Na poti iz Prage, sva se za dva dni ustavila še v glavnem mestu Slovaške – Bratislavi. Če se iz Prage vračamo čez Dunaj, je Bratislava od Dunaja oddaljena dobrih 45 minut. Ker sva iz Prage ubrala drugo pot, sva kupila tudi Slovaško vinjeto, ki stane 10 eur, za 10 dni.

Če se do Bratislave odpravljate mimo Dunaja, se lahko izognete  nakupu vinjete, tako, da izberete cesto B9. Po tej cesti pridete do samega centra Bratislave. Vinjeto lahko naročite preko te strani.

V Bratislavo sva prispela pozno zvečer in ker lastnik stanovanja trenutno ni mogel priti, sva nanj počakala v eni izmed pivnic. Cene piva v Bratislavi so smešno nizke. Za pol litrski vrček lokalnega piva sva odštela 1.1 eur, za 3 dc piva pa 0.75 eur.

Nočitev sva rezervirala malce pozno, zato velike izbire pri nočitvah v centru mesta nisva imela. Tudi tokrat sva nočitev rezervirala preko airbnb. Spala sva v ogromnem apartmaju, kjer lahko prespi do 7 oseb, do centra mesta je bilo 5 min hoje, v ceni pa je bilo tudi brezplačno parkirišče.

Čeprav se Bratislava ne znajde ravno na vrhu lestvice city breakov, je vsekakor vredna obiska. Staromestno jedro je nekaj posebnega. Ozke ulice so polne zgodovine, restavracij, pivnic, uličnih umetnikov in navsezadnje domiselnih kipov, ki se nahajajo po ulicah Bratislave. Za ležeren sprehod in ogled vseh glavnih znamenitosti s kosilom, sva porabila okoli 5 ur.

 

Kaj videti

Bratislavo je najbolje raziskovati kar peš, saj je mestno jedro majhno, vse glavne znamenitosti pa so relativno zelo blizu. Med ogledom Bratislave, ne smete izpustiti ”letečega krožnika UFO”, Bratislavskega gradu, se sprehoditi po starem delu mesta, kjer si oglejte Rolandovo fontano, navsezadnje pa se ne pozabite slikati s prikupnimi kipi. Ne smete spregledati kipa Lepega Nacija (Shoner Naci), ki je slovel po tem, da je vsaki mladenki, ki je šla mimo rekel shone, shone” (lepa, lepa). Pozorni morate biti tudi na kip Moža pri delu (Čumil), ki kuka iz kanalizacijskega jaška. Če ste dobro razpoloženi, se odpravite tudi v kakšen klub, saj je Bratislava poznana tudi po pestrem nočnem življenju.

Bratislava živahno mesto ki navduši: UFO stolp

 

Hrana in pijača

Med obiskom Bratislave se okrepčajte v kateri od lokalnih restavracij in poskusite katero od tradicionalnih jedi, kot je golaž ali Bryndzove Halušky, jed iz krompirjevih cmokov in fermentiranega sira.


Cene hrane in pijače v strogem centru mesta, so kar zasoljene, zato se raje odpravite v katero izmed stranskih ulic, kjer so cene podobne našim. V Bratislavi najdete tudi nekaj azijskih restavracij in midva, ki azijsko hrano preprosto obožujeva, nisva mogla domov, ne da bi še kaj okusnega pojedla. Zelo okusno in poceni azijsko hrano najdete v restavraciji Jasmin, ki se nahaja pod gradom, nasproti mestnega obzidja.

V Bratislavi lahko obiščete tudi TV stolp, kjer je na vrhu restavracija, ki nudi čudovit razgled na Bratislavo in okolico. Midva sva na žalost ostala brez ogleda, saj je bil stolp oz. restavracija ta dan zakupljena in je bila za ostale goste zaprta.

Bratislava živahno mesto ki navduši: Kamzik

Stroški:

  • 2x nočitev = 84 eur
  • Kosilo v tipični slovaški restavraciji (v stranski ulici) = 23 eur
  • Magnetek = 1 eur
  • azijska večerja = 23 eur
  • Vinjeta (10 dni) = 10 eur

Bratislava živahno mesto ki navduši

Bratislava živahno mesto ki navduši

Bratislava živahno mesto ki navduši

Bratislava živahno mesto ki navduši: UFO tower