Zlata Praga, mesto stoterih stolpičev in po mnenju mnogih, eno izmed najlepših mest v Evropi. Praga je glavno mesto Češke, leži ob reki Vltavi in ima 1,2 milijona prebivalcev.

Kako do Prage?

Do Prage najlažje pridemo kar s svojim avtomobilom. V Prago se lahko odpravite tudi z letalom, saj se letalske karte iz Benetk dobijo že od 40-50 € naprej. Verjetno se ta možnost najbolje obnese za primorce, ostali, ki živimo na drugem koncu Slovenije, pa ni neke večje računice.

Do Prage se lahko peljete po dveh poteh. Prva pot gre skozi Linz, ta pot je krajša in lepša, vendar pa tudi dražja, saj je potrebno plačati dva tunela, ki skupaj staneta 13 €. Druga pot gre mimo Dunaja in je malenkost daljša. Za obe poti bo potrebno kupiti avstrijsko vinjeto (9 €). Midva sva izbrala prvotno pot skozi Linz in si mimogrede pogledala še čudovit srednjeveški Češky Krumlov. Od Ljubljane do prestolnice Češke je okoli 700 kilometrov. Potrebno bo kupiti tudi Češko vinjeto, ki stane 12 € in velja 10 dni.

Prevoz po Pragi

Praga ima zelo dobro urejen mestni prevoz, ki je navsezadnje tudi zelo poceni. Zelo dobro je razvejana mreža metroja, tramvaja, vlaka in avtobusa, s katerim pridete praktično kamorkoli.

Metro ima tri linije (zeleno, rumeno, rdečo – ABC), ki se v centru mesta križajo, tako da brez problema križate prestope. Metro vozi od 5 ure zjutraj do polnoči. Tramvaj je zelo dobro razvejan po celotnem mestu, vozi pa od pete ure zjutraj do polnoči. Karta za mestni prevoz velja tudi za vzpenjajočo, ki pelje na Petrin hrib. Če se želite odpraviti kam izven centra mesta, boste večinoma uporabili kar avtobus.

Cena karte za mestni prevoz je zelo nizka. Na voljo so tri karte in sicer za 1,5 h (1,3€), 24 urna (4,40 €) in 3-dnevna (12,90 €). Karte kupite na okencih na postajah, na avtomatu ali v kioskih s časopisi. Ob nakupu karte, je potrebno karto preluknjati, drugače karta ni veljavna. Midva sva karto kupila na železniški postaji in je veljala od nakupa dalje. Če se v Prago odpravljate z otroki, ima otrok med šestim in petnajstim letom, pri nakupu tridnevne karte vožnje zastonj.

Namestitev

Praga ponuja ogromno namestitev, vse od luksuznih butičnih hotelov do poceni hostlov. Največja zasedenost slednjih, je med majem in oktobrom, zato je priporočljivo, da nočitev rezervirate nekoliko prej. Če želite biti v centru mesta, si nočitev rezervirajte v okrožju 1.

Nočitev si lahko rezervirate preko bookinga ali airbnbja, ki sva ga tudi midva tokrat uporabila. Zaradi pozne rezervacije, sva bila primorana nočitev iskati na obrobju mesta. Rezervirala sva stanovanje Cozy Attic flat,  ki naju je navdušilo. Stanovanje je stilsko zelo opremljeno, lastnica je zelo prijazna in odzivna, v hladilniku nama je celo pripravila nekaj hrane, da ne rabiva takoj v trgovino.

Valuta

Čehi imajo svojo valuto – Češko krono. Pred odhodom sva prebrala veliko o tem, kje je najbolje menjati denar. Zaradi nizkega menjalnega tečaja, se denarja ne splača menjati v menjalnicah. V primeru, da boste denar menjali v menjalnicah, dobro preverite kakšen procent provizije si vzamejo (nekateri si vzamejo tudi 20%) in po katerem tečaju bodo menjali. Naju so na koncu kar malce šokirali, ko sva menjala 50 €, na koncu pa sva dobila za 38 € čeških kron. Tako, da če menjate denar, dobro poglejte menjalni tečaj in kakšna je provizija.

Denar je najbolje, da par dni prej naročite kar v svoji banki in ga kar pri nas zamenjate. Lahko ga dvignete tudi na bankomatu, tako kot vedno narediva midva.

1 € / 25.3 CZK

Hrana in pijača

Center mesta je katastrofalno drag, vseeno pa je odvisno kje boste jedli ali spili pivo. Za kavo boste odšteli vse od 40 kron in do 140 kron na glavnem trgu. Zanimivo je, da je v Pragi pivo ceneje od kave. Pivo stane od 30 kron in vse do 100 kron. Precej se razlikujejo tudi cene hrane. Za tradicionalni golaž na glavnem trgu, lahko odštejete tudi 10-14 kron, medtem ko boste v kateri izmed mnogih stranskih ulic zanj odšteli 5 €.

Med obiskom Prage morate obvezno poskusiti katero od tradicionalnih jedi, kot je recimo tradicionalni golaž. Češka kulinarika je znana predvsem po golažu, knedlih, kumarah, praženem krompirju, šunki ter zelju. Če želite dobro in poceni jesti, zavijte v kakšno ulico, kjer je kar nekaj restavracij, cene hrane pa občutno nižje, kot ob turističnih ulicah. Če iščete pristno pivnico, kjer je super vzdušje, prijazni lastniki, ugodne cene in dobra hrana, poiščite pivnico Cafe Bar Archa u Prokupku (Naprstkova 7). Med raziskovanjem ulic poskusite tudi tradicionalno češko sladico trdelnik.

Koliko časa nameniti obisku Prage?

Praga je mesto, ki se ga ne da pogledati in doživeti na hitro, ampak si je za ogled mesta potrebno vzeti čas. V Pragi sva ostala cele tri dni, v tem času sva si z umirjenim tempom ogledala vse glavne znamenitosti na levem in desnem bregu Vltave. Ostalo nama je še toliko časa, da sva si pogledala še živalski vrt. Če vam čas dopušča, vsekakor priporočava, da v Pragi ostanete vsaj 4-5 dni, da res dobiš občutek utripa mesta. Prago se da videti tudi v enem vikendu, vendar bo potrebno nekaj znamenitosti izpustiti in se osredotočiti na glavne znamenitosti v centru mesta.

Kaj si je treba nujno pogledati v Pragi?

Praga ima številne znamenitosti, ki jih je vredno pogledati in je eno izmed najbolj obiskanih mest v Evropi. Vsako leto jo obišče na tisoče turistov iz celega sveta.

Praga ponuja precejšnjo paleto različnih znamenitosti za ogled, verjetno pa si bo vsakdo pripravil svoj načrt, kaj si bo v Pragi pogledal. To so najini predlogi, kaj priporočava za ogled v mestu:

  • Praški grad
  • Karlov most
  • stari mestni trg
  • Petrin hrib
  • Lennon wall
  • astronomska ura
  • plesoča hiša
  • živalski vrt