, fotoaparat, Lonely Planet in potni list… Skratka nič uporabnega. V tistem momentu nama ni preostalo druga, kot da počakava in se odpraviva proti najini namestitvi.

Naslednji dan sem na spletni strani Worldtracer preverila, če je morebiti že kaj novega. Zabeleženo je bilo, da je bila prtljaga locirana v Rimu, kjer sva imela prestop. Kaj kmalu so iz letališča poklicali lastnika, kjer sva spala, slednji je obvestil naju. Zaradi nekaj nejasnosti, sva poklicala na letališče v Casablanco, kjer so sicer potrdili, da je prtljaga na poti, vendar da jo morava priti sama iskati. Želela sva, da nama prtljago dostavijo tam kjer bova tisti dan spala, vendar o tem niso želeli nič slišati oziroma da to ni mogoče. Od vsega skupaj sva bila že utrujena, zato sva se raje sedla v avto in se odpeljala na letališče po mojo prtljago in se odpravila v dve uri oddaljeno Casablanco, kjer sem končno dobila nazaj svojo izgubljeno prtljago.

V času ko sem bila brez prtljage, sva po Rabatu iskala nakupovalne centre in nakup oblačil se je izkazal za precejšen podvig. Vse račune od goriva, cestnine, oblačil ter kozmetike sva shranila in jih ob pritožbi priložila zraven. Ob vrnitvi domov sva iskreno povedano sicer malo pozabila na izgubljeno prtljago, zato sva prijavo naredila šele 23. dan. 21 dni je časovno obdobje, v katerem lahko zahtevamo refund za izgubljeno prtljago, zato žal nisem bila upravičena do povračila stroškov.

Najini nasveti

Preden oddate svojo prtljago na ”check-inu”, pomislite tudi na to, kdaj boste prtljago ponovno videli. Čeprav so možnosti, da izgubijo vašo prtljago precej majhne, pa je vseeno vredno razmisliti o naslednjih opcijah.

Midva si vedno v manjša nahrbtnika pripraviva zobno ščetko, zdravila za bolečine in oblačila za prvi dan. Ravno tako tudi v večja nahrbtnika malo mešano zloživa stvari, da v primeru, če izgubijo samo eden nahrbtnik, še imava vseeno oba nekaj za obleči. Za daljša potovanja je vredno razmisliti tudi o velikosti nahrbtnika. Ko sem kupovala svoj drugi nahrbtnik, sem izbrala takšnega, da ustreza predpisanim dimenzijam za ročno prtljago, zato ga lahko imam vedno s seboj. Pred oddajo prtljage je slednjo tudi priporočljivo fotografirati, da jo bodo v primeru izgube lažje našli.