Od najinega zadnjega potovanja izven Evrope, so minila že doolga tri leta. V tem času sva sicer bila kar veliko naokoli, vendar se raziskovanje Evrope ne more primerjati z doživljanjem druge kulture, navad, načina življenja, lokalne hrane in pokrajine. Za destinacijo sva imela kar nekaj opcij, vendar sva se na koncu odločila, da izkoristiva krompirjeve počitnice in se odpraviva v Jordanijo, ki je bila že kar nekaj let visoko na najinem to do seznamu.

Zakaj Jordanija?

Najina letošnja velika želja je bilo potovanje izven Evrope, pri tem pa sva v mislih imela kar nekaj destinacij. Na voljo sva imela 7-10 dni in temu primerno sva izbirala destinacije. Vleklo naju je na Zanzibar, Dominikansko, Maldive in še kam, a kaj ko so cene letalskih kart za najine termine bile naravnost oderuške. Dopust sva želela kombinirati s prazniki oziroma med mojim kolektivnim dopustom v decembru. Terminu primerno sem precej hitro začela z iskanjem letalskih kart (junija), ki pa so se pričele pri 900 eur ali več po osebi za povratni let.

Hitro sva ugotovila, da kart za sprejemljivo ceno ne bova dobila. Tako je v igro prišla Jordanijo, ki je bil najin plan B za novo leto, vendar sva jo zaradi nižjih temperatur v tem času v Jordaniji, raje prestavila na krompirjeve počitnice. Pri izbiri destinacije sva se osredotočala tudi na čim milejše pogoje za korono, če bi prišlo do kakšnih sprememb pri vstopnih pogojih.

Jordanija

Jordanija je arabska država na Bližnjem vzhodu, ki leži med Izraelom, Irakom, Sirijo ter Savdsko Arabijo. Privlačna je predvsem zaradi slikovite narave, raznolikosti kulture, bogate zgodovine ter dolgoletne tradicije ter prijaznih in gostoljubnih ljudi.

Kdaj in kako?

Za Jordanijo sva se odločila dober mesec in pol pred potovanjem. Na dopust se odpravljava v času krompirjevih počitnic, najino raziskovanje pa bo trajalo sedem dni. Letalske karte za omenjeni termin so bile že kar konkretne, a na srečo se je moja vztrajnost le izplačala, saj sva dobila karte po še dokaj sprejemljivi ceni. Letiva z letalsko družbo Rayanair iz Benetk, za karto pa sva odštela 212 eur po osebi. Če bi letela kakšen teden prej ali kasneje, bi dobila karto za pol ceneje.


Kako po Jordaniji?

V Jordaniji sicer obstaja javni prevoz, vendar ni pogost in ne pride povsod. Večina popotnikov, ki se odloči za obisk Jordanije najame avto in za to možnost sva se odločila tudi midva. Avto sva rezervirala preko spletne strani Rentalcars, ki ga večina priporoča za najem. Odločila sva se za osnoven, a malce večji avto, za katerega bova odštela skupaj z vsem zavarovanjem 255 eur (cca 32 eur/ dan).

Viza

Za obisk Jordanije potrebujemo vizo, ki jo lahko pridobimo na dva načina. Slednjo lahko kupimo na letališču in za njo odštejemo 40 JOD (58 eur). Boljša opcija je nakup Jordan Passa, v katerega je vključena viza in obisk več kot 40 znamenitosti v Jordaniji. Izbiramo lahko med tremi paketi, ki se poleg cene, razlikujejo samo v tem, za koliko dni si želite obiskati Petro. Najcenejši paket stane 70 JOD (100 eur), v ceno pa je vključena 14 dnevna viza in enodnevni obisk Petre. Viza velja 12 mesecev od datuma nakupa in poteče po dveh tednih od prvega skeniranja.

Glavni razlogi za obisk Jordanije:

  • Wadi Rum
  • Petra
  • plavanje v mrtvem morju
  • kanjon Wadi Mujib
  • druga kultura in hrana
  • glavno mesto Aman