Plezanje najine prve ferate (Ferata Mojstrana) sva se lotila previdno in s spoštovanjem. Čeprav nimava težav z višino in pri adrenalinskih stvareh ne stisneva repa med noge, nisva pred plezanjem ferate imela predstave, v kaj se dejansko podajava.

Ferata Mojstrana

Za najino prvo ferato, sva izbrala ferato v Mojstrani, ki slovi kot ena najboljših začetniških ferat pri nas. Pravzaprav gre za dve ferati, lažjo in težjo. Prva modra ferata (Aljaževa pot) je lažja in ocenjena z oceno B, odlična izbira pa je za tiste, ki se prvič podamo v svet plezanja ferat. Druga rdeča ferata (Pot mojstranških vever’c) je težja in ocenjena na C/D, s tem pa bolj primerna za tiste, ki že imajo malce več izkušenj. Posebnost ferat je ta, da se ferati prepletata, tako da lahko poljubno kombiniramo težavnost.

Lets do this

Najin podvig začneva pri Planinskem muzeju v Mojstrani, kjer pustiva avto in si namestiva opremo. Izhodišče obeh ferat se nahaja le streljaj stran. Pod vznožje stene se ne odpraviva naravnost čez travnik, ampak dobrih sto metrov višje po ulici (v smeri Vrat), nato pa zavijeva desno na ulico (Pod Grančiščem).

Kmalu prideva do vznožja stene, kjer opaziva informativne table. Malce višje že opaziva prve jeklenice in se pričneva vzpenjati po modri-lažji ferati. Če sem čisto iskrena, sva se hitro pričela dolgočasiti. Na vmesnem delu pri lestvi (tisti, ki ste ferato že preplezali veste), mi Klemen predlaga, da si malo popestriva vse skupaj in se povzpneva po lestvi. Seveda sem bila takoj za akcijo. Že po prvih preplezanih prečkah na nestabilni lestvi in pozornosti, ki jo moraš nameniti lestvi in prestavljanju pasu po zajli, mi telo napolni adrenalin. Do vrha sva se potem ves čas držala težje ferate, ki sva jo tudi brez težav preplezala. Na vrhu Grančišča naju pričaka pomanjšana različica Aljaževega stolpa ter vpisna skrinjica. Sestopiva po lahki, označeni sprehajalni poti.


Ferata Mojstrana – najina izkušnja

O sami težavnosti ferate, ne bova veliko komentirala, ker nimava dovolj izkušenj. S tem razlogom, sva pričela na lažji (modri) ferati, ker nisva vedela kaj pričakovati. Lažja ferata je ocenjena s težavnostjo B in je dolga 300 metrov, težja ferata ima oceno C/D in je dolga 250 metrov. Lažja ferata nama ni predstavljala večjega izziva, zato sva na delu, kjer se nahaja lestev, plezanje nadaljevala po težji (rdeči) ferati. Sama pot se nama ni zdela pretežka, je lepa in lepo plezljiva. Pri tej ferati je super, ker se ves čas prepleta, tako da lahko poljubno kombiniramo težavnost. Ob tem bi še rada omenila eno stvar. Čeprav sva brez težav že prvič preplezala del težje ferate, še ne pomeni, da je enostavna. Ferata zahteva nekaj spretnosti, predvsem pa fizično moč.

Ferata mojstrana

Za ferato potrebujemo osnovni gorniški komplet, ki vsebuje čelado, plezalni pas ter samovarovalni komplet. Priporočljivo je imeti še plezalne rokavice (lahko kolesarske) ter popkovino. Opremo si lahko izposodite tudi v Planinskem muzeju.

Informacije:

  • Izhodišče: Mojstrana (blizu Planinskega muzeja)
  • Ocena težavnosti: lažja (modra) B, težja (rdeča) C/D
  • Trajanje: vzpon 30-45 min, sestop 20 minut
  • Višinska razlika: 188 m
  • Več info: hribi.net (Ferata Mojstrana – modra)