Bohinj je eden od najlepših krajev pri nas, ki se nahaja v osrčju Triglavskega narodnega parka. V vseh letnih časih ponuja veliko znamenitosti, čudovito naravo ter kopico aktivnosti in možnosti preživljanje časa na svežem zraku. Vas je zamikal Bohinj? Potem berite dalje: Bohinj znamenitosti: 20+ idej kaj početi v Bohinju.

Bohinj

Bohinj leži na Gorenjskem, v severozahodni Sloveniji. Nedvomno gre za eno od najlepših regij pri nas, njegova okolica namreč ponuja neizmerno veliko možnosti za raziskovanje in preživljanje prostega časa v objemu narave. Celotna alpska dolina po dolžini meri dvajset kilometrov, široka pa je okoli pet kilometrov. Kar 60% Bohinjske doline se nahaja v Triglavskem narodnem parku. Bohinj je tako očarljiv, da se boste od njega zelo težko poslovili. Vasice Bohinjska Bistrica, Ribčev Laz, Bohinjsko jezero ter Ukanc so enostavno tako očarljive,  da kar vabijo k ponovnemu obisku. V Bohinju bo vsakdo našel nekaj zanimivega. Nedvomno boste na račun prišli tisti, ki imate radi športne aktivnosti na prostem, še vseeno pa okolica ponuja precej zanimivih stvari, ki so vredne ogleda.

Kako do Bohinja?

Do Bohinja lahko pridemo na več načinov. Z vlakom do Bohinjske Bistrice, z avtovlakom (iz smeri Nova Gorica), avtobusom, najlažje pa kar z osebnim avtomobilom. Z avtom se peljemo po Gorenjski avtocesti, ki jo zapustimo na izvozu Lesce. Zapeljemo se mimo Bleda do Bohinjske Bistrice, od koder imamo do Bohinjskega jezera le še nekaj kilometrov.

ZNAMENITOSTI

Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je največje naravno in stalno jezero v Sloveniji. Jezero v največji meri napaja Savica, glavni odtok vode pa je Sava Bohinjka. Bohinjsko jezero je po najdaljši diagonali dolgo 4.2 km ter na najširšem delu široko 1.2 km. Poleti se voda v jezeru ogreje do največ 23 stopinj, kar v vročih poletnih dneh predstavlja pravo osvežite v ali na vodi. Zahvaljujoč majhnim rekam, ki se z gorovja iztekajo v jezero, je voda kristalno čista. Ob kopanju v jezeru bodite previdni, saj globina jezera zelo hitro raste.

Slap Savica

Slap Savica v Bohinju sodi med najatraktivnejše in najbolj pogosto obiskana znamenitosti v Julijskih Alpah. 78 metrov visok slap se napaja z vodo, ki se steka iz Doline Triglavskih jezer in Pršivca, slednja do slapu priteče po vodoravnem jamskem rovu. Posebnost slapu v obliki črke A, je ta, da se njegov tok razdeli na dva pramena oziroma slapova. Slap Savica se izliva v Bohinjsko jezero in spada pod kraški izvir. Tudi naš največji pesnik France Prešeren, je v svoji pesmi Krst pri Savici opeval ta čudovit slap. Do slapu je speljana urejena in lepa sprehajalna pot, tako da ga lahko obiščejo tako otroci, družine in starejši.

Vstopnina: 3 eur, parkirnina

Cerkev sv. Janeza Krstnika

Med najbolj priljubljene in ikonične fotografske motive v Bohinju, nedvomno spada slikovita cerkvica sv. Janeza Krstnika iz 12. stoletja. Stoji v neposredni bližini Bohinjskega jezera, tik ob kamnitem mostu in predstavlja eno največjih znamenitosti Bohinja. V cerkvi so na ogled impresivne zunanje freske, v notranjosti pa se skriva mnogo zanimivih gotskih poslikav, ki si jih lahko razlagamo po svoje.

Spomenik štirih srčnih Bohinjcev

V neposredni bližini kamnitem mostu v Bohinju, najdemo spomenik štirih srčnih Bohinjcev, ki so daljnega leta 1778 prvi osvojili Triglav. S skromno opremo, a veliko izkušnjami so naš najvišji vrh osvojili v treh dneh. Zanimivost kipa je ravno v njegovi višini. Visok je 2864 milimetrov, kar je točno tisočkrat manj kot Triglav.

Kip Zlatoroga

V naselju Ribčev Laz bomo našli verjetno najpogosteje fotografiran motiv v Bohinju, kip Zlatoroga, ki se bohoti na večji skali. Zlatorog nakazuje pravljičnost in skrivnost dežele o katerem kroži tudi legenda.

Korita Mostnice in dolina Voje

Korita Mostnice s podaljškom v dolino Voje, so eden od najlepših in bolj priljubljenih obiskanih znamenitosti v Bohinju. Korita Mostnice se nahajajo slab kilometer od Bohinjskega jezera. Do vstopne točke pridemo skozi vas Stara Fužina, kjer je kmalu za vasjo (plačljivo) urejeno parkirišče. Mostnica je alpska reka s koriti in slapovi, okoli katere je ob najzanimivejših mojstrovinah narave, speljana krožna 2 km dolga pot. Pot poteka po lepi, ravni gozdni potki, ki jo lahko podaljšate čisto do konca doline Voje.

Skozi dolino Voje je speljana makadamska pot, ob kateri se pod strmimi stenami Tosca in ostalih gora, skrivajo prostrani travniki, kjer se pase živina. Na koncu doline se nahaja tudi slap Mostnica, ki je resnično vreden ogleda. Celotna pot mimo korit Mostnice in do slapu Mostnica, je okoli 6 kilometrov, kar vam bo vzelo okoli 1.5 ure hoje.

Vstopnina: korita Mostnice 3 €, otroci 1.5 €

Vogel

Vogel se nahaja visoko nad Bohinjskim jezerom v osrčju Triglavskega narodnega parka. Do njega vas na višini 1535 metrov pripelje gondola. Pozimi se pobočja Vogla spremenijo v visokogorsko smučišče, ki ponuja kvalitetno smuko na naravnem snegu. V toplejših mesecih pa lahko na Voglu uživate v panoramski vožnji s sedežnico, uživate v gostinski ponudbi z razgledom na Bohinjsko jezero, se odpravite na pohodniške ture…

Vožnja s turistično ladjico

Po Bohinjskem jezeru se lahko zapeljete z dvema električnima ladjicama, imenovanima Triglavska roža in Zlatorog. Med vožnjo lahko uživate v razgledu ali pa prisluhnete razlagi vodnika, ki vam bo predstavil kulturo in preteklost dediščine Bohinja ter možnosti izletov, ki jih lahko kombinirate z vožnjo z ladjico. Na ladjo se lahko vkrcate na dveh vstopnih mestih in sicer pri kamnitem mostu in izstopite na drugi strani jezera v Ukancu v kampu Zlatorog. Izberete lahko enosmerno ali povratno vožnjo.

Cena: enosmerna vozovnica – odrasli 9 €, otroci 6.5 €, povratna – odrasli 12 €, otroci 8.5 €

Kolesarska pot med Bohinjsko Bistrico in Bohinjem

Kolesarjenje po Bohinjski dolini velja za eno lepših doživetij. Asfaltirana kolesarska pot je večinoma speljana po levem bregu Save Bohinjke in poteka od Bohinjske Bistrice, Stare Fužine in vse do Srednje Vasi. Kolesarska pot je dolga 11 kilometrov in ima več vstopnih mest, primerna pa je za vse tipe koles, dobrodošli pa so tudi sprehajalci ter otroci s poganjalčki, rolerji… Ob kolesarski poti so urejena počivališča, ki so opremljena s klopmi in koši za odpadke.

Pot okoli Bohinjskega jezera

Med najbolj obiskanimi potmi, ki jih ni potrebno pretirano oglaševati, je nedvomno slikovita pešpot, ki vodi okoli Bohinjskega jezera. Gre za čudovito razgledno in enostavno pot, primerno za lahek sprehod ali tek, ki nudi obilico možnosti za piknik ali hiter skok v vodo. Dolga je dobrih 12 kilometrov, kar vam bo vzelo okoli 2 uri zmerne hoje. Izlet lahko podaljšate še do slapu Savica, kar vam bo vzelo dodatno uro in pol časa. Jezero se nahaja v TNP, kar pomeni, da je vožnja s kolesom jezera strogo prepovedana, kar pa naj bi preverjali tudi redarji.

 

AKTIVNOSTI

Vodni park Bohinj

V Bohinjski Bistrici boste našli Vodni park Bohinj, ki se ponaša s preko 500m2 vodnih površin. Bazen ima poleg velikega rekreacijskega bazena, dveh jacuzzijev in otroškega bazena, še atraktiven tobogan in za najbolj pogumne še bazensko plezalo steno. Poleg bazenskega kompleksa, so na voljo tudi turška, finska ter IR savna.

Supanje

Bohinjsko jezero je v poletnih mesecih izjemno priljubljena destinacija za supanje. Gladina jezera je mirna, med veslanjem pa vas bo navdušila okolica ter odsev Julijcev na gladini vode. Sup tura okoli jezera je dolga 10 km, če ne sekate preveč, vzela pa vam bo okoli 3 ure veslanja. Upoštevati je potrebno 7 vstopnih točk, kjer je dovoljen dostop do jezera: Ukanc (pomol in pomol v kampu Zlatorog), zaliv Naklova glava, pomol pri cerkvi sv.Duh (pri hostlu pod Voglom) itd. Kar nekaj časa se pojavlja vprašanje, če je supanje na Bohinjskem jezeru dovoljeno. Supanje je zaenkrat še dovoljeno (mar 2022) in pri tem ni potrebno kupiti nobene dovolilnice za plovbo.

Rafting in spust s kajaki po Savi Bohinjki

Rafting po Savi Bohinjki, je razburljivo doživetje za vsakogar, ki uživa v premagovanju rečnih brzic, izogibanju skalam in manevriranj. Rafting se prične pri Bohinjskem jezeru in zaključi v kampu Danica. Gre za 6 km dolg spust, za katerega potrebujete od 2 do 3 ure. Rafting doseže težavnost 1-2 in je tako primeren za začetnike in družine.

Ferate

V Bohinju boste našli dve ferati, ferato Ožarjeni kamen, ki ima fenomenalen pogled na Bohinjsko jezero ter zahtevno in posebno ferato Kamin Široke police. Ferata Ožarjeni kamen je od junija 2021 zaradi podora zaprta, prav tako pa je plezanje na lastno odgovornost, saj ferata nima ustreznih dovoljenj in soglasij. Druga ferata Kamin Široke police je malce drugačna ferata, kot smo jih vajeni pri nas. Ferata je izjemno zahevna (D/E), speljana po kaminu in primerna samo za izkušene feratarje.

Canyoning ali soteskanje v Bohinju

Canyoning je precej adrenalinsko in edinstveno doživetje, kjer se spuščamo po koritih gorskih rek in plavamo v tolmunih in skačemo iz višjih sten v tolmune. Okolica Bohinja ponuja dve možnosti soteskanja in sicer Grmečica, ki je malo bolj zahtevna ter Jerečica, ki je malce lažji in manj zahteven canyoning.

Terensko jahanje konj na ranču Mrcina

Bohinj z okolico lahko raziskujete tudi s konjskega hrbta, kar je posebno doživetje. Ranč Mrcina se nahaja v Triglavskem narodnem parku, v vasi Studor. Na ranču ponujajo šolo jahanja, stik s konji ter terensko jahanje, pri katerem lahko doživite lepote TNP-ja na drugačen način.

Smučanje

Okolica Bohinja ponuja kar nekaj možnosti za smučanje. Večje in eno najbolj poznanih smučišč je nedvomno smušišče Vogel, ki ponuja smučanje na naravnem snegu vse od novembra pa tja do aprila. Če iščete manjša smučišča, so tukaj še smučišče Soriška planina, Kozji Hrbet nad Bohinjsko Bistrico, smučišče Senožeta ter manjše družinsko smučišče na Pokljuki.

POHODNIŠTVO

Razgledna Peč

Čudovita razgledna Peč nad Bohinjem je 720 m visok vrh, pod katerim se dobrih 50 metrov nižje nahaja razgledna točka, ki ponuja osupljiv razgled na Bohinjsko jezero, Ribčev Laz ter okoliške vrhove. Enostaven in kratek pohod, je primeren za vsakogar, ne glede na starost, kondicijsko pripravljenost ter letni čas. Več informacij dobite tukaj.

Izhodišče:Ribčev Laz, čas hoje 25 minut

Vogar

Vogar je poleg Razgledne Peči, eden od najbolj priljubljenih lažjih pohodniških poti v Bohinju. S svojimi 1054 metri je Vogar najbolj vzhodni vrh grebena nad severno obalo Bohinjskega jezera. Do njega vodi lepa, a na nekaterih delih strma pot iz Stare Fužine. Za vzpon na Vogar boste potrebovali dobro uro hoje, v tem času pa premagali okoli 500 metrov višinske razlike. Na vrhu boste poplačani z osupljivim razgledom na jezero in okoliške vrhove. Na vrhu Vogarja se lahko okrepčate v Kosijevem domu.

NASVETI

Kje spati?

Bohinj z okolico ponuja veliko nastanitev, različnih cenovnih okvirjev. Izbirate lahko med kampi, PZA-ji, sobami in apartmaji, hoteli ter dražjimi butičnimi hoteli. Midva sva preizkusila oziroma nekaj idej:

  • Kamp Zlatorog in kamp Danica– vedno sva želela kampirati v kampu Zlatorog, ki se nahaja na severni strani jezera, tik ob samem jezeru. Kamp ni poceni in je tudi poleti vedno zaseden. Sicer še nisva prenočila v kampu, sva se pa poleti sprehodila skozi kamp. Po videnem, nisva bila ravno navdušena. Avtodomi natlačeni eden poleg drugega, vse parcele ‘’visijo’’, da o delu, ki je namenjen šotoristom, ne izgubljam besed. Ima pa kamp vrhunsko lokacijo. Kamp Danica se nahaja v Bohinjski Bistrici, kjer imajo urejenih 200 parcel. Kamp je odprt skozi celo leto.
  • PZA – v okolici se nahajata dva PZA-ja in sicer v Bohinjski Bistrici (ob železniški postaji, 22 mest za avtodome) ter Senožeta, ki se nahaja blizu vasi Srednja vas.
  • Hostel pod Voglom – super lokacija in relativno ugodna cena (cca 50 eur/noč z zajtrkom).. Gre za hostel, podoben dijaškemu domu, ki potrebuje kar nekaj prenove. Ponujajo tudi veliko možnosti za aktivnosti (najem supa, kanuja, koles itd).
  • Apartma Kamnje – gre za manjši studio, kjer so kužki dobrodošli. Nahaja se na super lokaciji v vasi Kamnje, v isti stavbi se nahaja tudi trgovina. Opremljen je bolj osnovno, vendar čist in ima vse, kar potrebuješ za bivanje. Cena v glavni sezoni je bila 70 € na noč (že vključen pes).
  • Eco Hotel se nahaja v Bohinjski Bistrici in se ponaša z štirimi zvezdicami. Ponuja udobne in moderno opremljene sobe, pester wellness program in okusno hrano. Iz lastnih izkušenj ne morem podati mnenja, nisem pa od znancev in prijateljev slišala ene slabe besede.
  • Hotel Bohinj se nahaja v centru Ribčevga laza. Na novo obnovljeni hotel, z vrhunsko ponudbo ter dizajnom in seveda temu primerno ceno (cca 160-170 eur na noč).
  • divje kampiranje – je seveda prepovedano, redarji pa v poletnih mesecih redno kontrolirajo, še posebno mesta, ki so navedena v aplikacijah

Parkiranje v Bohinju

Ena od nadvse oderuških cen v Bohinju, je nedvomno parkirnina. Cena je odvisna od lokacije kje parkirate in tudi od sezone. Bližje kot je parkirišče jezeru, dražje bo. V neposredni okolici jezera, boste v glavni sezoni za parkiranje odšteli 3 €/uro. Parkiranje je dovoljeno samo na označenih mestih, za morebitne prekrške pa vestno skrbijo tamkajšnji redarji. Parkirnino je možno plačati z gotovino, kartico in različnimi aplikacijami.

Če se v Bohinj odpravljate za cel dan in ne želite plačevati oderuške parkirnine, lahko avto pustite v Bohinjski Bistrici in se do jezera odpravite s kolesom ali brezplačnim avtobusom. Najugodnejše parkirišče sva našla cca 500 metrov pred Bohinjskim jezerom (iz smeri Bohinjska Bistrica), kjer je bilo za parkiranje na travniku odšteti 8-9 eur na dan. Do jezera se nato brez težav sprehodite peš

Kartica Julijske Alpe Bohinj

Kartica v poletnih in zimskih mesecih omogoča različne ugodnosti ter brezplačno parkiranje v Bohinju. Kartica se deli na poletno in zimsko, pri tem pa imate različne ugodnosti. S kartico imate brezplačno parkiranje v Bohinju, brezplačne vstopnice in nekatere popuste na znamenitosti ter oglede, brezplačne avtobusne prevoze po Bohinju itd. Kartico lahko kupite, če bivate pri partnerskem ponudniku Turizma Bohinj najmanj dve noči. Kartico lahko kupite v informacijskem centru (Ribčev Laz 48). Za tridnevno kartico z vsemi ugodnostmi + parkiranje, bo v poletnem času potrebno odšteti 25 eur (brez parkiranja 19 €, otroci 11 €). Več informacij najdete na uradni strani Bohinja. Več o sami kartici najdete tukaj.