V zadnjih dneh je veliko govora o turističnih bonih, ki jih je država namenila svojim državljanom, s tem pa bo pripomogla k slovenskemu turizmu. Veliko ljudi se sprašuje, kako jih bodo unovčili, drugi pa predvsem, kje jih bomo unovčili. Nekaj dni nazaj, sem v eni izmed Facebook skupin zasledila veliko nejevolje na račun unovčitve bonov. Tema pogovora je tekla v smeri, da so vse nočitve na obali rezervirane vse do oktobra in da ne bodo mogli izkoristiti bona. Ob tem sem razmišljala, da Slovenija ni samo obala in morje ter, da ponuja še veliko zanimivega. Tako sem svoje blogerske kolege povprašala za predloge, katere kraje pri nas priporočajo za unovčitev bonov.

Kranjska Gora

V Zgornje-savski dolini, med Julijskimi Alpami in Karavankami, se nahaja eno najbolj znanih slovenskih turističnih središč, Kranjska Gora. Čeprav jo morda vsi vsaj malo poznamo, se tu naokoli za marsikoga najde še veliko skritih kotičkov, prav v poletnem času pa je Kranjska Gora z okolico odlično izhodišče za celo kopico športno – rekreativnih dejavnosti, popolni odklop v naravi in pobeg pred poletno vročino. Večkrat letno jo obiščemo zaradi številnih možnosti lažjih pohodov (ob Pišnici, v Tamar, Krnico, na Tromejo, na Vitranc, v dolino Vrat, do Vršiča, do Martuljških slapov, slapu Peričnik in še kam) in osvajanja višjih vrhov, radi odkolesarimo čez mejo v Italijo, divjamo v gorskem kolesarskem parku, občudujemo poletni trening skakalcev v Planici in uživamo v čudovitih razgledih v naravnem rezervatu Zelenci ter ob jezeru Jasna, kjer pogumni lahko tudi zaplavajo.

Poleg tega je destinacija idealna tudi za družine, saj je veliko ponudbe namenjene prav našim najmlajšim, od otroških igrišč, športnih parkov, Bedančevega doma in Kekčeve dežele, pa do poletnega sankališča Besna Pehta. V Kranjski Gori nismo prikrajšani tudi s kulinaričnega vidika – na pijačo z najlepšim razgledom obvezno na alpsko plažo v Jasna Chalet Resort, na okusno kosilo ali večerjo v gostilno Milka, za jedi z žara v Lačni Kekec in na najboljšo kremno rezino v slaščičarno Charlie.

Več o Kranjski Gori najdete v prispevku 21+ aktivnosti kaj početi v Kranjski Gori. Idejo je prispevala Katja, ki se skriva za blogom Places and Notes, spremljate pa jo lahko tudi na Instagramu

Kam s turističnim bonom? Predlogi slovenskih popotniških blogerjev

Kranjska Gora – Zelenci

Bela krajina

Če ste ljubitelj narave, rek in kolesarjenja ter če razmišljate o turistično manj oblegani destinaciji, vam svetujem, da obiščete Belo krajino. To je svet ob Metliki, Črnomlju in Semiču na JV Slovenije, svet steljnikov, jurjevanja in lanenih oblačil na sončni strani Gorjancev ob reki Kolpi.

Čeprav je na prvi pogled manj znana destinacija, skriva veliko čudovitih kotičkov, primernih za raziskovanje. Priporočam obisk Vinice, kjer stoji prenovljen grad s kavarno in Župančičeva rojstna hiša. Otrokom bodo zanimive njegove uganke, napisane na panskih končnicah na čebelnjaku.

Med Črnomljem in Vinico se nahaja Krajinski park Lahinja. Obiska vredno je mokrišče, znano pod imenom nerajski lugi. Po leseni tlakovani poti boste prispeli do jase in ptičje opazovalnice. V bližini sta izvir reke Lahinje in sifonski izvir Okno. Do vseh destinacij vodi urejena kolesarska pot, lahko pa se odpeljete z avtomobilom. Zanimiv je tudi izvir Krupev Semiču.

Poleg Lahinje in Krupe je Bela Krajina znana predvsem po Kolpi, ki je primerna za ohladitev v vročem poletju, kopanje, supanje, rafting. Ob njej je kar nekaj čudovitih naravnih kopališč: Damelj, Adlešiči in Podzemelj, ta bo zlasti zanimiv za družine z majhnimi otroki, saj ima tudi adrenalinskih park.

Več o Beli krajini najdete tukaj. Idejo je prispevala Nastja, ki se skriva za blogom Razglednice iz kovčka, spremljate pa jo lahko tudi na Instagramu.

Kam s turističnim bonom? Predlogi slovenskih popotniških blogerjev

Bela Krajina: Grad Vinica

Tolmin

Tolmin leži v severozahodnem delu Slovenije, v spodnjem delu Zgornjega Posočja. Tolmin je najbolj znan po sotočju rek Tolminke in Soče, kjer se poleti odvije kar nekaj glasbenih festivalov. Eden izmed najbolj obiskanih je Metal days, katerega vsako leto tudi obiščeva.

Tolmin ponuja veliko aktivnosti. Osvežitev v hladni Soči, možnost raftinga, supanja, jadralno padalstvo, kajakaštvo, canyoning… pa tudi izhodišče za razne pohode. Nad Tolminom se nahaja hrib Kozlov rob, kjer stojijo ruševine gradu, od kjer je čudovit razgled nad celoten Tolmin.

V okolici se nahaja veliko naravnih znamenitosti. V pet minut vožnje oddaljenem kraju Most na Soči, se nahaja čudovito jezero smaragdne barve. Od tu imate možnost izleta z ladjico, ki vas popelje po reki Soči.. V bližini se nahajajo Tolminska korita rek Tolminke in Zadlaščice. Strma in vijugasta cesta, ki vodi preko Hudičevega mostu pa vodi v vas Čadrg, tu se nahaja kar nekaj turističnih kmetij, ki ponujajo svoje domače izdelke. Midva priporočava Ekološko kmetijo Pri Lovrču.

Destinacija je prijazna tudi družinam. Tik ob reki Soči se v Tolminu nahaja kamp Gabrje, kjer ponujajo veliko aktivnosti za otroke. Nama je destinacija všeč zaradi prelepe narave, prav tako pa tu ni nobene gneče.

Več o obisku Tolmina najdete tukaj. Idejo sta prispevala Nina in Urban, ki ustvarjata blog pod imenom Crazy Slovenian Travelers, spremljate pa ju lahko tudi na Instagramu.

Kam s turističnim bonom? Predlogi slovenskih popotniških blogerjev

Tolmin

Prekmurje

Široka reka, ki se lenobno vije po ravnicah in je primerna tudi za hitro poletno osvežitev. Ali pa SUPanje in surfanje s prijatelji na lokalnem jezeru. Ne, tudi to ne? Potem pa bodo ene izmed treh term zagotovo rešitev za brezskrbno otroško čofotanje ali pa sproščujoče razvajanje.

Prekmurje je s svojo raznolikostjo ena izmed top destinacij v Sloveniji tako za vikend izlet ali pa daljši dopust. Bogata kultura, ki jo lahko spoznavaš preko številnih gradov in zanimivih muzejev ali pa kar na kakšni od delavnic (Bi kdo oblikoval glino ali si izdelal svoje lectovo srce?), je le eden izmed razlogov, zakaj se splača obiskati ta košček Slovenije. Poleg mnogih znamenitosti v Prekmurju sta tako ravninski del kot gričevnato Goričko idealna tudi za kolesarjenje ali lažje pohodništvo, med številnimi vinogradi pa se lahko zadržite na vinskih pokušinah ali uživate v domači kulinariki. Največ možnosti za nastanitve ponujajo prav terme, za avtentično izkušnjo pa lahko prenočite v Panonski vasi pri Moravskih Toplicah, ali pa na kakšni izmed turističnih kmetij (Ste vedeli, da imajo na eni izmed njih puhaste alpake??)

Naju je navdušila prav raznolikost pokrajine, ki na majhnem delu naše kokoške ponuja tako veliko, prijaznost Prekmurcev pa je doda tisto piko na i. Prekmurje je idealno tako za odštekan vikend s prijatelji, za romantičen pobeg v dvoje ali pa za zabavne družinske počitnice.

Več o obisku Prekmurja najdete v prispevku 35+ znamenitosti Prekmurja. Idejo sta prispevala Sandra in Bojan, ki ustvarjata blog pod imenom Blue Marble vagabonds, spremljate pa ju lahko tudi na njunem Instagram profilu. 

Kam s turističnim bonom? Predlogi slovenskih popotniških blogerjev

Prekmurje: Mlin na Muri

Kras

Ne bom pretiravala, če rečem, da sem v Kras zaljubljena, saj se večkrat na leto znajdem tam. Izlet na Kras je prav v vsakem letnem času čudovit in je na svoj način poseben. Slikovita kamnita naselja, svojevrstni kraški pojavi, ki jih najlažje spoznamo z obiskom Živega muzeja Krasa, znane in manj znane podzemne jame, odlična hrana, ki z obiskom osmic in turističnih kmetij dobi še večjo vrednost ter srčni ljudje, ki celoten obisk ter doživetje Krasa naredijo še toliko bolj poseben. Potem je tukaj še kobilarna Lipica, ki s svojimi produkti postaja odlična družinska destinacija. Ne moremo niti mimo malo poznanega pomnika miru Cerje ter tamkajšnjega edinstvenega doživetja V škornjih vojakov iz 1. sv. vojne.

Več podrobnosti o Krasu pa v prispevku Vsaj 15 razlogov za vikend izlet na Kras. Idejo je prispevala Nina, ki ustvarja vsem poznani blog Nina potuje, spremljate jo pa lahko tudi na Instagramu.

Kras

Bovec in čudovita dolina Soče

Bovec s svojo okolico in lego ob čudoviti smaragdni Soči ponuja izvrstno alternativo klasičnim počitnicam. Posebej ljubitelji narave, slapov, gora in bolj ali manj adrenalinskih športov tu zagotovo pridejo na svoj račun. Celotna dolina Soče je izvrstna destinacija tudi za družine z majhnimi otroci, izbiramo pa lahko med nočitvami v hotelu, v večinoma cenovno ugodnih apartmajih ali v številnih kampih ob reki Soči. Kakšno težavo, ali bolje izziv nam edino občasno lahko zagode vreme, ki je tu hitro spreminjajoče se, a žal nanj ne moremo vplivati.

Nekaj naših najljubših kotičkov ob reki Soči:

 • vzpon na Mangart ali za manj izkušene vsaj vožnja na čudovito razgledno Mangartsko sedlo
 • vasici Strmec in Log pod Mangartom ter čudovita dolina Loške koritnice
 • velika korita Soče in dolina Lepene ter iz nje pohod do Krnskih jezer
 • slap zaročenca, slapovi Možnice in Fratarice, slap Virje ter slap Veliki Kozjak v bližini Kobarida
 • za vse adrenalinske navdušence je tu poleg raftinga še kanjoning. Mi lahko priporočimo lažjega po potokih Sušca ali malo zahtevnejšega po Fratarici
 • izlet v dolino Zadnje Trente, ki je resnična Kekčeva dežela, saj so tu snemali Kekca. Tik pred vstopom v dolino je tudi izvir Soče
 • trdnjava Kluže in okolica

Še kakšno idejo več pa lahko dobite v člankih tu in tu. Idejo je prispevala Tina, ki ustvarja družinski blog Potepanja. Spremljate jih lahko tudi na Instagramu

Kam s turističnim bonom? Predlogi slovenskih popotniških blogerjev

Dolina Soče

Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki je eno najstarejših mest na Dolenjskem, njena posebnost pa je v tem, da osrednji del leži na umetnem otoku reke Krke. Zaradi neposredne bližine reke, so na voljo različne aktivnosti. Po reki se lahko podate s čolnom, kanujem, kajakom ali supom. Vsa plovila se da najeti v bližnji gostilni Štraus. Kostanjevica ima urejeno kopališče, ki je primerno tudi za družine z otroci, ker je veliko naravne sence, na »plaži« so kamenčki, reka pa ni preveč globoka. Zraven kopališča se nahaja postajališče za avtodome, v sami Kostanjevici pa kar nekaj apartmajev. Na kosilu se lahko ustavite v piceriji Otok ali gostilni Žolnir, pri kostanjeviškem parku pa se lahko posladkate s sladoledom.

V okolici Kostanjevice je za ogled odprta galerijo Božidarja Jakca, ki se nahaja v bivšem cestercijanskemu samostanu. Če pa imate raje naravo, se lahko zapeljete do Kostanjeviške jame ali Krakovskega gozda. Okolica je polna gorjanskih gričkov, ki so primerni za kolesarske ali pohodniške podvige.
Kostanjevica je tudi odlično izhodišče za obisk term, na primer Šmarjeških ali Čateških toplic. Oboje so oddaljene slabih 20 kilometrov. Midva se v Kostanjevico rada vračava večkrat na leto, včasih samo na sladoled in sprehod, včasih na kopanje, največkrat pa na raziskovanje Krke s čolnom.

Več o obisku Kostanjevice na Krki najdete tukaj. Idejo je prispevala Lara, ki ustvarja blog pod imenom Pod Plahto. Spremljate jo lahko tudi Instagramu

Kostanjevica na Krki

Prlekija

Prlekija je prečudovita pokrajina neštetih vinorodnih gričev, prijaznih ljudi, dobre hrane, Ljutomer pa je v marsikaterem zgodovinskem pogledu pionirsko mesto. Tukaj čas teče drugače, ure minevajo počasneje ali morda hitreje, vse skrbi pa so hitro pozabljene. Umirjeno vzdušje vas bo prevzelo.Na žalost je regija še danes prepogosto spregledana, kar pa ji po drugi strani seveda daje veliko neraziskanega potenciala. Še posebej pa bo prirasla k srcu ljubiteljem neokrnjenega okolja, kjer se bodo uspešno umaknili gneči.

Vinorodna pokrajina Jeruzalem s svojimi neverjetnimi razgledi, domačimi kletmi in vinsko cesto nudi pravo doživetje in navduši vsakega, ki jo obišče.
Ljutomer je prestolnica Prlekije, pionirsko mesto marsikaterega zgodovinskega dogodka. Tukaj je bil organiziran prvi politični tabor, posnet prvi slovenski filmski zapis, vrata je odprla prva samopostrežna trgovina pri nas, organizirane so bile tudi prve kasaške dirke.
Mlin na Muri v Veržeju je poslednji rečni mlin v lasti družine Babič. Tukaj lahko spoznate mlinarsko tradicijo, kupite pa lahko tudi sveže zmleto moko. Mlin je še posebej zanimiv mladini in otrokom, saj jim bo mlinar Miran Babič z veseljem razložil, kako je nekoč izgledalo življenje mlinarja.

Prlekija je vsekakor prijazna tudi družinam, tako z majhnimi kot z malo večjimi otroki. V bližini so terme in bazeni, med drugim lahko obiščete Terme Banovce, Bioterme Mala Nedelja in Terme Radenci.

Spodaj navajam še nekaj lokalnih prleških zanimivosti, ki so vsekakor tudi vredne obiska:

 • Lončarstvo Unikat Milan Belec v Železnih Dverih
 • V času trgatve si lahko v Hermancih na griču Strmec ogledate največji klopotec na svetu.
 • Čebelarski muzej, čebelarstvo Tigeli na Krapju pri Ljutomeru
 • Ribniki na Moti pri Ljutomeru
 • Muzej kasaškega športa in kasaštva v Ljutomeru
 • Le redki vedo za slikovito Gajševsko jezero z otočkom na sredini, ki je raj za surferje

Kje boste lahko nekaj dobrega prigriznili:

 •  Gostišče Taverna, Svetinje (okusna hrana in kakovostno vino) je gostišče z enim najlepših razgledov na Prlekijo in prleške vinograde.
 • Za dobro domače kosilo obiščite Gostišče Stari hrast, Radomerje.
 • Če pa vam zadiši pica, ne spreglejte Picerije Oxigen, Ljutomer.
 • Za pristno domačo prleško kulinariko pa morate nujno obiskati Turizem na podeželju Tompa, na Stari Cesti, kjer lahko med prleškimi vinogradi tudi prenočite.

Predlagam tudi nekaj nastanitev, kjer sprejemajo turistične bone:

 • Gostične Taverna, Svetinje
 • Terme Banovci, Banovci
 • EcoCamp Templarjeva posest, Kog

Če je Gostišče Taverna nekaj za starše, pa bo obisk Terme Banovci so še posebej všeč družinam z otroki, saj imajo poseben program imenovan Gusarji. Otroke poleti ob prihodu pričaka gusarska oprema in prelevijo se v pravljične junake, z gusarjem Edijem odkrivajo gusarske skrivnosti in iščejo skriti zaklad.

Več o obisku Prlekije najdete tukaj. Idejo je prispevala Tadeja, ki ustvarja blog pod imenom Tadeja Travels. Spremljate jo lahko tudi na Instagramu

Prlekija

Bohinj

Saj vsi poznamo Bohinj, kajne? Veliki brat Bleda, ki pa je veliko bolj miren in vsaj malo skrit. V juniju sva se znova potepala okoli jezera, ki je pravi zeleni biser miru. Ne le da ponuja pestro paleto vodnih aktivnosti – vse od kajaka, SUP-anja (izposoja ob jezeru), vožnje s turistično ladjo in seveda kopanja v osvežujoči in čisti vodi, na svoj račun pridejo tudi kolesarji, plezalci in hribolazci. Kot zanimivost – ravno iz Bohinja so se leta 1778 štirje domačini odpravili na Triglav in ga kot prvi tudi osvojili. Kipe teh junakov si lahko ogledate le nekaj korakov od jezera – in le poglejte v smer, v katero kažejo, saj boste uzrli vrh Triglava. Prav tako pa ne gre pozabiti na naš 78 metrov visok slap Savica, h kateremu se boste sprehodili po senčni gozdni poti po 553 stopnicah.

Nad Bohinjskim jezerom se dviga tudi Vogel, kamor vas odpelje žičnica, na drugi strani pa planota Vogar. Precej nepoznana pa so korita Mostnice pri Stari Fužini, kjer voda dere skozi ozko sotesko. Urejena je prb. 1 uro dolga krožna pot, ki pa jo lahko podaljšate do slapu Voje. Na poti sta tudi dve prijetni planinski koči, kjer se lahko okrepčate – če boste tam v sezoni borovnic, le poskusite odličen borovničev zavitek. Če pa si zaželite kosila, kave ali odlične Firbasove hruške (sok) pa zavijte na krasno teraso Majerce, ki ponuja res krasne razglede. Bohinj z okolico je res fina destinacija tako za družine, pare in vse, ki imajo radi mir, naravo in aktivnosti v naravi.

Več o obisku Bohinja si lahko ogledate na njunem vlogu. Idejo sta prispevala Simona in Jure, ki ustvarjata blog pod imenom Slovenians travel, spremljate pa ju lahko tudi na njunem Instagram profilu. 

…in še najin predlog?

Vipavska dolina

Vipavska dolina se ne znajde ravno na seznamu izletov po Sloveniji, kar pa je pravzaprav škoda. Slednja se razprostira na zahodu Slovenije, sestavljata pa jo občini Vipava in Ajdovščina. Tukaj boste našli čudovite vasice s kamnitimi hiškami, zavite poti med vinogradi, posejanih na hribčkih, kar je tudi razlog, da dolini pravijo tudi slovenska toskana. Vipavska dolina slovi po številnih naravnih in kulturnih znamenitostih. Med obiskom ne smete izpustiti mesta Vipava in izvira reke Vipave, čudovitega dvorca Zemono, s katerega se odpira čudovit razgled na okoliške vinograde, izvira Hublja, naravnega kraškega mostu Otliško okno ter slikovitega mesteca Vipavski Križ.

Če radi svoj dopust preživljate aktivno, vam obljubim, da vam v Vipavski dolini ne bo dolg čas. Okolica ponuja veliko lažjih in malce zahtevnejših kolesarskih poti, na svoj račun pa boste prišli tudi ljubitelji plezanja, saj je to ena od bolj priljubljenih aktivnosti v okolici. Zaradi precej razgibanega terena, je Vipavska dolina idealno izhodišče za lažje ali bolj zahtevne pohode. Povzpnite se na Nanos, Čaven, Mali Golak ali Otliško okno, ki so najbolj priljubljene pohodne poti.

Če vas zamika obisk Vipave, lahko iz prve roke priporočava nastanitev v Borea Rooms – sobe Budanje, kjer sprejemajo tudi turistične bone. Sobe se nahajajo v vasi Budanje, le streljaj iz Vipave, nočitev pa nudijo štirim osebam.

Več o obisku Vipavske doline najdete v najinem Kratkem vodiču po čudoviti Vipavski dolini.

Vipavska dolina: Vipavski Križ