Nusa Penida je največji izmed treh otokov, ki ležijo ob jugovzhodni obali Balija, manjša dva pa sta Nusa Lembongan in Nusa Ceningan. Otok je predvsem poznan kot svetovno znana potapljaška destinacija, kjer je okoli otoka označenih vsaj 20 potapljaških spotov. Nusa Penida je veliko večja od bolj poznane Nuse Lembongan.

Kako priti na Nuso Penido?

Do Nuse Penide lahko pridemo iz dveh pristanišč iz Balija. Prvo pristanišče je v Sanurju od koder lahko pridemo samo s speed boatom, ki stanejo od 300.000 idr dalje po osebi. Drugo pristanišče je Padangbai od koder vozijo speed boati, ki stanejo od 250.000 dalje, te cene pa sva dobila v pristanišču, vse ostalo kar sva gledala po internetu so cene dosti višje. Najcenejša možnost kako priti na Nusa Penido je ta, da se vkrcamo na javni trajekt, ki odpelje vsak dan ob 11 uri. Ure so načeloma postavljene, vendar se jih naj nebi vedno držali, tako, da predlagava, da ste v pristanišču vsaj uro prej pred predvidenim odhodom. Cena prevoza z trajektom je 31.000 idr, trajekt pa vozi nekje eno uro. V pristanišču se nahaja kar nekaj ponudnikov prevozov in ostale hrane, tako, da bo tudi glede tega potrebno malo potrpljenja, saj so ljudje izjemno naporni. Potrebno je paziti tudi na svojo prtljago, saj se je med čakanjem za vkrcanje na trajekt nekdo lotil mojega nahrbtnika in k sreči nisem ostala brez mobitela.

Kje spati na Nusa Penidi?

Nusa Penida se tu in tam znajde na popotnikovem načrtu potovanja, zato tudi tukaj ni za pričakovati veliko možnosti izbire glede prenočišč. Na otoku je mogoče vsega skupaj 20 ali kakšen manj različnih guest house-ov, hostlov ali resortov, ki imajo tudi različno ponudbo in ceno. Midva sva si prenočišče ogledala zjutraj na bookingu, vendar ko sva prišla na otok, je bilo povsod že zasedeno, brez klime ali pa precej višja cena, kot sva bila pripravljena odšteti, zato priporočava, da si sobo na Nusa Penidi rezervirate že prej na bookingu, da se izognete nepotrebnemu iskanju sobe, sploh v času glavne sezone. Med iskanjem sobe sva si ogledala kar nekaj sob, katere lahko tudi priporočam, da so po videnem ok.

Definitivno najbolj priporočam The Mel Homestay, ki se nahaja slab kilometer stran od glavnega pristanišča Sempalan. To toplo priporočam, ker so lastniki izjemno prijazni in ustrežljivi, sobe so čiste, imajo klimo, balkon, v ceno je vključen zajtrk, sploh pa imajo na bookingu odlično oceno 8,5. Sobe so odmaknjene iz glavne ceste, pred vhodom pa imata lastnika tudi manjšo trgovino in restavracijo, kjer sva jedla poceni in dobro indonezijsko hrano. Cena nočitve je 300.000 idr z vključenim zajtrkom in klimo. Če rezervirate preko bookinga vas lastnik pride iskat v pristanišče, ob odhodu pa vas tudi brezplačno odpelje.

Najina prvotna izbira glede sobe je bila Pondok Kana, ki se nahaja malo stran od pristanišča Sempalan. Sobe oziroma bolje rečeno bungalovčki so čisti in prijetni, nahajajo se na zaprtem zelenem dvorišču, kjer je precej mirno. Ob najinem prihodu so bile še na voljo samo sobe z ventilatorjem, zato tudi sobe nisva vzela. Cena za sobo z ventilatorjem in vključenim zajtrkom je bila 175.000 idr, cena bungalovčka s klimo pa je verjetno malenkost višja.

Coco Resort Penida se nahaja kar nekaj kilometrov stran od pristanišča Sempalan, v prijetnem okolišu pod kokosovimi palmami. Resort sva sicer opazovala le od daleč, je pa primeren za tiste, ki si želijo malo bolj luksuzen dopust, saj je vse skupaj malo bolj na nivoju. Okolica je zelo urejena in lepa, pred bungalovi pa se nahaja tudi zelo velik bazen, par minut vožnje s skuterjem pa pridemo do verjetno najlepše plaže na otoku Crystal Bay.

Kje dobro jesti?

Večino časa sva jedla kar pri lastnici sob, enkrat pa sva se tudi odpravila v warung Pondok.
Warung Mel je restavracija, ki se nahaja poleg najinega homestaya. V ponudbi imajo različno indonezijsko hrano (nasi goreng in mie goreng), katero pripravijo zelo okusno. Posamezna jed stane med 20.0000 in 35.0000 idr.

Warung Pondok se nahaja na odlični lokaciji ob obali, kjer je prijeten ambient. V ponudbi imajo različno indonezijsko hrano in različne sadne sokove. Čeprav je restavracija malenkost dražja, jo vsekakor priporočava, ker sva tukaj res dobro jedla. Priporočava tudi njihove sadne sokove, ki so preprosto odlični.

Nasi goreng – pražen riž z zelenjavo in jajčko

Mie goreng – praženi rezanci z zelenjavo (piščancem)

Prevoz po Nusa Penidi?

Za raziskovanje priporočava najem skuterja, ker je to daleč najboljša, predvsem pa najcenejša možnost za raziskovanje. Cena najema skuterja za en dan je 60.000 – 100.000 idr, liter bencina stane 6.000 idr na bencinski črpalki, v obcestnih prodajalnah pa 10.000 idr. Pri vožnji s skuterjem je potrebno vedeti, da so ceste v večino precej slabe, na nekaterih točkah pa precej obupne, zato se kar pripravite na boleče zadnjice. Javnega prevoza na otoku ni, zato je izbira ali skuter ali pa da si v agenciji najamemo šoferja, ki nas potem vozi po skritih kotičkih otoka. Za dnevni izlet bo potrebno odšteti od 350.000 – 500.000 idr po osebi. seveda pa se za ceno še pogajajte. Obstaja še sicer cenejša možnost, da se za izlet dogovorimo kar s kakšnim domačinom, da nas s svojim skuterjem ali avtomobilom pelje naokoli. Do vseh najbolj obiskanih znamenitosti se da priti tako z avtom kot s skuterjem.

Katere so glavne znamenitosti na Nusa Penidi?

  • Angel’s Billabong (naravni neskončni bazen, na koncu katerega je prepad v morje. V njem se lahko tudi kopamo, vendar je potrebno paziti, da ni morje razburkano, saj te lahko valovi, ki pljuskajo čez pečino, odplaknejo v morje)
  • Broken Beach (nekoč je to bila jama, v katero se je zrušil strop)
  • Crystal Bay (zelo lepa plaža, kjer lahko precej blizu obale opazujemo pisane ribice in korale)
  • Kelingking beach
  • Saren cliff point

Vstopnine na Nusa Penidi?

Vstopnin ni, ob vsaki znamenitosti pa zaračunajo parkirnino za skuter (2.000 – 5.000 idr).

Kako priti na Nusa Lembongan iz Nusa Penide?

Do Nuse Lembongan boste najlažje prišli s speed boat-om, ki vozijo iz Toyapakeh-a. Cena po osebi je 50.000 idr. čolni vozijo od 7. ure zjutraj pa do nekje 14.30. Kasneje boste se boste morali dobro spogajati za ceno, saj načeloma po tej uri ne vozijo več. V Toyapakehu sta 2 pristana, ki sta narazen nekaj 100m. Iz enega vozijo na Lembongan, iz drugega pa vas odpeljejo do Sanurja (Maruti express – 175.000 idr/osebo)

Kako priti na Bali?

Imamo več možnosti s katerimi sva se tudi midva poigravala kako priti najceneje na Bali. Ena izmed možnosti je ta, da se iz pristanišča Sampalan odpravimo s trajektom ali speed boatom do pristanišča v Padangbai, druga možnost pa je, da se s speed boatom odpravimo do Sanurja. Za slednjo možnost se odločiva tudi midva, tako se zjutraj ob 7.30 s speed boatom odpraviva iz Sempalana do Sanurja, za prevoz pa odštejeva 125.000 idr (Mola mola express). Sicer je trajekt veliko cenejši, a ko je potrebno prišteti še ceno taksija do Legiana, kjer bova bivala, je najina opcija malenkost cenejša in bolj udobna.

Kje je najboljše za snorklanje?

Najboljše točke za snorklanje, do katerih lahko dostopamo iz obale so Ped, Toyapakeh, Gamat Bay in Crystal Bay. Midva sva snorkljala v Crystal Bay, kjer lahko opazujete korale in ostali pisani podvodni svet. Na levi strani te plaže se nahajajo stopnice oziroma pot, ki te po desetih minutah hoje pripelje, do samotne plaže. V tem zalivu so običajno veliki valovi in ta dan tam ni bilo primerno za kopanje. Lahko pa se namestite na plaži in se nastavljate sončnim žarkom. Obvezno pa imejte zraven kremo za sončenje.  Tudi za plažo Crystal bay velja nekakšno pravilo, da če v zalivu ni parkiranih čolnov, da tisti dan ni primerno za snorklanje, saj so morski tokovi lahko premočni. Na plaži si lahko za 50.000 idr za cel dan najamete tudi senčnik in ležalnik, kar je zelo priporočljivo, saj veliko druge sence skoraj ni.