Dolenjska je pokrajina v jugovzgodni Sloveniji, ki je poznana kot vinorodna dežela, predvsem pa je poznana kot dežela cvička. Pokrajina se razteza vse od Ljubljanske kotline do hrvaške meje. Dolenjska je s svojimi lepotami idealna turistična destinacija, ki obiskovalcu ponuja raznoliko pokrajino, pestro kulturo in ter čudovite naravne znamenitosti. Za enodnevni izlet na Dolenjsko, sva se za prvi obiski  osredotočila na bolj poznane kraje.

Kostanjevica na Krki

Zelena reka Krka, v kateri se bohotijo odsevi vrb in starejših zgradb, leseni mostovi in brvi… Ja, to je Kostanjevica na Krki, še eden od čudovitih kotičkov v Sloveniji. Kostanjevica na Krki je najstarejše in hkrati najmanjše mesto na Dolenjskem. Staromestno jedro leži na umetnem otoku, ki ga obdaja reka Krka. Mesto na otoku, je dolgo približno 500 m in široko okoli 200 m in ponuja lahkoten sprehod. V mesto vodita dva večja lesena mostova, ki sta namenjena prometu, tretji, manjši most pa je namenjen le pešcem.

Za obisk Kosanjevice predlagava, da si vzamete vsaj pol dneva časa. Raziščite okolico mesta, se sprehodite po simpatičnih ulicah, oglejte si galerijo Božidarja Jakca ali pa si na nabrežju Krke privoščite odlično kavo. Dan lahko preživite tudi aktivno, saj okolica ponuja kar nekaj (lažjih) kolesarskih poti, lahko pa se odločite, da si mesto ogledate tudi iz druge perspektive – iz vode. Najamete lahko sup ali kanu ter po reki Krki obkrožite celo mestece.

Enodnevni izlet na Dolenjsko

Enodnevni izlet na Dolenjsko - kostanjevica na krki

Samostan Pleterje

V skriti dolini pod Gorjanci že stoletja stoji Kartuzija Pleterje, ki je danes edini kartuzijski samostan v Sloveniji. Kartuzijani so skupnost samotarjev, kjer so menihi v tišini svoje življenje posvetili hoji za Kristusom. Samostana ni mogoče obiskati. Na ogled je le stara gotska cerkev iz leta 1420, ki je ena od najbolj ohranjenih kartuzijanskih cerkev v Evropi. Pri samostanu se lahko v manjši prodajalni dogovorite, za avdio-vizualen ”ogled” samostana, kupite pa lahko tudi samostanske pridelke in izdelke.

Enodnevni izlet na Dolenjsko - kartuzija pleterje

Muzej na prostem Pleterje

Nedaleč stran od samostana Pleterje, leži muzej na prostem Pleterje, ki predstavlja značilno domačijo Šentjernejskega polja iz 19. stoletja. V muzeju so na ogled različne stanovanjske hiše ter gospodarska poslopja, ki poskušajo prikazati pestrost in značilnost tedanjega načina življenja na tem območju. Osrednji del muzeja je Kegljevičeva hiša s črno kuhinjo iz leta 1833. Poleg hiše je na ogled še dvojni toplarski kozolec toplar, svinjak, vodnjak, stranišče na štrbunk, sušilnica za sadje… Vstopnina je za odrasle 4 € in za otroke 3 € (družina: 10 €).

Enodnevni izlet na Dolenjsko - muzej na prostem pleterje

Otočec

Ena od najkepših turističnih destinacij na Dolenjskem, je vsekakor Otočec, ki se lahko pohvali z edinim vodnatim gradom pri nas. Otočec je od Novega mesta oddaljen 6 km, v smeri proti Hrvaški in je natanko na polovici poti med Zagrebom in Ljubljano. Grad Otočec stoji na sredini majhnega otočka na reki Krki. Grajska stavba je danes spremenjena v luksuzni hotel s petimi zvezdicami in restavracijo, ki ponujajo vrhunsko hrano izpod rok kuharskih mojstrov. Del grajskega kompleksa je tudi čudovit grajski park, ki ponuja odličen sprehod v naravi.

Enodnevni izlet na Dolenjsko
Hudičev Turn

Dvorec Soteska oziroma bolj poznani Hudičev Turn, najdete v kraju Soteska, ki se nahaja med Novim mestom in Žuženbergom. Pod okrilje dvorca Soteska spadata vrni paviljon Hudičev Turn in gospodarsko poslopje ter sam dvorec. Najbolj obiskan del je Hudičev Turn, ki nosi pestro zgodovino. Stavba ima tloris v obliki štiri peresne deteljice. Notranjost je bogata s poslikavami, lokacija pa je vse bolj priljublena tudi kot poročna destinacija. Lokacije je vse bolj prijubljena tudi zaradi vse večih fotografij na spletu, in sicer fotografije gugalnice, ki je pripeta na vejo jablane.

O namenu Hudičevega turna, kroži zanimiva legenda, ki pravi, da je soteški graščak v času hude revščine od svojih tlačanov zahteval davek. Davka mu večina ni mogla plačevati, zato je v zameno zahtev njihove hčere, nad katerimi se je spolno izživljal. Tlačani so tako stolp prekleli in ga poimenovali Hudičev turn.
Enodnevni izlet na Dolenjsko - hudičev turn