Noseča sem, kaj pa sedaj? Slišala sva kar nekaj primerov, ko so ženske kljub normalnemu poteku nosečnosti, prenehale s stvarmi, ki so jih počele pred tem. No zato, ker ste noseče in ta poteka normalno, ne pomeni, da ne morete potovati. 

Letenje v času nosečnosti spremlja en kup različnih mnenj, če je to sploh varno? Slednje  je popolnoma izvedljivo in varno, če nosečnost poteka brez težav in vam ga ginekolog odobri. Vseeno pa potovanja med nosečnostjo prinesejo nekaj dodatnih letalskih in zdravstvenih predpisov, ki jih je potrebno upoštevati, predno se odpravite na potovanje z letalom. 

Kdaj je varno potovati z letalom?

Na splošno velja, da je varno potovati vse tja do  36. tedna nosečnosti, seveda, če nosečnost poteka brez problemov. Priporočljiv oziroma idealen čas za potovanje z letalom, je drugo tromesečje in sicer med 13. in 28. tednom. V tem obdobju že predvidoma mineta jutranja slabost in utrujenost, ki je prisotna v prvem tromesečju, nosečniški trebušček pa je še dovolj majhen, da ne predstavlja ”ovire” med potovanjem. Prav tako je v drugem tromesečju zelo zmanjšana možnost za spontani splav, ki je najpogosteje prisoten v prvem tromesečju.

Preveri pravila letalske družbe

Ali ste vedeli, da ima vsaka letalska družba lahko drugačna pravila o tem, kdaj lahko potujete? Večina letalskih družb dovoljuje letenje do 28. tedna, kasneje pa zahtevajo zdravniško potrdilo, da nosečnost poteka normalno in da nimate omejitev pred letenjem.

Načeloma vam bo ginekolog napisal potrdilo za letenje med 28. in 32. tednom, vendar ga precej neradi napišejo. V potrdilu bi moralo biti navedeno v katerem tednu ste, da nosečnost poteka brez posebnosti, predviden datum poroda ter da zdravnik ne vidi razloga, da nebi potovali. Seveda mora biti potrdilo v angleškem jeziku.

V primeru, da potujete z različnimi letalskimi družbami, ne pozabite preveriti pogojev od vsake letalske družbe posebej. Prav tako vam skoraj zagotovo nobena letalska družba, ne bo dovolila letenja po dopolnjenem 36. tednu, razen če je potovanje iz kakšnega posebnega razloga nujno.

Potovanje v zgodnji nosečnosti

Pojavljajo se razna ugibanja, če je letenje v zgodnji nosečnosti varno. Spontani splavi so v tem obdobju pogosti, vendar niso posledica samega leta. Nekateri tudi trdijo, da letenje povzroča sevanje, vendar ni ta nič večje, kot sevanje pri slikanju v zdravstvene namene.

Razmislite o zavarovanju v tujini

Ne glede ali ste noseči ali ne, bi moralo biti zavarovanje za tujino obvezno za vsako potovanje. Brez tega midva sploh ne greva čez mejo, kaj šele na potovanje. Zavarujete lahko sebe v času potovanja (lahko vzamete tudi celoletno zavarovanje, če ste veliko v tujini) in tudi zavarujete letalske karte, če se pojavijo kakšni zapleti v nosečnosti in ne morete na letalo. A tukaj obvezno preberite drobni tisk. Veliko zavarovalnic ponuja določene stvari, a v drobnem tisku piše v kakšnih primerih in kaj vse je izvzeto v samo zavarovanje (še posebno pri nosečnosti).

Posvetujte se z ginekologom

Vsaka nosečnost je drugačna, zato je najbolje, da se pogovorite s svojim ginekologom, da se lažje odločite, kaj je za vas primerno. Sama sem bila na začetku nosečnosti kar malo v skrbeh, ker sem mislila, da se je sedaj vse ustavilo. Sicer ima vsak ginekolog svoje mnenje, vendar vseeno delim mojo izkušnjo. Ob vprašanju, če lahko še potujem in ostanem aktivna, mi je dejala, da nosečnost ni bolezen, ter da ne vidi vzroka, da ne bi še vedno hodila v hribe, potovala in bila še drugače aktivna. Seveda ob svojih zmožnostih in ne tako na “hard”, kot sva bila navajena do sedaj. Drugače bi bilo, da prej ne bi bila aktivna in bi s tem želela pričeti v nosečnosti.

Kljub nosečnosti sva obiskala nekaj dvatisočakov, preplezala nekaj ferat, preživela kar nekaj vikendov naokoli, ter odšla na potovanje v Jordanijo. Tukaj moram pa omeniti, da je moja nosečnost potekala super in brez dneva slabosti, le malenkost več sem bila utrujena kot običajno. Vsekakor pa teh stvari nebi počela, če bi imela kakšne težave ali se nebi počutila OK.

Ko sva po 28. tednu želela skočiti še na mini tedensko potovanje nekam na ”toplo” znotraj Evrope, sem vprašala ginekologinjo, ki mi je sicer rekla, da mi potrdilo sicer lahko napiše, vendar je vse na mojo odgovornost. Potovanje mi je na splošno odsvetovala in kljub želji, nisva želela riniti z glavo skozi zid. Ob vprašanju, če je boljša izbira potovanje z avtodomom, mi je vsekakor pritrdila. Priporočila mi je le, da ostaneva nekje ”blizu” in da si naj pogledam, kje so kakšne zdravstvene ustanove, v primeru, če pride do kakšnih nevšečnosti.

Rezerviraj sedež ob prehodu

Sedež ob prehodu je v nosečnosti pravi life saver, verjemite.  V Jordaniji sva letela z letalsko družbo Rynnair in seveda tudi tokrat nisva rezervirala ter doplačala sedeža. Po informacijah mnogih, je v zadnjih dveh letih njihova politika takšna, da razmečejo potnike po celem letalu, čeprav bi jih brez težav posedli skupaj. Tako je, če je v igri denar. Oba sva dobila sedeže na sredini, tako da nisva mogla niti menjati sedežev. V Jordanijo sem potovala v 17. tednu, ko se mi še nosečniški trebuh ni veliko poznal in moram priznati, da mi je bilo precej naporno štiri ure sedeti na utesnjenem sedežu, ker niti nog nisi mogel stegniti, kaj šele, da bi se kam drugam razkomotil. Nazaj grede sem sedela pri prehodu in je bilo res dosti udobnejše. Če letite, res svetujem, da ne šparajte pri tem in doplačajte tiste sedeže ob prehodu. Verjemite, hvaležni mi boste.

S seboj vzemi prigrizke in hrano

Med samim letom je potrebno poskrbeti za dobro hidracijo. S seboj vzemite stekleničko, ki jo pred letom lahko napolnite z vodo. Prav tako si priskribte nekaj za pod zob. Vse vemo kako hitro smo v nosečnosti lačne in da moramo imeti takoj nekaj pri roki za v usta. Lahko je to kakšna proteinska ploščica, oreščki, čokoladica, rogljiček, ki ga kupite pred letom… Če te možnosti nimate, lahko še vedno hrano in pijačo dokupite na letalu.

Potovati v nosečnosti z letalom ali ne?

Potovanja v nosečnosti so malce drugačna, ko ženska ni noseča. Tukaj ne gre samo za žensko, ampak tudi za otroka, ki ga nosi. Potovanja v nosečnosti z letalom so povsem izvedljiva, le potrebno je izbrati pravo destinacijo in tempo potovanja prilagoditi nosečnici. Najina izkušnja letenja v tem času je precej pozitivna in nama je mogoče celo malo žal, da nisva izkoristila še kakšnega dopusta, predno se nama pridruži novi član.

Če se odločite za potovanje z letalom, priporočava, da izberete destinacijo, ki vam ob morebitnih zapletih nudi ustrezno oskrbo in da si malo pogledate, kje so kakšne bolnišnice oziroma zdravstveni domovi. Pri tem ne pozabite na ustrezno zdravstveno zavarovanje za tujino, ki ga sklenete pri katerih od zavarovalnic. Prav tako pa na letu poskrbite za prigrizke in vodo. Nikakor si ne predstavljaš, da se ti nekaj zahoče ali te pograbi huda lakota, ki to ni, a vsi vemo, kako je to pri nosečnicah, ti pa nimaš popolnoma nič pri sebi. Meni je tisti Twix na zgornji fotki ”rešil” življenje, na letu proti Jordaniji 🙂 Seveda pa med nosečnostijo  uporabljati zdravo kmečko pamet, tako pri potovanjih, kot pri ostalih stvareh. Predvsem pa da poslušamo sebe ter ljudi, ki jim zaupamo in se ne oziramo na mnenja in pametovanja ostalih, ki nam kot osebe niso blizu.