Vodič, ki ga ravnokar prebirate, ponuja vse pomembne informacije na enem mestu, ki jih potrebujete za potovanje po Jordaniji. V njem boste našli vse potrebne informacije o prebivalstvu, znamenitostih, valuti, podnebju, cepljenju, najemu avtomobila ter še mnogo več…

Naj se vaše potovanje po Jordaniji prične… 

Jordanija

Jordanija je edinstvena država na Bližnjem vzhodu, ki ponuja dih jemajoče znamenitosti, bogato zgodovino nekoč pozabljenih civilizacij in vrhunsko kulinariko. Jordanija meji na Sirijo, Irak ter Saudsko Arabijo. Razteza se od širne puščave do Aqabskega zaliva in leži na vzhodnem delu reke Jordan.  S skoraj 10 milijoni prebivalcev, pokriva površino skoraj 90.000 km2.

  Viza

Za vstop v Jordanijo potrebujete vizo, ki jo lahko pridobite na dva načina. Prvi je ta, da za vizo zaprosite na letališču, kar vas bo stalo 40 JOD. Druga možnost je ugodnejša in sicer, da si vizo uredite že doma, tako da kupite Jordan Pass, ki vključuje več kot 40 znamenitosti ter vizo za Jordanijo. Vizo lahko dobite, če bivate v Jordaniji 3-4 dni in imate potni list veljaven vsaj še pol leta. Slednja velja 12 mesecev od datuma nakupa in poteče po dveh tednih od prve uporabe.

Jordan Pass

Poznamo tri vrste Jordan Passa, katera cena je odvisna samo od tega, za koliko dni si želimo obiskati Petro.

  • Jordan Wanderer – viza + 1. dan Petra = 70 JOD ( 100 eur)
  • Jordan Explorer – viza + 2. dan Petra = 75 JOD ( 107 eur)
  • Jordan Expert – viza + 3. dan Petra = 80 JOD ( 114 eur)

Če imate namen obiskati Petro, je priporočljivo kupiti Jordan Pass. Vstopnina za Petro znaša 50 JOD, viza 40 JOD, kar je skupaj 90 JOD, to znese več, kot če kupite Jordan Pass.

Če v Jordanijo vstopate v Aqabi vize ne potrebujete, vstopnine pa plačujete normalno po ogledih. Za vizo sva zaprosila par dni prej, preko te uradne strani. Kmalu sva prejela mail s podatki in QR kodo, ki sva jo potem ves čas uporabljala. Na letališču potrdijo QR kodo in potni list ter nam v potni list dajo žig z vizo. Ob prihodu se v isto vrsto postavijo tako tisti, ki imajo Jordan Pass, kot tisti, ki morajo za vizo še zaprositi.

Kako v Jordanijo?

V Jordanijo lahko letite zelo poceni, če ste prilagodljivi z datumi. Z direktno linijo lahko z nizko-cenovnikoma Ryanair in Wizzair,  poletite iz bližnjih letališč kot so Dunaj, Budimpešta ter Benetke, v glavno mesto Aman ali v Aqabo na jugu. Pri nakupu letalskih kart, je potrebno biti pozoren na doplačila sedežev in prtljage.

Povratne letalske karte se dobijo že od 50 eur. Midva sva potovala v času krompirjevih počitnic, za potovanje pa se odločila le mesec in pol prej, tako so bile cene letalskih kart primerne terminu. Za posamezno letalsko karto z letalsko družbo Ryanair, sva skupaj z ročno prtljago odštela 210 eur, od tega je bilo 12 eur dodatna ročna prtljaga.

Primeren čas za potovanje

Jordanija je za potovanje primerna skozi vse leto, najboljši čas pa je odvisen, kaj želite početi ter videti. Čeprav je Jordanija relativno mala država, je po svoji topografiji precej različna, kar lahko prinese mrzle in deževne dni v Amanu, medtem ko boste na jugu v Aqabi lovili svojo barvo.

Jordanija vodič

Sončni zahod v Wadi Musi

Najbolj primeren čas za potovanje je spomladi med marcem in majem ter jeseni med septembrom in novembrom. V tem času so temperature ravno pravšnje, ne prevroče, a dovolj tople. Potovanja v poletnih mesecih ne priporočava, ker je enostavno prevroče, saj se temperature zlahka povzpnejo na 40 stopinj. Zima v Jordaniji je  (decembrom in februarjem) je kratka in mrzla. Na severu se lahko temperature približajo ničli in tudi sneg ni neobičajen.

Jordanija vodič

Najem avtomobila in vožnja po Jordaniji

V Jordaniji sicer obstaja javni prevoz, vendar ni pogost in ne pride povsod. Brez najetega avtomobila je zelo težko potovati, tako res priporočava najem avtomobila. Na krajših relacijah lahko vožnjo opravite s taksijem ali jordanskim uberjem. Na telefon si naložite le aplikacijo Careem.

Rentacar sva si uredila par dni pred odhodom in sicer preko spletne strani Rentalcars. Zaradi dobre ocene sva se odločila za ponudnika Avis, s katerim nisva imela nobenih težav. Avto sva prevzela na letališču in ga ob koncu potovanja tam tudi pustila. Za osnoven, a malce večji avto (Kia Cerato), sva za 8 dni s polnim zavarovanjem plačala 252 eur (32 eur/dan). Ob prevzemu vozila so nama kot garancijo na kartici blokirali 500 eur. Za vožnjo izven Evrope, potrebujemo mednarodno vozniško dovoljenje. Slednjega midva, niti ostali s katerimi sva bil v kontaktu niso imeli oz. potrebovali. Niti ob prevzemu avtomobila, niti policaju naju niso povprašali po njem. Seveda gre pa to za najino mnenje oziroma izkušnjo, tako, da sami presodite, ali jo boste imeli ali ne.

Jordanija: Najem avtomobila

Za raziskovanje Jordanije, sva najela Kio Cerato

Večina potovanj po Jordaniji se voziš po praznih avtocestah in ravnih cestah. Vožnja je malce kaotična le v Amanu, kjer je promet rahlo neurejen, a še vedno boljši kot v večini držav v JV Aziji. Ceste v Jordaniji so precej dobre in ni preveč gneče, tako da vožnja ne bo preveč stresna. Med vožnjo bodite pozorni le na omejitve in jo upoštevajte. Ob cesti je veliko policajev, ki so naju tudi ustavili na poti proti Petri. Vprašali so naju samo od kod prihajava ter nama zaželeli dobrodošlico in varno vožnjo. Po dokumentih naju niti niso povprašali.

Denar in menjava

Ob prihodu v Jordanijo sva pričakovala, da je malce bolj ugodna destinacija, kot se je na koncu izkazala. Jordanija je kar draga destinacija za potovanje in s cenami primerljiva z našimi.

Uradna valuta je jordanski dinar (JOD), menjalni tečaj pa je 1 JOD = 1,44 eur (november 2022). Denar lahko zamenjate v menjalnicah, hotelih ali ga dvignete na bankomatu. Večina bankomatov za vsak dvig zaračuna provizijo v višini 3 do 5 JOD. Menjalni tečaj na letališču je oderuški, zato zamenjajte malo denarja, ostalo raje v katerem od turističnih mest na poti. Na letališču sva menjala 50 eur, pri tem pa pustila 8 eur provizije. Naslednji dan v Amanu sva menjala 400 eur in isto plačala 8 eur provizije. Bankomati so na voljo po vsej državi, bančnih kartic pa ne sprejemajo povsod. Z njimi sva lahko plačala le v nekaterih hotelih, trgovinah ter restavracijah. Tako predlagava, da imate dovolj gotovine vedno pri sebi. Slednjo potrebujete za obisk Petre, Wadi Ruma, tržnice ter manjših restavracij.

Internet

Pri vsakem potovanju je internet zelo dobrodošel, če ga imamo na poti in Jordanija ni nobena izjema. Internet sva kupila ob odhodu iz letališča pri operaterju Orange, s katerim sva bila zadovoljna. Za 20 GB interneta in nekaj minut v lokalnem omrežju, sva odštela 15 JOD. Če ne potrebujete interneta na poti, imajo vsi hoteli in restavracije dobro delujoč wifi.

Jezik

Uradni jezik je arabščina, vendar kar dobro govorijo angleško. V vseh turističnih krajih prodajalci, vodiči, natakarji ter hotelski receptorji, govorijo vsaj osnovno angleško, če že ne kar  zadovoljivo angleščino. Tudi njihova uradna pisava je arabska, vendar je v večini primerov zraven napisano še v nam berljivi pisavi (latinici).

Kaj obleči?

Jordanija je muslimanska država in zahteva primerna oblačila. Za ženske so priporočljiva skromna oblačila (ne preveč oprijeta), ter pokrita ramena in kolena. Prav tako pa si ženskam ni potrebno pokrivati las. Izogniti se je potrebno kratkim hlačam in oblekam ter izzivalnim dekoltejem.

Jordnaija: vodič

Odlično ohranjen kolosej v Jerashu

Hrana

Jordanija, ki slovi po svojih znamenitostih in kulturi, je tudi odlična kulinarična destinacija za raziskovanje vseh čutov. Hrana v Jordaniji je osnovna, sveža in okusna. Na svoj račun pridejo tako vegetarijanci, kot mesojedci. Hrana obsega vse od tradicionalnih receptov ter  različne ulične hrane, ki jo lahko kupite na stojnicah ali pekarnah.

Jordanija vodič

Tipična okusna tradicionalna hrana

Hrana je naravnost izvrstna. Na meniju se znajdejo tradicionalni falafli, humus, različne solate, lečina juha, piščanec z rižem, shwarma, pečen krompir itd. Na vsakem koraku ponujajo tudi sveže iztisnjen naravni sok ali črni čaj. Za vse sladokusce, so tukaj še tipične sladice, ki pa so bile za najin okus absolutno presladke.

Varnost

Ko govorimo o Bližnjem vzhodu, ima veliko turistov še vedno občutek strahu, ker je to kraj, kjer se vojna nikoli ne ustavi. Ko sva omenila, da greva v Jordanijo, naju je veliko ljudi vprašalo, če je tam sploh varno. Jordanija sicer meji na na Irak, Sirijo, Iran in Sinajski polotok, a je povsem varna za potovanje.

Tudi domačini so zelo prijazni ter pripravljeni pomagati, če se znajdete v težavah ali potrebujete le navodila za pot. Poleg tega, je Jordanija precej varna kar se kraj tiče. Precej pozitivno sva bila presenečena, da so ponoči ulične stojnice zaprte, a vseeno blago puščajo na ulici, ne da bi ga zaklenili ali znosili v prodajalno.

Jordanija: vodič

Domačini so zelo prijazni in ustrežljivi

Hoteli

V Jordaniji boste lahko spali v preprostih hotelih že za 25 eur na noč, ali dražjih luksuznih resortih, ki jih najdete v Aqabi ter ob Mrtvem morju. Midva sva vse nočitve rezervirala preko Bookinga, dan ali vsaj nekaj ur pred prihodom. Izbirala sva sobe z oceno vsaj 7.5 in da je v ceno vštet zajtrk. Ta je bil večinoma bolj osnoven, a važno nama je bilo, da pred odhodom pojeva vsaj nekaj.

Za sobe sva v povprečju odštela med 30 in 35 eur, za to ceno pa sva dobila več ali manj vredu sobe. Edino kar jim je malce tuje oziroma imajo malce drugačne standarde, je čistoča. Sobe so v osnovi bile čiste, a v kakšni se je vseeno našel kakšen las in umazanija v kotu, a vseeno se je dalo preživeti dan ali dva v njih. Verjeli ali ne, najčistejšo sobo in kopalnico sva imela v puščavi. Edino kar sva pogrešala v sobi, so bile brisače, ki vas večinoma ne pričakajo v sobi. Midva sva za njih potem enostavno  zaprosila na recepciji, kjer so nama jih brez problema prinesli.

Koliko časa si vzeti za potovanje?

Večina si za Jordanijo vzame teden dni časa, kar je po najinem mnenju ravno dovolj časa, da si pogledamo in obiščemo vse glavne znamenitosti države. Za minimalen obisk, priporočava vsaj 5 celih dni. V tem času se da videti in doživeti večino glavnih znamenitosti, vendar bo potovanje malce naporno, a vsekakor izvedljivo. Če želite združiti umirjeno raziskovanje Jordanije z nekajdnevnim počitkom v Aqabi v katerem od hotelskih resortov, ostanite 8-10 dni.

Jordanija vodič

Lebdenje v Mrtvem morju

Česa ne smem izpustiti?

Jordanija ponuja resnično ogromno edinstvenih znamenitosti in doživetij. Po najinem mnenju ne smete izpustiti:

  • magične Petre
  • spanja v puščavi Wadi Rum
  • si ogledati rimske ruševine v Jerashu
  • plavati v Mrtvem Morju
  • se sprehoditi po kanjonu Wadi Mujib (v času najinega obiska je bil na žalost zaprt)
  • jesti lokalno hrano v restavraciji Hashem v Amanu


Zaključek…

Potovanje v Jordanijo je bil na najinem spisku destinacij že zelooo dolgo. Pritegnile so naju vse znamenitosti, ki jih ta slikovita država ponuja. Ne gre tukaj za klasične kraje, ampak za svetovno znane znamentiosti, ki jih ne moremo videti ali doživeti nikjer drugje po svetu. Plavanje v Mrtvem morju in obisk Petre sta bila nedvomno vrhunca najinega potovanja, prav tako pa spanje v puščavi Wadi Rum ter obisk Jerasha ne zaostajata za njim. Jordanija je res ena krasna ter varna dežela, kjer so doma prijazni ljudje. Če razmišljate o potovanju v Jordanijo, ne odlašajte in jo čimprej obiščite.